به گزارش ایرنا، کشتی از جمله مراسمی است که از گذشتههای دور میان ترکمنها مرسوم بود که به آن «گورشمک» میگویند و شخصی که زانوی رقیب یا کتف او را به خاک میرساند برنده مسابقه محسوب میشد و از دست ریش سفیدان جایزهای که آن «بایراق» گفته میشد، دریافت میکرد.
گورش در زبان ترکمنی به معنی «دیدار» است و در کشتی سنتی ترکمنی بهدلیل «مواجهه رودرو» با رقیب از این واژه استفاده میشود.
این رشته ورزشی از گذشته تاکنون پای ثابت و شادی بخش قوم ترکمن در جشن، اعیاد ملی و مذهبی و عروسیها بود.
در این ورزش، کشتیگیران از شالی که به دور کمر خود میبندند برای اجرای فنونی مانند «چپه گوترمه»، «سوروشمه»، «یان باشا آلما»، «قاقمه»، «چوپان سالمه» و «ساغا گوترمه» استفاده میکنند که تکیه اصلی این فنون استفاده از شال و کمرگیری است.
برگزاری مستمر مسابقات ملی و بین المللی، ایجاد زیرساختها و فضاهای ورزشی مناسب و برگزاری لیگ گورش از جمله انتظارات ورزشکاران این رشته ورزشی در گلستان است.
یکی از قهرمانان کشتی سنتی گورش گلستان به ایرنا گفت: گورش با فرهنگ کهن مردمان ترکمن عجین شده و در بطن و آیینهای این قوم قرار دارد.
قاسم دُردیزاده اظهار کرد: نوجوانان قوم ترکمن از همان کودکی به تماشای مسابقات گورش مینشینند و بدون آموزش و مربی با نحوه کشتی گرفتن و قوانین آن آشنا میشوند.
وی گفت: کشتی سنتی گورش در کشورهای آسیای میانه جایگاه ویژهای دارد که مسوولان متولی در استان گلستان میتوانند در راستای توسعه و پیشرفت این رشته برای برگزاری مسابقات بین المللی و یا میزبانی آن برنامهریزی کنند.
یکی دیگر از گورشکاران گلستان گفت: این ورزش برگرفته از آیینهای سنتی قوم ترکمن در نقاط مختلف ترکمن صحرا است و جایگاه ویژهای در فرهنگ مردمان این منطقه دارد.
داوود عوضزاده اظهار کرد: ترکمنهای گلستان برای پیشرفت، توسعه و حفظ این میراث کهن ابا و اجداد خود هزینه میکنند ولی کسی جوابگوی پهلوانان این رشته نیست.
این مدالآور کشتی گورش با تاکید برضرورت اختصاص بودجه به این رشته ورزشی افزود: ورزشکاران گورش برای اعزام به مسابقات حمایت نمیشوند.
وی گفت: به دلیل نبود حمایتهای لازم، بسیاری از گورشکاران دلسرد شده و امیدی به آینده نداشته و بههمین دلیل خانوادههای ترکمن تمایلی به فعالیت فرزندان خود در این رشته ورزشی ندارند.
عوض زاده، از متولیان ورزش کشور و استان گلستان خواست به رشتههای بومی هر منطقه اهمیت دهند زیرا توجه به این رشتهها، به حفظ سنتها، آیینها و فرهنگ اقوام کمک زیادی میکند.
نبود اسپانسر مالی حلقه مفقوده توسعه کشتی گورش
یکی از مربیان گورش گلستان هم به خبرنگار ایرنا گفت: این استان با وجود ظرفیتهای بالا در کشتی گورش، حامی مالی مناسبی ندارد و همین مساله حلقه مفقوده توسعه و پیشرفت این ورزشی است.
عبدالله ایری افزود: قهرمانان کشتی گورش انتظار حمایت در حوزههای مختلف را دارند و باید تدابیر لازم در این زمینه از جمله برگزاری لیگ این رشته اندیشیده شود.
کشتی گورش نیازمند حمایت دولت
رییس کمیته گورش گلستان هم به ایرنا گفت: کشتی سنتی گورش در آداب و سنن و فرهنگ بومی قوم ترکمن قدمت زیادی دارد و هم اکنون بیش از ۲۰۰ ورزشکار گلستانی در کشتی گورش فعالیت دارند که از این تعداد ۳۰ نفر مدعی کسب مدال در مسابقات جهانی هستند.
آدینهاراز جوانمردان افزود: ورزشکاران کشتی گورش گلستان در رقابتهای این رشته که در سطح ملی و بین المللی برگزار میشود همواره جزو قهرمانان بوده و این استان را به عنوان قطب این رشته ورزشی تبدیل کردهاند.
دبیر انجمن کشتی سنتی گورش ایران ادامه داد: ایران به همراه کشور ترکمنستان جزو کشورهای مطرح و مدعی قاره آسیا و همچنین جهان در این رشته ورزشی به شمار میرود.
رییس کمیته گورش استان گلستان همچنین اظهار کرد: برخی رشتههایی که قدمت کمتری نسبت به کشتی گورش دارند از فدراسیون مستقل برخوردارند که اگر برای کشتیهای بومی و محلی اقوام هم یک فدراسیون مستقل ایجاد شود، شاهد تحولات چشمگیری در این رشته خواهیم بود.
به گفته وی، استان گلستان با داشتن ورزشکاران مطرح در رشته کشتی گورش، ظرفیت بالایی برای توسعه این رشته دارد که با سرمایهگذاری و حمایت بیشتر، آینده بهتری در انتظار آنان خواهد بود.