مراغه- ایرنا- استاد شهید «مرتضی مطهری»، همان دانشمندی که همه ما به فرموده رهبری «ریزه‌خوار سفره انعام فکر او هستیم»، نیازمند شناخت عمیق‌تر است و امسال ویژه برنامه‌های مختلفی به همین منظور در مراغه اجرا می‌شود. 

به گزارش ایرنا شناخت ما از این «رزمنده عرصه فکر» گاهی در چند جمله توصیفی یا شمردن عناوین آثار شهید مطهری خلاصه می‌شود در حالی که ایشان «در زبان، عمل و سلوک با زمان و اهل زمان به معنای واقعی کلمه معلم بود» و تعمق در آثار و اندیشه‌هایش راهگشاست.

همین ویژگی معلمی به معنای واقعی کلمه اوست که شناخت عمیق‌تر اندیشه‌هایش را به یک ضرورت تبدیل می‌کند و گفت‌وگوی اتفاقی با برخی از اقشار مختلف مردمی هم بر این ضرورت بیش از پیش صحه می‌گذارد.

آری استاد شهید مطهری از رهبران فکری انقلاب اسلامی ایران و جزو دانشمندان برجسته کشورمان به شمار می‌رود و ریاست شورای انقلاب را تا روز شهادت بر عهده داشت تا جایی که پیش از انقلاب اسلامی، مبارزه‌های فکری ایشان در مقابله با جریان‌های فکری مارکسیستی، نقش قابل توجهی در رویگردانی جوانانمان از این تفکر داشت.

این متفکر و دانشمند جهان اسلام شاگرد امام خمینی(ره)، علامه طباطبایی، آیت‌الله بروجردی، میرزا علی آقای شیرازی و سید محمدحسین حسینی تهرانی بود و به واسطه بهره‌مندی از همین شخصیت‌های بزرگ و مجاهدت علمی بود که در تمام رشته‌های معارف اسلامی، صاحب‌نظری ژرف‌اندیش و محققی دقیق بود و در پاره‌ای از حوزه‌ها همچون فلسفه، فقه و اصول فقه در قله اجتهاد قرار داشت.

این «رزمنده عرصه فکر» همچنین در زمره اساتید فلسفه و کلام اسلامی و تفسیر قرآن قرار داشت و آثار بسیاری هم در موضوعات مختلف به یادگار گذاشت.

چه تعداد از آثار شهید مطهری را خوانده‌ایم؟

شهید مطهری تالیف آثارش در زمینه‌های مختلف فلسفی، اجتماعی، اخلاقی، فقهی و تاریخی را از سال ۱۳۲۵ شمسی آغاز کرد و بیش از ۷۰ اثر از او انتشار یافت.

خودش درباره نوشته‌هایش گفته بود که «من در ابتدای جوانی تا حال، حتی یک سطر هم ننوشته‌ام که بعداً ببینم که غلط است؛ بحمدالله هرچه از همان روزهای اول تا حالا نوشته‌ام و اندیشیده‌ام، هنوز هم بر همان عقیده‌ام و من این را یکی از الطاف بزرگ الاهی به خودم می‌دانم».

برخی از آثار او در زمان حیات و برخی دیگر پس از درگذشت وی توسط انتشارات صدرا چاپ شد و نزدیک به ۳۰ هزار برگ یادداشت و فیش تحقیقی نیز از ایشان باقی مانده است.

مجموعه آثار شهید مطهری، مجموعه‌ای ۲۸ جلدی حاوی تمامی آثار منتشر شده از وی است که از جلد اول تا چهار اصول عقاید را شامل می‌شود.

فلسفه از جلد پنج تا ۱۳ و حاوی آثاری مانند سیر فلسفه در اسلام، شرح منظومه، اصول فلسفه و روش رئالیسم، مسئله شناخت، و نقدی بر مارکسیسم است.

جلدهای ۱۴ و ۱۵ این مجموعه به تاریخ اختصاص دارد و حاوی کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران، و همچنین فلسفه تاریخ است.

