تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۲

ایلام_ ایرنا_ زن و شوهر اختلاف شدیدی داشتند، آنقدر مشاجره شان بالا گرفته بود که به برخوردهای فیزیکی هم کشیده شده بود، کم کم تصمیم به جدایی گرفته بودند تا اینکه با راهنمایی یکی از اطرافیانشان که در گذشته برای مشاوره مراجعه کرده بود راهی این مرکز شدند.

به گزارش ایرنا، وقتی در نخستین جلسه آن‌ها را ملاقات کردم و سبک زندگی، نوع نگرش و مشکلات آن‌ها را بررسی کردم به این نتیجه رسیدم که تعداد جلسه‌های مشاوره شان باید زیاد باشد، ابتدا با تردید به من مراجعه می‌کردند و فاصله جلسه‌های مشاوره‌شان خیلی زیاد بود ولی کم کم وقتی روند مداخله برای رفع مشکلات آن‌ها را آغاز کردم با استقبال آنها مواجه شدم به طوری که خودشان مشتاقانه وقت می‌گرفتند و سر ساعت و زمانی که معین می‌کردم در مرکز حاضر می‌شدند.

در درمان زوج‌ها جلسه‌های مشاوره فردی و زوجی جداگانه برگزار می‌شود چون رفع مشکلات فردی بسیار مهم است تا این مشکلات به زندگی زناشویی مشترک وارد نشده و به سایر مشکلات دامن نزند، به خوبی به یاد دارم آن زوج تمام جلسه‌های فردی و زوجی را پیگیری می‌کردند.

به دلیل اینکه در ازدواج، فرد به طور طبیعی ارتباطش گسترش می‌باید، ویژگی‌های فردی‌اش اعم از مثبت و منفی آشکار شده و این مسأله موجب می‌شود اگر فردی دچار ویژگی منفی در شخصیت باشد و رفع نشود، در زندگی زناشویی با همسرش نمود بیشتری یافته و دچار مشکل شود.

خوشبختانه با همکاری زوج‌ها و دریافت خدمات مشاوره زندگیشان سر و سامان گرفت و بعد از مدتی صاحب فرزند شدند.

مشاور کمی مکث می‌کند و دوباره می‌گوید: آن مراجعه کننده را هیچگاه از یاد نمی‌برم، مداخله‌ام برای فردی بود که اختلال شخصیت داشت و در ارتباط گیری با دیگران به شدت مشکل داشت، آنقدر خجالتی و کم رو بود که با وجود اینکه بالای ۲۰سال سن داشت ولی ویزیت را مادرش حساب می‌کرد و خودش نمی‌توانست با منشی صحبت و این کار را انجام دهد.

یا نمونه دیگرش این بود که برای خرید وسیله و رفتن به مغازه مشکل داشت، یکبار برایم تعریف کرد اینقدر خجالتی بوده که برای خرید یک وسیله ضروری که نیاز داشته نتوانسته به مغازه مراجعه و چقدر این مسأله او را آزار داده است، من به عنوان یک مشاور باید سعی می‌کردم تا حال او را خوب کنم.

مشاور دوباره کمی فکر می‌کند و اینبار از مداخله‌اش برای بهبود حال کودکی صحبت می‌کند که دچار سوگ بوده است، کودکی ۶ساله که پدرش را از دست داده ولی خانواده‌اش از ترس وحشت کردن و آسیب روحی کودک آنرا مخفی کرده بودند.

مداخله‌ام را به شیوه کودکانه و استفاده از ابزار داستان و بازی با او انجام دادم، ابتدا سعی کردم تصویر آرامستان را برایش مجسم کنم، بعد از او درباره احساسش به مراسم عزاداری سوال می‌پرسیدم و... شاید سخت‌ترین مشاوره ای که داشتم همان کودک بود که خانواده‌اش با اضطراب او را به من سپرده بودند تا حال او را خوب کنم.

"مریم کریمی" که تحصیلکرده روانشناسی بالینی با بیش از ۲۰ سال سابقه کار در بهزیستی است، ادامه می دهد: علی‌رغم اینکه عاشق و شیفته شغلم هستم ولی سخت‌ترین بخش کارم وقتی است می‌خواهم با فردی که دچار سوگ شده مشاوره دهم، به یاد دارم کودکی ۱۰ساله را برای مشاوره پیش من آورده بودند، پدرش بیماری داشت و او جلوی چشمان دخترش در خانه جان داده بود.

هیچ‌وقت آن جلسه تلخ مشاوره را فراموش نمی‌کنم، کودک برایم تعریف می‌کرد و آن لحظه وداع از پدر آنقدر برایش دردناک بود که وقتی حرف میزد آنچنان به روی احساسات من تاثیر گذاشته بود که برای اولین بار در حین مشاوره احساس میکردم نیاز به گریه دارم ولی مجبور بودم خودم را جلوی کودک حفظ کنم.

با اینکه چند سال از آن ماجرا گذشته ولی هیچگاه خویشتن داری آن روز خودم را فراموش نمیکنم که بخاطر آن دختر بچه چقدر سعی کردم محکم بایستم و به عنوان یک مشاور فشار روحی زیادی را به خاطر او باید تحمل می‌کردم، وقتی دوباره به آن روز برمی‌گردم فکر می‌کنم چقدر روز سختی برایم بود، انگار که آن روز خودم به مشاور نیاز داشتم!

