به گزارش ایرنا، واحد فراهمآوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سال ۱۳۸۰ فعالیت خود را آغاز کرده است و استانهای شمال شرق کشور را زیر پوشش دارد.
این واحد فراهمآوری اعضای پیوندی، در حوزه بیشترین میزان اهدا و پیوند عضو و شناسایی بیماران مرگ مغزی موفق به کسب رتبه نخست کشوری شده است و اکنون به عنوان سومین مرکز برتر اهدای عضو پس از تهران و شیراز به شمار میرود.
عملهای پیوند کلیه از بیماران مرگ مغزی به صورت متمرکز در بیمارستان منتصریه مشهد از سال ۱۳۸۰ آغاز شده است که با وجود پزشکان زبردست و با تجربه این حوزه، پیوندهای کلیه با نتایج مثبت و موفقیت بالایی در حال انجام است.
بیمارستان منتصریه مشهد، یکی از سه مرکز کشوری پیوند کلیه
مسوول بخش پیوند کلیه مرکز دیالیز و پیوند اعضای بیمارستان منتصریه مشهد گفت: انجام عمل پیوند یکی از بهترین روشهای درمانی برای ادامه حیات در بیماران دچار نارسایی مزمن کلیه است.
دکتر فاطمه ناظمیان با بیان اینکه منتصریه، مرکز درمانی مرجع شرق کشور در بحث پیوند اعضای مختلف بدن از جمله کلیه است، افزود: ۲۹ مرکز فعال پیوند در سطح کشور وجود دارد که از این تعداد هشت مرکز بزرگ است و بیمارستان منتصریه یکی از این مراکز است که رتبه سوم کشور را در بحث پیوند کلیه در اختیار دارد.
انجام عمل پیوند یکی از بهترین روشهای درمانی برای ادامه حیات در بیماران دچار نارسایی مزمن کلیه است
وی با بیان اینکه بیمارستانهای لبافینژاد تهران، نمازی شیراز و منتصریه مشهد، سه مرکز درمانی بزرگ در زمینه پیوند کلیه هستند، ادامه داد: انجام عمل پیوند یکی از بهترین روشهای درمانی برای ادامه حیات در بیماران دچار نارسایی مزمن کلیه است و خوشبختانه در بررسی طول عمر پنج ساله بیمارانی که این نوع پیوند را داشته اند هیچگونه تفاوتی میان پیوند از مرگ مغزی و پیوند از زنده به زنده دیده نشد و این نشان از اهمیت موفقیت اعمال پیوندی انجام شده دارد.
پزشک فوق تخصص بیماریهای کلیه عنوان کرد: در گروه پیوند کلیه بیمارستان منتصریه مشهد، تلاشهای بسیاری توسط تکتک اعضای این گروه از واحد فراهم آوری اعضای پیوندی، تا جراحان و نفرولوژیستها صورت میپذیرد و در هر اهدای عضو از بیمار مرگ مغزی ۱۵۰ نفر مشارکت و همکاری دارند.
دکتر ناظمیان افزود: از زمانی که خانواده فرد اهدا کننده نسبت به اهدای عضو اعلام رضایت می کند تا زمان انجام عمل پیوند، بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت فرصت برای انجام بررسیهای لازم از نظر انطباق دهنده و گیرنده وجود دارد.
وی ادامه داد: ما تا آزمایشهای مورد نیاز و نتایج آن بهطور کامل انجام و مشخص نشود عمل پیوند را انجام نمیدهیم و عدم تأخیر در مراحل مختلف اعلام رضایت خانواده و تکمیل بهموقع فرم مربوطه در مسیر انجام اثربخش عمل پیوند و نجات جان بیمار نیازمند به عضو بسیار حائز اهمیت است.
این مسوول بیان کرد: ما طبق شیوه نامه های سازمان بهداشت جهانی تمامی آزمایشهایی را که از دهنده زنده انجام میشود، از بیمار مرگ مغزی داریم تا از لحاظ تمامی جهات به اطمینان کامل برسیم و اگر عضو آن فرد در فرد گیرنده مؤثر باشد، عمل پیوند انجام میشود.
