یاسوج- ایرنا - کوچ عشایر کهگیلویه و بویراحمد از مناطق قشلاقی به ییلاق از امروز دوشنبه دهم اردیبهشت ماه آغاز شد و در این پدیده اجتماعی زیبا می توان جلوه های تماشایی زندگی سنتی ایرانی را به تماشا نشست.

به گزارش ایرنا،کوچ عشایر کهگیلویه و بویراحمد از مناطق قشلاقی در جنوب استان آغاز می شود و پس از پیمودن صدها کیلومتر در مناطق سردسیری استان های اصفهان،فارس،چهارمحال بختیاری و شمال کهگیلویه و و بویراحمد وارد ییلاق می شوند .

حرکت دسته جمعی انسان در کنار دام در طبیعت بکر، بهاری و خیال انگیز برای مردمان شهرنشین جذاب است .در هنگام کوچ عشایر صدای زنگوله‌ها،هی هی چوپان ها، تکاپوی زنان با پوشش لباس محلی رنگارنگ که برای تامین غذای خانواده در توقفگاه ها تلاش می کنند انسان را به زندگی سنتی و در عین حال زیبا می برد.

اگرچه کوچ عشایر در سال های اخیر دست خوش تغییراتی مانند استفاده از خودرو شده اما این سبک اصیل زندگی ایرانی هنوز زنده است و زیبایی های خاص خودش را دارد، بسیاری از مسافران در جاده های ارتباطی کهگیلویه و بویراحمد با دیدن عشایر در کنار جاده ها به هنگام کوچ ،خودروهای خود را متوقف کرده و لحظاتی این زندگی سنتی را تماشا و از آن عکس می گیرند.

کوچ عشایر در فصل بهار مانند اکوموزه ای طبیعی است که سبک زندگی آنان را به تصویر می کشد،تجربه کوچ در دل کوه و میان آن همه صخره و سنگ و با پای پیاده جلوه های خیال انگیزی دارد که از نظر گردشگری مردم شناسی می تواند ظرفیت خوبی برای توسعه اقتصادی در کهگیلویه و بویراحمد باشد.

اینجا لباس های سنتی مردان و زنان، موسیقی محلی که مردان می نوازند، حس مسوولیت پذیری همه اعضای خانواده حتی کودکان کم سن و سال و خلاصه همه چیزش زیباست.

کوچ در کهگیلویه و بویراحمد به روایت آمار

رییس اداره عمران و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد می گوید: کوچ حدود ۱۲هزار خانوار عشایری استان به مناطق ییلاقی براساس تقویم رسمی ستاد کوچ امروز دوشنبه دهم اردیبهشت آغاز شد.اگرچه شماری از خانوارهای عشایری مناطق بسیار گرم استان زودتر از زمان مقرر، کوچ کرده اند.

سید مهدی عباسیان افزود: کوچ عشایر کهگیلویه و بویراحمد به شکل های خودرویی و پیاده انجام می گیرد.

وی تاکید کرد: کوچ با خودرو در مدت زمان ۴۸ ساعت انجام می گیرد اما به علت توقف عشایر در مسیر برای تعلیف دام و استراحت خانواده کوچ پیاده در مدت زمان ۱۵ تا ۲۰ روز به طول می انجامد.

خدمات رسانی حین کوچ

رییس اداره عمران و امور زیربنایی اداره کل کهگیلویه و بویراحمدعنوان کرد: هم اکنون اکیپ های آبرسانی سیار در مناطق قشلاقی و ییلاقی آماده خدمات رسانی به عشایر استان هستند.

وی توضیح داد: ذخیره سوخت مورد نیاز عشایر،تامین امنیت با کمک نیروی انتظامی از دیگر اقدام های انجام شده برای خدمات رسانی به عشایر حین کوچ و پس از آن است.

ضرورت برنامه ریزی بهتر برای بقای کوچ پیاده

رویداد کوچ که سال های دور برای تامین آب علوفه از مناطق گرمسیری و سردسیری انجام می شد همواره از نگاه تیزبین عکاسان دور نمانده و افراد زیادی برای شکار لحظه ها رنج سفر را به جان می خرند تا همنشینی مردمان سختکوش عشایر با طبیعت را به تصویر بکشند اما نبودن برخی زیرساخت ها همچون راه دسترسی مناسب باعث شده بسیاری از خانواده های عشایری از کوچ پیاده منصرف شوند.

هرچند دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت خود تاکنون با سرمایه گذاری حدود سه هزار میلیارد ریالی برای تقویت زیرساخت زندگی اهالی عشایر استان و بهبود وضعیت درآمدی آنان تلاش کرده اما با توجه به ارزش کوچ پیاده عشایر به نظر می رسد نیاز است تا مسوولان به منظور بقای کوچ پیاده به عنوان یکی از نمادهای اصالت زندگی عشایری تلاش بیشتری داشته باشند.

عشایر کهگیلویه و بویراحمد این روزها همزمان با فصل کوچ باید دست به یک انتخاب بزنند یا باید گله گوسفندان را پیاده تا مناطق سردسیری ببرند یا گوسفندها و همه اسباب زندگی خود را بار خودرو کنند و به دل جاده بزنند که هر دو برایشان سخت است.

آنان اعتقاد دارند که سفر به مناطق سردسیری از طریق خودرو اگرچه به لحاظ آسایش آنان گزینه خوبی است اما تحمیل هزینه کرایه حمل و نقل اسباب خانه و دام ها برای آنان به صورت ۲ بار در سال سنگین است.

عشایر کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه به علت تلف شدن دام هایشان در تصادف با خوروها و ترس از راهزن ها در صورت استفاده از ایل راه ها ترجیح می دهند با خودرو کوچ کنند.