به گزارش ایرنا، نخستین جشنواره هزار دف پالنگان سال ۱۴۰۱ برگزار شد و دومین دوره این جشنواره هم ۳۱ فروردین با حضور چشمگیر مردم ایران زمین در روستای هدف گردشگری پالنگان برگزار شد.
۲ مسیر از سنندج به سمت روستای پالنگان وجود دارد یکی از طریق جاده سنندج-کامیاران و دیگری از مسیر جاده مریوان، که از سمت سنندج-کامیاران مسافت ۱۱۵ کیلومتری را باید طی کرد تا به این روستای گردشگری رسید.
از طرف مریوان هم ۹۰ کیلومتر تا روستای پالنگان فاصله است و امسال در این دوره نه فقط از استان کردستان بلکه از اقصی نقاط کشور گردشگر به این روستا آمده بودند.
جمعی از اهالی روستایی به نام کردستان از بهبهان استان خوزستان مورد استقبال گرم کردها در این مراسم قرار گرفتند. افزون بر تورهایی که از استان های مختلف از جمله شیراز، البرز، اصفهان و همدان و کرمانشاه آمده بودند شاهد شرکت مردم از شهرهای مختلف کشور با وجود خودروهایی با شماره پلاک ایران ۲۹، ایران ۱۸، ایران ۲۴، ایران ۴۰، ایران ۱۴، ایران ۶۰، ایران ۱۵، ایران ۱۶ و ایران ۱۹ بودیم.
سال گذشته هشت روستا از ایران در لیست روستاهای گردشگری جهانی قرار گرفتند و پالنگان یکی از این روستاها بود ولی با نظر ارزیاب بین المللی به دلیل وجود ضعف هایی هم چون نبود زیرساخت های لازم از جمله روشنایی، محل اسکان مسافران و عدم برگزاری مراسم هایی فرهنگی و هنری و اجتماعی هم چون جشنواره بزرگ هزار دف، از رقابت بازماند و روستای کندوان استان آذربایجان شرقی در جمع روستاهای گردشگری جهانی قرار گرفت.
امسال با پیگیری مسئولان و انجام تمهیدات لازم بار دیگر این روستا در لیست روستاییان ثبت جهانی قرار گرفت و بعد از انجام اقدامات دیگر، با توجه به اینکه محتواهای موجود در فضای مجازی و انتشار عکش، فیلم و تصاویر مربوط به برنامه های فرهنگی و هنری در پالنگان یکی از ملاک های انتخاب به شمار می رود، برگزاری دور دوم جشنواره هزار دف در دستور کار قرار گرفت.
دارا بودن منابع فرهنگی، ترویج و حفاظت از منابع طبیعی، پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی و محیطی، توسعه و یکپارچگی زنجیره ارزش، حاکمیت و اولویت بندی گردشگری، زیرساخت و اتصال و همچنین بهداشت و ایمنی و امنیت از دیگر شاخص های اعلام شده از سوی سازمان جهانی گردشگری است.
استاندار کردستان در این مراسم از حضور گسترده مردم قدردانی کرد و گفت: همین حضور پرشور مردم و انتشار اخبار و تصاویر و فیلم های آن به گونه ای جهانی شدن پالنگان است.
اسماعیل زارعی کوشا بیان کرد: یکی از ظرفیت های بی نظیر استان، گردشگری و وجود روستاهای گردشگرپذیر است و ما هم همه تلاش خود را برای تقویت این حوزه بکار می گیریم.
فرماندار شهرستان کامیاران هم در این مراسم بیان کرد: اگرچه ثبت جهانی پالنگان امر مهمی است ولی حفظ آن برای سال های آینده مهمتر است بنابراین باید با برنامه ریزی دقیق و اصولی در راستای ایجاد و تقویت مولفه های لازم در این رابطه اقدام کنیم.