بیشتر بخوانید:
دانشگاه علوم پزشکی مشهد رتبه نخست فراهمآوری عضو پیوندی در کشور را کسب کرد
پیوند هزار و ۸۱۰ کلیه از بیماران مرگ مغزی در خراسان رضوی
مسوول واحد فراهمآوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: از آغاز فعالیت این واحد در سال ۱۳۸۰ تاکنون ۶ هزار و ۳۴۹ پیوند عضو و بافت از هزار و ۴۸۵ بیمار مرگ مغزی در این واحد فراهمآوری اعضای پیوندی انجام شده است.
دکتر ابراهیم خالقی افزود: از این تعداد عضو و بافت پیوندی از بیماران مرگ مغزی هزار و ۸۱۰ عضو اهدایی و پیوند شده کلیه بوده است.
وی ادامه داد: از این تعداد کلیه اهدایی و پیوند شده به بیماران نیازمند عضو، ۱۰۳ عضو کلیه به سایر مراکز پیوند عضو در کشور ارسال شده که نجات بخش جان هموطنان شده است.
بیشتر بخوانید:
هزار و ۳۰۰ پیوند کلیه در مشهد انجام شد
موفقیت بیش از ۹۰ درصدی پیوند کلیه در خراسان رضوی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: هم اینک در استان خراسان رضوی با لطف خداوند و با حضور تیمهای پزشکی حرفهای پیوند، بالای ۹۰ درصد پیوندهای کلیه از بیماران مرگ مغزی موفقیت آمیز است که این آمار قابل مقایسه با آمار کشورهایی مانند بریتانیا است.
رضایت به موقع خانواده بیمار مرگ مغزی به اهدای عضو وی فاکتور بسیار مهمی در پیوند اعضا است
دکتر سلمان سلطانی افزود: رضایت به موقع خانواده بیمار مرگ مغزی به اهدای عضو، فاکتور بسیار مهمی در پیوند عضو محسوب میشود چرا که هر چه مدت زمان بیشتری از اهدای عضو بیمار مرگ مغزی سپری شود به علت تغییرات فیزیولوژیک آسیب به ارگانها به ویژه کلیهها، بیشتر شده و امکان استفاده از آنها کاهش مییابد.
وی ادامه داد: زمانی که بیماری به هر علتی به جز علل کلیوی، دچار مرگ مغزی شود در صورت رسیدگی مناسب بخش مراقبتهای ویژهای که بیمار در آن بستری است و کسب رضایت به موقع خانواده بیمار، احتمال استفاده از ارگانهای آن بیمار مرگ مغزی برای بیماران نیازمند بیشتر میشود.
بیشتر بخوانید:
بیش از ۹۰ درصد پیوندهای کلیه در مشهد از بیماران مرگمغزی است
بیماران دیالیزی، واجد شرایط دریافت کلیه پیوندی از بیماران مرگ مغزی
عضو تیم جراحی پیوند کلیه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص این که چه بیمارانی واجد شرایط دریافت کلیه از بیماران مرگ مغزی هستند، گفت: تمام بیماران دیالیزی بالقوه در فهرست دریافت کلیه از بیماران مرگ مغزی هستند ولی باید شرایط طبی و پزشکی لازم را دارا باشند، به عنوان مثال دست کم امید به زندگی بین پنج تا ١٠ سال داشته باشند و یا اینکه بیماری نداشته باشند که بعد از پیوند کلیه تشدید شود.
دکتر سلطانی در خصوص این که آیا هر ۲ کلیه بیماران مرگ مغزی به یک یا ۲ بیمار نیازمند عضو پیوند میشود، افزود: هر یک از کلیههای بیمار مرگ مغزی به صورت مجزا به یک بیمار دیالیزی پیوند میشود چرا که هر انسان با یک کلیه قادر به ادامه زندگی طبیعی است.
وی ادامه داد: تنها در موارد خاص ممکن است هر ۲ کلیه به یک بیمار دیالیزی پیوند شود که این شرایط خاص شامل سه گروه از جمله اهداکنندگان زیر ٢٠ کیلوگرم، اهداکنندگان زیر پنج سال و نیز زمانی که کلیههای اهداکننده در وضعیتی به نام بینابینی (مارژینال) باشند یعنی اینکه هر ۲ کلیه با هم دیگر توانایی عملکرد مثل یک کلیه سالم را داشته باشند.
این مسوول در خصوص این که به طور میانگین قابلیت اهدای کلیه از چه تعداد بیمار مرگ مغزی وجود دارد، گفت: حدود ۵٠ درصد از بیماران مرگ مغزی قابلیت اهدا و پیوند کلیه ها را دارند ولی در مابقی همچنان امکان استفاده از دیگر ارگانها مثل قلب، کبد و پوست وجود دارد.
