به گزارش ایرنا، ریشی سوناک امروز (دوشنبه) در یک نشست مطبوعاتی عنوان کرد که فرودگاه و زمان پرواز هواپیماهای چارتر برای اخراج پناهجویان هماهنگ شده است.
وی درحالی که نمایندگان پارلمان انگلیس همچنان درحال بررسی لایحه دولت هستند، افزود: «هیچ اما و اگری وجود ندارد، این پروازها به رواندا انجام خواهد شد.»
نخست وزیر انگلیس ادامه داد: «البته این پروازها دیرتر از زمانی انجام میشود که ما میخواستیم؛ اگر حزب کارگر (حزب مخالف دولت) این لایحه را در مجلس معطل نمیکرد، پروازها چند هفته پیش انجام میشد.»
این درحالی است که یووت کوپر وزیر کشور کابینه در سایه (حزب کارگر) ادعای نخست وزیر انگلیس را رد کرد و گفت که ریشی سوناک همواره به دنبال مقصر جلوه داده دیگران برای سیاستهای شکست خورده دولت است.
اد دیوی رهبر حزب لیبرال دمکرات هم با اشاره به بودجه هنگفتی که دولت لندن برای اجرای طرح روآندا هزینه کرده، تصریح کرد که این لایحه یک شکست بزرگ برای حزب محافظه کار است.
ایده اولیه اخراج پناهجویان به یک کشور ثالث برای کاهش آمار مهاجرت به انگلیس را بوریس جانسون نخست وزیر اسبق این کشور مطرح کرد اما اجرای آن بهدلیل مداخله دادگاه اروپایی حقوق بشر با مشکل مواجه شد.
دولت ۴۴ روزه لیز تراس فرصت پیگیری این طرح را نداشت اما دولت ریشی سوناک طی یک سال گذشته، اصلاحاتی را به این طرح اضافه کرده و با وجود موانع قانونی اصرار دارد تا پیش از برگزاری انتخابات سراسری اجرایی کند.
بر اساس این طرح، کسانی که به طور غیرقانونی وارد انگلیس میشوند، ظرف ۲۸ روز اخراج میشوند. آنها حق اعتراض ندارند و از بازگشت به این کشور در آینده منع خواهند شد. در واقع دولت انگلیس با این طرح قصد دارد تا پناهجویان را از انجام سفرهای غیرقانونی به انگلیس منصرف کند.
دادگاه انگلیس آذر ۱۴۰۱ با صدور حکمی این طرح را قانونی اعلام کرد اما یک ماه بعد، با درخواست گروههای حقوق بشری برای تجدیدنظر در این باره موافقت کرد.
فروردین سال گذشته جلسات استماع دادگاه به مدت چهار روز برگزار و سرانجام، بر اساس حکمی که تیر ماه در دادگاه استیناف صادر شد، اجرای این طرح به دلیل مسائل حقوق بشری و آنچه نا امن بودن رواندا برای پناهجویان نامیدند، غیرقانونی اعلام شد.
پرونده با اعتراض دولت سوناک به دیوان عالی انگلیس ارجاع و بر اساس حکمی که ۲۴ آبانماه پارسال صادر شد، رای دادگاه استیناف تائید و طرح غیرقانونی اعلام شد.
اینک ریشی سوناک برای دور زدن حکم دادگاه، لایحهای را به پارلمان ارائه کرد که بر اساس آن کشور رواندا به عنوان یک مقصد امن شناسایی شود. نمایندگان مجلس عوام با کلیات این طرح موافق هستند اما نمایندگان مجلس اعیان اشکالاتی را بلحاظ مسائل حقوق بشری به این طرح وارد کرده و مانع تصویب ان شدهاند.
پیشتر نیز موسسات خیریه هشدار دادهاند که «تصمیم ظالمانه و ناپسند» دولت برای انتقال پناهجویان به هزاران کیلومتر دورتر، نه تنها در پاسخ به معضل مهاجرت ناکام خواهد بود، بلکه «به هرج و مرج بیشتر انسانی منجر خواهد شد» و حدود ۱.۴ میلیارد پوند هزینه در بر خواهد داشت.
افزون بر این، ۱۶۰ موسسه خیریه و فعال حقوق بشری هم در نامهای سرگشاده به نخست وزیر انگلیس طرح دولت در این زمینه را محکوم کرده و آن را ظالمانه و شرمآور خواندند.
همچنین اسقف اعظم انگلیس در اظهارنظری کم سابقه، مراتب اعتراض خود را به این طرح غیرقانونی اعلام کرد و تصمیم دولت را خلاف موازین دینی دانست. جاستین ولبی اظهار داشت که برون سپاری مسوولیت پناهجویان اقدام پسندیدهای نیست و برخلاف آموزههای دینی و فطرت الهی است.