دکتر محمد قربانی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با نگهداری حیوانات به شدت مخالف هستیم و دلیل آن هم افزایش آمار حیوان گزیدگی و به تبع آن افزایش موارد حیوان گزیدگی و هاری حیوانی و انسانی و همچنین افزایش هزینههای واکسیناسیون و سرم تراپی است.
وی ادامه داد: به جز مرکز نگهداری سگها (نقاهتگاه) که توسط شهرداری راه اندازی شده، اکنون مکانی استاندارد برای جمع آوری و نگهداری سگهای ولگرد در تربت حیدریه وجود ندارد و غذا رسانی به سگهای بی صاحب توسط برخی از شهروندان نادرست است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه بیان کرد: جمع آوری و نگهداری سگهای بیصاحب به مکانی مناسبت و استاندارد، تعبیه کانکسها در سطح شهر برای جمع آوری غذا برای کسانی که تمایل دارند برای سگها غذارسانی کنند و در اختیار قرار دادن غذاها توسط مردم به مکانهای استاندارد نگهداری سگهای ولگرد را توصیه میکنیم.
وی تصریح کرد: نگهداری حیوانات بهخصوص سگ و گربه در منازل خطر انتقال بیماریها را در بردارد، در بسیاری از موارد مشاهده شده است که افراد توسط همین حیوانات نیز مورد گزش قرار گرفته اند.
رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه نیز با اشاره به افزایش حیوان گزیدگی در مناطق زیر پوشش گفت: افزون بر ۷۰ درصد از حیوان گزیدگیها در مناطق زیر پوشش این دانشگاه توسط سگها رخ داده است که همۀ این افراد برای واکسیناسیون به مرکز پیشگیری و درمان هاری معاونت بهداشت تربت حیدریه واقع در بیمارستان نهم دی مراجعه و اقدامات لازم از جمله واکسیناسیون و سرم تراپی و تست رایگان به مراجعهکنندگان ارائه شده است.
جواد علی نژاد با اشاره به اینکه بیماری هاری در صورت عدم واکسیناسیون ۱۰۰ درصد کشنده است، افزود: در همین مدت سه هزار دُز واکسن هاری و ۱۰۷ هزار واحد سرم رایگان به مراجعه کنندگان تزریق شده است.
وی با بیان اینکه افراد در صورت حیوان گزیدگی فوراً محل گزیدگی را به مدت ۲۰ دقیقه با آب و صابون شستشو و بلافاصله برای دریافت واکسن و سایر خدمات مورد نیاز به مرکز پیشگیری و درمان هاری مر اجعه نمایند، ادامه داد: همۀ خدمات پیشگیری و درمان هاری شامل واکسیناسیون و سرم تراپی بهصورت کاملآ رایگان انجام میشود.
علی نژاد خاطر نشان کرد: بیش از ۶۰ درصد بیماریهای عفونی و ۷۵ درصد بیماریهای نوپدید مشترک بین انسان و دام هستند که باید همکاریهای بین بخشی در پیشگیری و کنترل این بیماریها بیشتر شود.
سگهای ولگرد و بی صاحب برای محیط زیست خطرناک هستند
رییس اداره محیط زیست تربتحیدریه هم از وجود سگهای ولگرد و بلاصاحب به عنوان چالش این نهاد یاد کرد و گفت: شهرداری قدمهای خوبی برداشته، اما این کافی نیست و سایر دستگاههای متولی نیز باید بیشتر تلاش کنند.
داوود نورمحمدی با بیان اینکه این سگ ها با گرگ جفت گیری کرده و موجودی به نام «گرگاس» متولد میشود که نترسی از انسان را از سگ و خوی وحشی را از گرگ به ارث میبرد و خطرناکتر است، افزود: مدتی پیش یک گرگاس آماده حمله به یک کودک شده بود که اهالی روستا به موقع از کودک در برابر آن دفاع میکنند.
وی اشاره کرد: علاوه بر این سگهای بیصاحب ولگرد مشکل های بهداشتی برای شهروندان و مردم ایجاد می کنند که به طور خلاصه می توان به پراکنده کردن زباله، حمله به افراد و ایجاد رعب و وحشت توسط آنها اشاره کرد.
رییس اداره محیط زیست تربتحیدریه افزود: حتی در یک مورد سگهای ولگرد به قوچ وحشی حمله کرده و آن را تکه تکه کرده و می خوردند و اکنون که فصل زاد و ولد حیوانات در طبیعت است، میتوانند اثرهای مخربی بر حیاط وحش داشته باشند.
سگ های خانگی سهم ۸۶ درصدی در حیوان گزیدگیهای مهولات
سرپرست شبکه بهداشت و درمان مهولات واقع در جنوب خراسان رضوی هم در این زمینه گفت: ۳۱۳ مورد حیوان گزیدگی در سال گذشته در این شهرستان رخ داده که ۸۶ درصد حیوان گزیدگیها توسط سگ بوده و همچنین بیش از 85 درصد از این حیوان گزیدگی ها توسط سگهای خانگی و بقیه توسط سگهای ولگرد رخ داده است.
جواد جوانی با بیان اینکه ۱۴ درصد حیوان گزیدگیها توسط گربه و سایر حیوانات رخ می دهد، افزود: اطلاعی از تعداد سگهای خانگی وجود ندارد زیرا موضوع قلادهگذاری سگها وظیفه جهاد کشاورزی بوده و تاکنون چنین اقدامی در مهولات انجام نشده است.
وی ادامه داد: برای این افراد اقدامات پیشگیرانه اولیه نظیر شست و شوی زخم، تزریق هزار و ۶۱ دز واکسن و ۲۶ هزار و ۵۰۰ واحد سرم ضد هاری به صورت رایگان انجام شده است، لذا با توجه به درمان به موقع، خوشبختانه موردی از هاری در انسان در سطح شهرستان بروز نکرد.
سرپرست شبکه بهداشت و درمان مهولات افزود: از آنجا که اغلب گزشها توسط سگهای خانگی و صاحبدار انجام شده، لذا افزایش سطح آگاهی افراد در خصوص نحوه پیشگیری از گزش، جلوگیری از رهاسازی سگها در محیط بیرون و قلادهگذاری سگها مهمترین اقدام برای کنترل و پیشگیری از حیوان گزیدگی است.
بیماری هاری یکی از خطرناکترین بیماریهای قابل انتقال از سگ و گربه به انسان است، این بیماری به علت گاز گرفتن انسان توسط سگ یا گربهای که قبلاً توسط حیوان هار دیگری گزیده شده، به انسان منتقل میشود.
ویروس هاری به سیستم عصبی مرکزی منتقل میشود و موجب عفونت و التهاب حاد بافت مغز میشود که برای پیشگیری از انتقال بیماریها از حیوانات خانگی به انسان، میتوان اقداماتی را رعایت کرد.
شهرستان مهولات دارای یک بیمارستان دولتی، ۶ پایگاه اورژانس ۱۱۵، ۶ مرکز خدمات جامع سلامت، ۲۴ خانه بهداشت و سه پایگاه بهداشتی است که خدمات مختلف بهداشتی درمانی به مردم ارایه میدهند.
فیضآباد، مرکز شهرستان ۵۷ هزار نفری مه ولات در ۲۰۷ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.
دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه چهار شهر مه ولات، رشتخوار، زاوه و تربت حیدریه را زیر پوشش دارد.