مشهد پیشکسوت پیوند کلیه از فرد زنده
عضو تیم جراحی پیوند کلیه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص پیوند کلیه از فرد زنده به بیمار نیازمند کلیه در مشهد و شرایط این گونه اهدا، گفت: مشهد قبل از تصویب لایحه اهدای عضو از بیمار مرگ مغزی، پیشکسوت اهدای کلیه از اهدا کننده زنده به بیماران نیازمند کلیه در کشور بوده است.
نخستین پیوند کلیه از فرد زنده در سال ۱۳۶۶ در مشهد با موفقیت انجام شد.
دکتر سلطانی افزود: پس از تهران و شیراز، نخستین پیوند کلیه از فرد زنده در سال ۱۳۶۶ در مشهد با موفقیت انجام شد.
وی با تاکید بر این که اهداکنندگان زنده کلیه باید شرایط بسیار خاصی داشته باشند، ادامه داد: این افراد نباید هیچ گونه بیماری طبی و روانی داشته باشند و سن اهداکنندگان زنده کلیه باید بین ١٨ تا ۶۵ سال باشد و ترجیحاً از وابستگان بیماران دیالیزی باشند.
بیشتر بخوانید:
پیوند کلیه از دهنده زنده در مشهد به ۱۵ درصد این پیوندها کاهش یافت
انجام ۶۰ درصد پیوندهای کلیه از بیماران مرگ مغزی
فوق تخصص جراحی پیوند کلیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به این که طبق قانون، پیوند کلیه از اهداکننده زنده باید به افراد دارای قرابت فامیلی، هموطن یا شهروند به شهروند صورت گیرد، گفت: سال گذشته حدود ۶٠ درصد پیوندهای کلیه در مشهد از اهداکنندگان مرگ مغزی و ۴٠ درصد از اهداکنندگان زنده صورت گرفته است.
دکتر سلطانی با بیان این که سال گذشته ۱۱۹ پیوند کلیه از بیمار مرگ مغزی و ۵۴ پیوند کلیه از اهداکننده زنده صورت گرفته است، افزود: از این تعداد پیوند کلیه از اهداکننده زنده، ۲۶ مورد مربوط به اهداکنندگان زنده اتباع خارجی به دریافت کننده کلیه از کشور آنان بوده است و ۲۸ مورد دیگر مربوط به اهداکنندگان زنده ایرانی دارای قرابت فامیلی با دریافت کننده کلیه بوده است.
وی با بیان این که درصد بسیار اندکی از پیوندهای کلیه از اهدا کنندگان زنده غریبه صورت می گیرد، ادامه داد: هم اینک بیش از هزار نفر در فهرست دریافت کلیه هستند که پرونده حدود ۳۰۰ نفر از آنان آماده است و آماده پیوند و دریافت کلیه هستند.
عضو تیم جراحی پیوند کلیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با توجه به اینکه تعداد بیماران دیالیزی منتظر پیوند کلیه به دلیل شیوع دیابت و فشار خون در جامعه رو به افزایش است و تعداد این بیماران از تعداد بیماران مرگ مغزی بیشتر است و پیوند کلیه از بیماران مرگ مغزی کفاف نمیکند و یا این که بیمار دیالیزی به دلیل مشکلی که در خون آنان وجود دارد قادر به دریافت کلیه از بیماران مرگ مغزی نیستند، باید کلیه دریافتی آنان از اهداکننده زنده صورت گیرد.
دکتر سلطانی افزود: اگرچه تمام تلاش ما اهدا و پیوند کلیه از بیماران مرگ مغزی است اما در شرایط خاص برای نجات جان این بیماران دیالیزی، پیوند کلیه از فرد زنده ای که با بیمار دریافت کننده کلیه قرابت فامیلی دارد، انجام می شود.
وی در خصوص عوارض اهدا یا پیوند کلیه از فرد زنده به بیمار نیازمند کلیه، افزود: چون اهداکنندگان زنده با سخت گیری فراوان انتخاب میشوند و از هر لحاظ جسمی و روانی در سلامت کامل به سر میبرند، لذا عوارض پیش آمده در آنها بسیار پایین است، یعنی معادل یک فرد سالم با ۲ کلیه در طول عمرشان هستند.