به گزارش ایرنا، سمیه گلپور چمرکویی، مسئول یک تشکل کارگری کشور یعنی کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران است. او در شورای عالی اشتغال و هیأت امنای موسسه کار و تامین اجتماعی هم عضویت دارد و برای نخستین بار نامزد انتخابات مجلس شد. وی در مرحله اول انتخابات، نامزد فهرست شورای وحدت بود و توانست به مرحله دوم راه یابد و در حال حاضر مشغول بررسی فهرستها است.
او به رویکرد مجلس یازدهم در حوزه کارگری انتقاد دارد و میگوید: هیچ رویکردی را در دفاع از جامعه کارگری در مجلس فعلی نمیبینیم.
نامزد راه یافته به دور دوم انتخابات مجلس نقدی هم به عملکرد فراکسیون زنان مجلس یازدهم زد و تصریح کرد: فراکسیون زنان در دوره جدید نیاز به یک دگردیسی دارد تا بتواند از نظرات مختلف بانوان در این حوزه استفاده کنند.
مشروح گفتوگوی ایرنا با «سمیه گلپور چمرکویی» بدین شرح است:
ایرنا: خانم گلپور! مهمترین برنامهای که برای مجلس آینده در نظر گرفتهاید چیست؟
گلپور: رسالت اصلی مجلس در گام نخست قانونگذاری و اصلاح قوانین و در گام دوم، نظارت برحُسن اجرای قوانین است. فارغ از اینکه ما به چه اندازه به قوانین مترقی و بهروز نیاز داریم، باید بگوییم که در حوزه نظارت خلاء شدیدی وجود دارد. به عنوان نمونه در حوزه کار و تولید میتوانم به مطالبی مانند دستمزد، حفاظت فنی و ایمنی و بهداشت کارگران در کار و مباحثی مثل مهارتافزایی و آموزش فنی و حرفهای و موارد دیگر که قوانین خوبی هم در کشور است، اشاره کنم. اما متاسفانه نداشتن حُسن نظارت منجر شد تا جامعه کارگری که پایههای اصلی جهش تولید هستند از آن رنج ببرند.
ایرنا: عملکرد مجلس یازدهم در حوزه کارگری را چگونه ارزیابی میکنید؟
متاسفانه در مجلس فعلی رویکرد مشخصی در حوزه کارگری نداریم و کاری هم در این حوزه انجام نشده است!
گلپور: متاسفانه مجلس فعلی رویکرد مشخصی در حوزه کارگری ندارد و برای سرمایه انسانی که قرار است کار کند، خلاء بزرگی است. چرا در قانون برنامه هفتم توسعه که چند ماه گذشته به تصویب رسید، هیچ رویکردی در دفاع از جامعه کارگری مشاهده نکردیم؟! جهش تولید راه رفتن نیست، جهش حرکتی از نوع پرواز است و نیاز به این دارد که دولت هم کمک کند. مساله مسکن کارگران ما هنوز بر زمین مانده است که این اولویت مجلس دوازدهم در کنار معیشت، درمان و آموزش است اما مجلس فعلی در حوزه کارگری کاری انجام نداد.
ایرنا: نمایندگان فعلی در آسیب شناسی عملکرد مجلس یازدهم معتقدند که در طول ادوار مجلس، قدرت از نمایندگان گرفته و به رئیس واگذار شده است. این امر چه آسیبهایی دارد و راهکار بازگردان قدرت به نمایندگان چیست؟
گلپور: نماینده یا نمایندگانی که این اظهارنظر را میکنند، شاید کمی از مردم دور شدهاند. مگر میشود! من نماینده مردم باشم و این جرأت را نداشته باشم که در یک تریبون اعلام کنم که مردم! میخواهم این کار را انجام بدهم، اما نمیگذارند. باید از این نمایندگان پرسید که شما چه کردهاید؟ مبنای حکومت ما، مردمسالاری و بر مبنای دینمان است. مردم این حکومت را خواستند و انقلاب کردند. الان چرا نمایندگان ما اینقدر واگرایانه میگویند، ما نتوانستیم یا ما نمیتوانیم و قدرت در دست عدهای خاص است! مگر در مجلس باید مساله قدرت مطرح باشد؟ مساله مجلس، مساله حل مسائل مردم در حوزه قانونگذاری و نظارت است. اگر من به عنوان نماینده، توانایی این کار را ندارم نباید دوباره نامزد انتخابات شوم. من مجلس نرفتم و خبر ندارم، ما هم مثل مردم میشنویم بخصوص که منبعث از جامعه کارگری هستم. نمایندهای که حق خودش را نتواند بگیرد، قطعا حق مردم را هم نمیتواند بگیرد. بنابراین نگوید زورمان نرسید! اجازه بدهید کسانی به مجلس بروند که زورشان میرسد؛ اینکه نمیتوانید کاری کنید، شرافتمندانه به مردم اطلاع بدهیم، نه اینکه پس از گذشت چهار سال اینگونه سخن بگویید.
