به گزارش خبرنگار ایرنا، دفتر یونسکو در پاریس در سال ۱۴۰۰، ۴۹ شهر جهان را به عنوان شهر خلاق خوراک انتخاب کرد که کرمانشاه هم به عنوان تنها شهر ایران در این لیست قرار گرفت، پیوستن شهر کرمانشاه به شبکه شهرهای خلاق یونسکو فرصت ارزشمندی را در اختیار مدیران شهری کرمانشاه قرار داد که از این عاملی راهبردی برای معرفی هرچه بیشتر این شهر و این مزیت بزرگ به ایرانیان و حتی جهانیان استفاده کنند.
سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه نیز در راستای آگاهی بخشی در زمینه انواع غذاهای بومی و محلی اقدامات فرهنگی خوبی را در این حوزه طی یکساله گذشته آغاز کرده است که یکی از این اقدامات برگزاری تور ی کروزه معرفی گیاهان خوراکی بهاری برای اهالی رسانه و خبرنگاران بود.
در این تور ی کروزه بیش از ۲۰ نفر از خبرنگاران رسانه های مختلف کرمانشاه با سفر به شهرستان دالاهو و ارتفاعات محل رویش گیاهان خوراکی و دارویی بهاری که برخی از آنها مختص این منطقه بود و نیز با حضور در بازار ویژه فروش این گیاهان و یکی از بومگردی های این شهر با غذاهای تهیه شده از این نوع گیاهان از نزدیک آشنا شدند.
رییس سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه در حاشیه این تور یک روزه در گفت و گو با خبرنگاران اظهار کرد: این سازمان در راستای معرفی شهر کرمانشاه به عنوان جهانشهر خلاق خوراک توسط یونسکو و برای آشنا ساختن لایه های مختلف جامعه گروه هایی از آنها به عنوان جامعه هدف در نظر گرفتند که یکی از این اقدامات برگزاری تور رسانه ای برای خبرنگاران بود تا به این شکل اقدام به آگاهی بخشی عمومی در این زمینه کنند.
ایمان درخشی با بیان اینکه منطقه دالاهو یکی از مناطق مهم هدف گیاهان بهاری خوراکی در استان کرمانشاه است افزود: یکی از مزیت هایی که موجب شد کرمانشاه به عنوان شهر جهانی خلاق خوراک انتخاب شود همین ظرفیت گیاهان بهاری و دارویی آن بود.
وی ادامه داد: کرمانشاه به دلیل آب و هوای چهارفصل، شرایط توپوگرافی خاص، وجود مناطق کوهستانی و تنوع قومیتی از تنوع بسیار بالایی در زمینه گیاهان دارویی و بهاری و نیز انواع غذاهایی که مردم از آنها تهیه می کنند برخوردار است، به طوری که تنها در همین منطقه دالاهو بیش از ۲۰ نوع گیاه بهاری خوراکی و دارویی وجود دارد.
درخشی یادآور شد: متاسفانه بسیار از مردمِ خود استان از این ظرفیت ها آگاه نیستند و وقتی می گوییم کرمانشاه شهر خلاق خوراک شده تصور می کنند به خاطر خوش خوراک بودن مردم منطقه این اتفاق رخ داده است و کسی حتی تصورش را نمی کند که کرمانشاه تنوع و ظرفیت بالایی در خوراک دارد.
رییس سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه با بیان اینکه سال هاست که غذاهای کرمانشاهی در انزوا قرار گرفته و حتی بسیاری از ساکنان این استان با این نوع غذاها بیگانه هستند افزود: در همین راستا سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه برنامه های متعددی را مانند آش های فراموش شده ، خانواده و تغذیه سالم و صبحانه سالم کرمانشاهی برگزار کرده است.
وی یادآور شد: در همین راستا جلساتی را نیز با اصناف، رستوران ها و متولیان حوزه گردشگری کرمانشاه پیش بینی کرده ایم تا بتوانیم انواع غذاهای اصیل کرمانشاهی را در فهرست غذاهای رستوران ها قرار داده و از سویی دیگر تبلیغ مناسبی را برای معرفی اکرمانشاه به عنوان شهر خلاق خوراک جهان به انجام برسانیم.
درخشی با انتقاد از اینکه باوجود گذشت بیش از ۲ سال از اعلام کرمانشاه به عنوان شهر خلاق خوراک جهان توسط یونسکو این امر در آثار فرهنگی و سوغاتی های تولید شده در کرمانشاه اصلا منعکس نمی شود گفت: پیش بینی شده است تا هر رستورانی که در این زمینه بخوبی عمل کند از برخی مزیت ها برخوردار شده و ستاره دار شود.
به گزارش ایرنا، در تاریخ ۱۷ آبان سال ۱۴۰۰، شهر کرمانشاه با توجه به پیشینه غنی و زیرساختهای مناسب آن در حوزه خوراک پس از بررسیهای صورت گرفته، این شهر به عنوان سی و هفتمین شهر خلاق خوارک جهان و دوازدهمین شهر خلاق خوراک در آسیا توسط سازمان یونسکو معرفی شد.
پیش از این هم ۳۶ شهر خلاق خوراک از ۲۸ کشور جهان انتخاب شدهاند و در ایران هم شهرهای اصفهان و بندرعباس به عنوان شهر خلاق صنایع دستی، شهر رشت به عنوان شهر خلاق خوراک و شهر سنندج به عنوان شهر خلاق موسیقی انتخاب شدهاند.
استان کرمانشاه با حدود ۸۰ نوع غذا و خوراک، ۱۱ نوع نان، ۲۰ نوع شیرینی و میان وعدههای مختص خود ظرفیت بسیار بالایی در حوزه خوراک دارد. خوراکی هایی مانند «روغن کرماشانی»، «نان برنجی»، «کاک»، «خورشت خلال» و «دنده کباب» از جمله خوراکی های کرمانشاه است.
در بهمن ماه سال گذشته نیز در یک اتفاق کم سابقه ۳۷ نوع غذای استان کرمانشاه در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسید که در نوع خود یک موفقیت بزرگ برای شهر کرمانشاه به عنوان جهانشهر خلاق خوراک محسوب می شود.
مهارت تهیه کلانه پیچک، پخت ماش آو، پخت قاورمه در خیک، پخت چله وانه، پخت آش هاز، پخت گرد یا کلیر، پخت سیب پلو، پخت گُنیَنَه، پخت کشک و خرما، پخت دوخوا، پخت نژی آو، پخت پپکه آسیاوی، پخت لوبیا قصری، پخت تامژین، پخت غوره باغی، پخت متجنه، پخت قیصی و روین، پخت خورشت هلوان، پخت قاوت، پخت نژی برنج، پخت کفته گنوله یا گورا، پخت خاو پیاز، پخت قاورمه، پخت بامیه گوشت، پخت قپاله، پخت کاشمه، پخت کفته ساجی، پخت آش خرگ سری، پخت آش اُماج، پخت آش قمری، پخت کباب سنقری، پخت نوخ آو، پخت نوک آو، پخت زوکره، پخت چنگال، پخت کولیچه نانی و پخت کلانه از جمله غذاهایی است که در این فهرست قرار دارند.