کریمی در پاسخ به پرسشم از اینکه سختی کار روانشناسان کجاست پاسخ می دهد: اگرچه باید خودت را جای طرف مقابل بگذاری ولی این ذات حرفه روانشناسی است و کسی که این حرفه را انتخاب می‌کند باید خود را برای مواجهه با این موقعیت‌ها آماده کند.

یاد گرفتم دیگران را قضاوت نکنم

وی می گوید: اگرچه من شغلم را انتخاب و به آن علاقه وافری دارم ولی این حرفه در کنار سختی‌هایی که دارد به تو یاد می‌دهد که دیگران را قضاوت نکنی، چون انسان‌ها متفاوت از هم بوده و در این حرفه وقتی خود را جای افراد می گذاری دیگر آنها را سطحی نمی‌بینی و به این مسأله پی می‌بری که رفتار هر فرد علل مختلفی دارد و شاید اگر تو هم جای او بودی شاید همین رفتار را داشتی.

کریمی می گوید: مشاوران و روانشناسان با افراد زیادی مواجه هستند، در برخی موارد ممکن است برای بهبود حال روحی فردی او را به مشاوره دیگری ارجاع و خود مشاوران نیاز به مشاوره پیدا کنند.

ضرورت پوشش بیمه ای حوزه مشاوره

وی یکی از مشکلات این حوزه را عدم پوشش بیمه‌ای خدمات مشاوره و روانشناسی عنوان کرد و گفت: تاکنون این حوزه زیر پوشش بیمه قرار نگرفته و شاید یکی از مسائلی که مردم رغبت بالایی به مراجعه به مراکز مشاوره ندارند این مسأله باشد.

وی از رسانه‌های مختلف گروهی خواست برای احیا فرهنگ مشاوره در جهت ارتقا سطح سلامت روان مردم و همچنین تشویق مردم به امر مشاوره مشارکت و حمایت کرده و در این زمینه یاریگر باشند.

به عنوان یک خبرنگار با خودم فکر می‌کنم چقدر سخت است بخواهی مشکل کسی را رفع کنی و خودت به نوعی باید با او زندگی کنی، خودت را جای هر کدام از مراجعان بگذاری و حرف‌هایشان را کامل بشنوی، جای آن زوجی که کارشان به جدایی رسیده و هرکدام دلیلی برای خودشان دارند، یا جای آن پسری بگذاری که در ارتباط گیری و رفتار عادی اجتماعی مشکل دارد، یا آن کودکی که دچار سوگ شده و تو با تمام وجود بخواهی به آنها کمک کنی و در کنار همه اینها باید هدفت این باشد حال آنها را خوب کنی!

فعالیت ۳۴ مرکز مشاوره در ایلام/مراجعه بیش از ۱۸هزار ایلامی به مراکز مشاوره

مدیر کل بهزیستی استان ایلام با اشاره به فعالیت ۳۴ مرکز مشاوره در استان گفت: این مراکز مشاوره این اداره در طول سال گذشته در مجموع به ۱۸ هزار و ۴۱۵ نفر از مردم استان خدمات مشاوره‌ای ارایه داده اند.

به گفته "حسین نورعلیوند"، این افراد با مراجعه به مراکز مشاوره حضوری و مرکز صدای مشاور ۱۴۸۰ بهزیستی خدمات مورد نیاز را دریافت کرده‌اند.

وی با ذکر اینکه عمده این افراد به مراکز مشاوره حضوری اعم از دولتی و غیر دولتی به تعداد ۱۰هزار و ۷۴۸ نفر مراجعه داشته‌اند، ادامه داد: مابقی مراجعان به تعداد هفت هزار ۶۶۷ نفر با تماس از طریق خط ۱۴۸۰مشاوره تلفنی دریافت کرده‌اند.

وی عمده‌ترین و بیشترین علت مراجعه و تماس با این مراکز را از نظر اختلال را به ترتیب اختلال شخصیت، اختلال اضطرابی و اختلال کودکان و نوجوانان و از نظر مشکل را به ترتیب زناشویی، بین فردی، خانوادگی، تربیتی و تحصیلی عنوان کرد.

مدیرکل بهزیستی ایلام عمده‌ترین گروه سنی تماس گیرندگان را ۲۰تا ۴۰سال عنوان کرد و گفت: مجتمع خدمات مشاوره این اداره کل در راستای کاهش آسیب‌های اجتماعی، افزایش سطح رضایتمندی از زندگی و گسترش فرهنگ مشاوره در زمینه‌های مختلف مشاوره خانواده، کودک، پیش از ازدواج، زوج درمانی، فردی و روان درمانی، شغلی و تحصیلی و غیره به عموم مردم ارائه خدمت می‌کند.

به گفته وی، علاوه بر اینکه ۳۴ مرکز مشاوره حضوری دولتی و غیردولتی در استان فعال است، صدای مشاور به شماره ۱۴۸۰نیز همه روزه از ساعت هشت الی ۲۴آماده پاسخگویی و ارایه مشاوره رایگان به تماس گیرندگان است.

به گفته وی، در جهت حمایت از مردم برای انجام مشاوره، این اداره کل از طریق پرداخت یاری برگ از مراجعانی که مشکل مالی دارند حمایت کرده و در این زمینه پارسال ۶۳۲ مورد یاری برگ به میزان یک میلیارد و ۶۴۰ میلیون ریال پرداخت شده است.

۹ اردیبهشت ماه به عنوان روز مشاور و روانشناس نامگذاری شده است.