ایرنا: خانم گلپور! شما در مرحله اول انتخابات در فهرست شورای وحدت حضور داشتید، آیا در دور دوم هم در لیست آنها قرار دارید؟
گلپور: اولین گروهی که درخواست دادند و خواستند که ما برنامهها و نظرات خود را اعلام کنیم، مجموعه شورای وحدت بود که هم به نگاه زنان و هم به نگاه جامعه کارگری لطف داشتند و خواستند ما به گروه آنها بپیوندیم. حال در این دور منتظر ماندم، بلوغ لیستها را ببینم. با توجه به بیانات مقام معظم رهبری باید دید درباره چرخدندههای جهش تولید، اقتصاد، حل معضل بیکاری، حل معضل معیشتی مردم و حل مسائل مردم که باید با مشارکت مردم و به دست جامعه کارگری حال مردم خوب شود، چه برنامه ای دارند. اکنون اعلام رسمی نشده که چه نامزدی دقیقا جزء فهرستشان قرار دارد، ضمن آنکه بعضی از آرایشهای سیاسی هم به شدت در حال نوسان است.
ایرنا: منتقدان شما ـ جریان رقیب ـ میگویند در مجلس یازدهم فراکسیون زنان اقدام خاصی انجام نداد. اولا: شما انتقادات مطرح شده را قبول دارید؟ و ثانیا: چه برنامهای برای حوزه زنان و خانواده دارید؟
گلپور: همانطور که در حوزه فعالیتهای زنان ما جزء کشورهای مترقی هستیم ـ در حوزههای دانشبنیان، تولید، صنعت جزو نفرات و کشورهای اول هستیم ـ و به روایت آمارهای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ۸۰ درصد مشاغل خانگی که مقام معظم رهبری چند روز پیش به این مساله تاکید کردند، با دستان زنان کشور پیش میرود و این عدد، عدد کمی نیست. حتی تولید ناخالص ملی که زنان در حوزه خانهداری دارند، ۷ درصد است اما در کجا دیده میشود؟
فراکسیون زنان به یک حرکتی نیاز دارد که در این حرکت، یک دگردیسی انجام شود؛ ما به یک دگردیسی نیاز داریم که با یک خرد جمعی از همه جامعه زنان با هر طیف و سبک و سلیقهای که هستند استفاده شود.
ما در حوزه زنان یک واقعیتی داریم، آن هم وجود زنان فرهیخته، دانشمند و فهیم، متخصص و متعهد است که تقربیا اگر نگوییم همه آنها اما اکثریت آنان مصداق الگوی سوم زن مسلمانی هستند که رهبر معظم انقلاب از زن ایرانی یاد کردهاند. یعنی هم خانواده را دارد، هم فرزندآوری و همسرداری و فعالانه در جامعه شرکت میکند، یک بخشی از رزق و روزی خانواده را تامین میکند و در عین حال رشد و پیشرفت جامعه را هم برعهده دارد. این زنان متاسفانه در حوزههای قانونگذاری و در حوزههایی که خوشبختانه تواناییاش را دارند دیده نمیشوند. در مرکز پژوهشهای مجلس چند زن داریم؟ به همین جهت معتقدم فراکسیون زنان به یک حرکتی نیاز دارد که در این حرکت، یک دگردیسی انجام شود؛ ما به یک دگردیسی نیاز داریم که با یک خرد جمعی از همه جامعه زنان با هر طیف و سبک و سلیقهای که هستند استفاده و نظرات راهبردی آنها دیده شود. من هر چقدر هم متخصص باشم در رشته تحصیلی خودم متخصص هستم. هزاران مساله در حوزه زنان وجود دارد که نیاز به گروهها و تیمهای حرفهای دارد. اینکه فراکسیون زنان مجلس، معاونت امور زنان و خانواده، شورای فرهنگی اجتماعی زنان جدا از هم کار کنند و از ظرفیت و پتانسیل یکدیگر استفاده نکنند قابل پذیرش نیست؛ باید مشارکت حداکثری باشد.
ایرنا: به عنوان سوال پایانی چند اسم می گویم و نظرتان را کوتاه درباره آنها بیان کنید.
خانه کارگر: باید به فکر منافع کارگران باشد
کارگر: جهش تولید فقط در دستان کارگر است
مجلس یازدهم: مقدمهای برای مجلس انقلابی واقعی
فراکسیون زنان: باید برای زنان کار کند
منوچهر متکی: از ذخایر نظام است
علیرضا محجوب: کسی که در ادوار گذشته در مجلس زحمات زیادی برای جامعه کارگری کشید
شورای وحدت: اولین گروهی که برای انتخابات مجلس اعلام موجودیت کرد