به گزارش روز جمعه ایرنا، مایکل مارتین که سکان وزارت امور خارجه ایرلند را نیز در دست دارد در گفتوگو با نشریه دیلی تلگراف گفت که سیاست دولت لندن باعث وحشت پناهجویان مستقر در انگلیس و هدایت آنها به ایرلند شده است.
وی با بیان اینکه ۸۰ درصد پناهندگان در این کشور، از ایرلند شمالی که جزو قلمرو انگلیس محسوب میشود، مهاجرت کردهاند، بیان داشت: شاید قانون انگلیس به همین منظور طراحی شده است.
طرح جنجالی اخراج پناهجویان از خاک انگلیس دوشنبه گذشته پس از ماهها بحث و بررسی، در پارلمان این کشور تصویب شد. این طرح دیروز هم به تائید چارلز سوم، پادشاه انگلیس رسید، تا به قانون تبدیل شود.
با قانونی شدن این طرح، پناهجویانی که از یکم ژانویه ۲۰۲۲ به صورت غیرقانونی از یک کشور امن مانند فرانسه وارد انگلیس شدهاند، به رواندا منتقل میشوند تا پرونده آنها توسط وزارت کشور انگلیس بررسی شود. آنها ظرف ۲۸ روز از انگلیس اخراج میشوند؛ حق اعتراض ندارند و از بازگشت به این کشور در آینده منع خواهند شد.
اگر پرونده این افراد پذیرفته شد، به انگلیس منتقل میشوند؛ در غیر اینصورت میتوانند برای اقامت در رواندا یا هر کشور دیگری بهغیر از انگلیس درخواست پناهندگی کنند. دولت انگلیس معتقد است که این طرح پناهجویان را از ورود غیرقانونی به خاک این کشور منصرف میکند.
اما کارشناسان سازمان ملل متحد میگویند که این طرح، بر خلاف کنوانسیون پناهندگان است و سابقهای خطرناک در سطح جهانی ایجاد میکند. امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه نیز این طرح را برخلاف ارزشهای اروپایی و بلااثر توصیف کرد.
وزیر امور خارجه ایرلند در ادامه گفتوگو با دیلی تلگراف عنوان کرد که پناهجویان برای فرار از قانون رواندا بهفکر دریافت پناهگاهی در ایرلند و اتحادیه اروپا افتادهاند. به گفته او، پناهجویان از انگلیس راهی ایرلند شمالی و سپس جمهوری ایرلند می شوند تا اخراج نشوند.
با این حال طرفداران این سیاست ضدمهاجرتی در انگلیس میگویند که این سخنان نشان میدهد که طرح رواندا برخلاف انتقادها، موثر است و کار میکند. مارکو لونگی، یکی از اعضای کمیتهای که بر فعالیت وزارت کشور انگلیس نظارت میکند گفت: این واقعیت که پناهجویان اکنون شروع به مهاجرت کردهاند، گواه روشنی است که اثر بازدارندگی طرح رواندا در حال بروز و ظهور است.
یک منبع نزدیک به جیمز کلورلی، وزیر کشور انگلیس هم به دیلی تلگراف گفت: پیام قانون رواندا این است که اگر میخواهید غیرقانونی به بریتانیا بیایید، نمیتوانید در کشور بمانید.
با این حال بسیاری از موسسات خیریه هشدار دادهاند که «تصمیم ظالمانه و ناپسند» دولت برای انتقال پناهجویان به هزاران کیلومتر دورتر، نه تنها در پاسخ به معضل مهاجرت ناکام خواهد بود، بلکه «به هرج و مرج بیشتر انسانی منجر خواهد شد».
دهها فعال حقوق بشری هم طی نامهای خطاب به نخست وزیر انگلیس طرح رواندا را محکوم کرده و آن را ظالمانه و شرمآور خواندند.