طنین نوای هزار دف در دل کوه های پالنگان
دف یکی از سازهای کوبهای در موسیقی ایرانی است که شامل حلقهای چوبی است که پوست نازکی بر آن کشیدهاند و با ضربههای انگشت مینوازند.
این ساز از سازهای ضربی ایرانی شبیه به دایره ولی بزرگتر از آن و با صدای بمتر است و در دوره اسلامی ایران، این ساز برای پشتیبانی از ساز و حفظ وزن به کار میرفته و رکن اصلی مجالس محافل اهل ذوق و عرفان بوده و برای آنکه طنین بهتری داشته باشد روی دف پوست آهو میکشیدند.
سازی عرفانی که علاقمندان زیادی دارد و دف نوازانی از بیشتر شهرهای ایران به پالنگان آمده بودند تا ترکیب هزار نفری را بر پشت بام های روستای پلکانی پالنگان تشکیل دهند و شور و نشاط و شوق را در دل مهمانان این مراسم ایجاد کنند.
گاوهایی که حاشیه ساز شدند
افزون بر معماری و اراضی کشاورزی یکی از وجوه هر روستایی، وجود دام است، در روستای پالنگان هم دام ها را در این فصل از صبح به چرا می برند و عصر به روستا باز می گردانند، آغاز مراسم دف نوازی همزمان شد با برگشت دام های مردم روستا.
تعدادی از این دام ها وارد جمعیت و موجب ایجاد ترس و اضطراب در مردم شدند و خوشبختانه آسیبی به کسی وارد نشد. به گفته اهالی روستا، دام ها چوپان ندارند و مسیر مشخصی را می روند و بر می گردند، البته افرادی هم این را توجیه و ناشی از بی توجهی دامداران می دانستند.
عده ای هم می گفتند تعدادی از اهالی روستا به دلیل اینکه با رشد تعداد گردشگران امکان به خطر افتادن آداب و رسوم و فرهنگ موجود در روستا وجود دارد با اجرای برنامه هایی در این حوزه زیاد موافق نیستند.
حضور بیش از ۳۰ هزار نفر در جشنواره هزار دف
به گفته فرماندار کامیاران در مراسم امروز بیش از ۳۰ هزار نفر شرکت کرده بودند و مردم منطقه هم در میزبانی از آنها سنگ تمام گذاشتند.
اگرچه زیرساخت های لازم برای حضور این تعداد گردشگر در این روستا فراهم نیست و به دلیل توپوگرافی منطقه هم امکان ایجاد پارکینگ که ظرفیت تعداد زیادی خودرو را داشته باشد، وجود ندارد.
یکی از مشکلاتی که بیشتر اهالی رسانه هم در چنین برنامه هایی با آن درگیر می شوند نبود آنتن تلفن های همراه و اینترنت است که روند اطلاع رسانی را به ویژه برای خبرگزاری ها مختل می کند.
برنامه به پایان رسید و حضور زیاد گردشگران و برگشت آنها موجب ایجاد ترافیک سنگینی شد به گونه ای که خودروهای موجود در مسیر مجبور می شدند آنرا روشن و خاموش کنند و هر ۱۰ دقیقه یکی، ۲ متر را طی کنند.
ساعت از ۲۲ گذشت و در مدت سه ساعت و ۳۰ دقیقه خودروی حامل خبرنگاران تنها ۵۰۰ متر مسافت از روستا به سمت سنندج توانست طی کند.
خودروهایی هم در این مسیر دچار نقص فنی شدند و ناچار در حاشیه جاده توقف کردند، پلیس راهور هم به دلیل قفل شدن مسیر پلنگان به کامیاران اجازه تردد خودروهای دیگر را از این مسیر نداد و همه مجبور شدند از مسیر سروآباد به سنندج بازگردند.
جشن بخوبی برگزار شد ولی انگار کسی به فکر پایان آن نبود تا وجود ترافیک سنگین کام مهمانان و گردشگران را تلخ نکند.