سیره معصومین از جلد ۱۶ تا ۱۸ را شامل می‌شود و حاوی آثاری از جمله سیری در سیره نبوی، جاذبه و دافعه علی(ع)، سیری در نهج‌البلاغه، صلح امام حسن(ع)، حماسه حسینی، و داستان راستان است.

همچنین از جلد ۱۹ تا ۲۱ به فقه و حقوق اختصاص دارد و حاوی آثاری از جمله نظام حقوق زن در اسلام، مسئله حجاب، اخلاق جنسی، امر به معروف و نهی از منکر، نظری به نظام اقتصادی اسلام، و اسلام و نیازهای زمان است.

اخلاق و عرفان، جلد ۲۲ و ۲۳ مجموعه آثار شهید مطهری را شامل می‌شود که حاوی آثاری از جمله حکمت عملی،‌ فلسفه اخلاق، تعلیم و تربیت در اسلام، آزادی معنوی، احترام حقوق و تحقیر دنیا، و دعاست.

جلدهای ۲۴ و ۲۵ به مسایل اجتماعی و سیاسی مربوط می‌شود و حاوی آثاری از جمله نهضت‌های اسلامی در ۱۰۰ ساله اخیر، آینده انقلاب اسلامی ایران، آزادی عقیده، مشکل اساسی در سازمان روحانیت، رهبری نسل جوان، و روابط بین‌الملل اسلامی است.

جلد ۲۶ تا ۲۸ هم به تفسیر اختصاص دارد و حاوی کتاب آشنایی با قرآن است؛ تفسیرهایی که به صورت شفاهی و بر روی نوار ضبط شده بود و بعدا بازنویسی، تدوین و چاپ شد.

تدوین ۸۰ ویژه‌برنامه برای شناخت عمیق‌تر اندیشه‌های استاد

مسئول نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه ناحیه مراغه می‌گوید: به مناسبت سالروز شهادت این رزمنده عرصه فکر، ۸۰ ویژه‌برنامه با عنوان «حکمت مطهر» و برای شناخت عمیق‌تر اندیشه‌های شهید مطهری در سطح شهرستان اجرا می‌شود.

حجت‌الاسلام برزگر: طرح «حکمت مطهر» گامی در راستای شناخت عمیق‌تر اندیشه‌های شهید مطهری در مراغه است

حجت‌الاسلام علی برزگر افزود: تولید محتوا و برگزاری مسابقه کتابخوانی در خصوص آثار شهید مطهری، برپایی نمایشگاه کتاب از آثار استاد و برگزاری نشست‌های روشنگری و بصیرتی از جمله این برنامه‌هاست.

وی با اشاره به کتاب علل گرایش به مادّیگری که تکمیل شده ۲ سخنرانی استاد مطهری در سال‌های ۴۸ و ۴۹ در دانشسرای عالی است و در سال ۱۳۵۰ شمسی منتشر شد، بیان کرد: ترویج زندگی سبک اسلامی و مقابله با فرهنگ غربی نیز از جمله ویژه برنامه‌های هفته عقدیتی سیاسی ناحیه مقاومت بسیج سپاه مراغه در این هفته است.

وی ادامه داد: ویژه‌برنامه شهرستانی گرامیداشت این هفته نیز امروز، دوشنبه و از ساعت ۱۰ در تالار شهید بهشتی برگزار می‌شود.

به گفته وی یادواره‌های شهدا، مسابقه‌های ورزشی و نشست‌های بصیرتی و روشنگری متعدد با حضور اقشار مختلف مردمی نیز جزو همین برنامه‌هاست.

به گزارش ایرنا برگزاری ویژه‌برنامه‌های طرح «حکمت مطهر» تا روز جمعه، ۱۴ اردیبهشت در مراغه ادامه دارد و فرصتی برای شناخت عمیق‌تر اندیشه‌های شهید مطهری به شمار می‌رود.