یزد- ایرنا- مدیرکل هواشناسی استان یزد از ورود سامانه پر بارش از روز چهارشنبه به این استان خبر داد که تا جمعه در استان فعال است و اوج بارش‌ها در روز پنجشنبه خواهد بود.

به گزارش ایرنا "رضا برهانی" روز سه‌شنبه در جمع خبرنگاران افزود: تحلیل نقشه های هواشناسی و الگوی مدل‌های پیش بینی نشان می دهد که یک سامانه جدیدی از روز چهارشنبه و بویژه روز پنجشنبه در استان فعال می شود که بارش های قابل توجهی را به دنبال دارد که پیامد آن روان‌آب، سیلاب و ایجاد خسارت در استان خواهد بود.

وی ادامه داد: اشباع سطح خاک و رطوبتی که از سامانه قبلی در استان هست می تواند بستری را آماده کند که بارشهای ناشی از این سامانه، قابلیت نفوذپذیری کمتری داشته باشد و روان آبهای آن تشدید شود ضمن آنکه چون این سامانه، گرم است و دمای قابل توجهی ندارد می تواند برف های ارتفاعات و مناطق کوهستانی را ذوب کرده و این ذوب برف می تواند باعث تشدید روان آب حاصل از فعالیت این سامانه شود.

وی گفت: در راستای پیشگیری و آمادگی برای کاهش تلفات این سامانه، همکاران ما در هواشناسی، روز شنبه هشدار زرد صادر کردند و امروز هشدار نارنجی صادر شد.

وی از فعالیت ۱۰۰ ایستگاه فعال هواشناسی در استان خبر داد و اظهار داشت: سعی کردیم پوشش مناسب و نسبتا کاملی را از تمام پدیده های استان داشته باشیم هر چند گاهی برخی اتفاقات این حوزه از دید ما پنهان میماند.

برهانی یادآور شد: هیچوقت توقع نداشته باشیم که هواشناسی به صورت صد در صد تمام پدیده های جوی را پیش بینی کند زیرا این امر یک امر غیر ممکن نه در استان یزد بلکه در ایران و دنیاست.

وی پیامدهای سامانه های بارشی در استان را گرد و خاک، سرمازدگی محصولات کشاورزی مخصوصا در ماههای اسفند ، فروردین و اردیبهشت و اوایل فصل پاییز ذکر کرد که خسارت هایی را به بار می آورد و سیل بارشهای فصل بهار و پاییز نیز می تواند خطرساز باشد.

به شایعات حوزه هواشناسی توجه نکنید

مدیرکل هواشناسی یزد، با درخواست از مردم برای بی توجهی به شایعات این حوزه گفت: این شایعات به لحاط علمی، مستند نیست؛ مدتی پیش که بارش ها در یزد کم بود شایع کرده بودند در کشور ترکیه کارهایی انجام میشود و یا در یزد هم هر وقت خشکسالی اتفاق می افتد شایعاتی شکل می گیرد که در استان یزد دست کاری می کنند یا نمی گذارند باران ببارد یا بخاطر فعالیت معادن هست که این بیشتر در فضای مجازی و برای جلب مخاطب است.

وی با بیان اینکه در فصل پاییز و زمستان گذشته، ۲ روی سکه را دیدیم؛ فصل پاییز یکی از کم بارش ترین فصل های پاییز استان بود بطوریکه میانگین بارش ها در پاییز به ۱۰ میلیمتر نرسید و در پایان فصل پاییز شاهد گسترش خشکسالی های شدید در صد در صد استان بودیم اما با تغییر فصل اگر چه دیرو وقت ولی تغییراتی در این وضعیت بارشی رخ داد.

گر چه بارش های فرانرمال را شاهد هستیم و اثرات خشکسالی های هواشناسی کاهش یافته است ولی بدانیم که خشکسالی کشاورزی و منابع ابی به این سرعت قابل برطرف شدن نیستبه گفته وی دی و بهمن پارسال نیز کم بارش بود و شرایط نرمال نداشت ولی با شروع اسفندماه، خوشبختانه پای سامانه های بارشی به استان باز شد و شاهد حضور و فعالیت گسترده سامانه ها در استان بودیم.

برهانی ادامه داد: علاوه بر بارش به لحاظ دمایی هم شرایط گرمتر از نرمال را داشتیم که این هم می تواند عامل تشدید کننده وضعیت خشکسالی در استان باشد.

وی گفت: در فصل زمستان با توجه به نفوذ جریانات سرد و مرطوب به منطقه و استان ضمن آنکه از سرعت گرما کاسته شد وضعیت بارش هم به سمت نرمال و فراتر از آن رفت؛ در زمستان می توانیم بگوییم شرایط بارشی سال آبی به شرایط نرمال رسید؛ اسفندماه پارسال یکی از اسفندماه هایی بود که در سالهای اخیر کم سابقه بوده و جزو معدود اسفندماههایی بود که میزان بارشها به این شکل افزایش یافته به صورتی که ما در این ماه نزدیک به ۴۰ میلیمتر باران را در سطح استان داشتیم.

این مسوول یادآور شد: نکته جالب اینکه اسفند ماه اولین ماهی بود که از ابتدای سال آبی جاری میانگین دما از نرمال خود سردتر شد و در ادامه آن روند بارشهای فرانرمال از اسفند شروع شد و در فروردین ماه هم ادامه یافت و خوشبختانه باز هم شاهد وقوع بارش های خوبی در استان بودیم؛ در فروردین ماه در مجموع ۲ سامانه بارشی موثر را داشتیم که میانگین بارش استان را حدود ۲۴ میلیمتر افزایش داد.

برهانی افزود: در اردیبهشت ماه هم در هفته اول آن سامانه بارشی بسیار قوی و خوبی را در استان داشتیم که به تنهایی ۲۲ میلیمتر میانگین بارش استان را ارتقا داد بطوریکه الان میانگین بارش استان به حدود ۱۰۷ میلیمتر رسیده است که نشان می دهد هم نسبت به شرایط نرمال و هم نسبت به دوره مشابه سال گذشته شرایط بسیار مطلوبی را به لحاط بارندگی داریم.

وی گفت: گر چه بارش های فرانرمال را شاهد هستیم و اثرات خشکسالی های هواشناسی کاهش یافته است ولی بدانیم که خشکسالی کشاورزی و منابع ابی به این سرعت قابل برطرف شدن نیست یعنی کمبود بارشهایی که در سال های قبل داشتیم اثرات آن کماکان در حوزه کشاورزی استان تاثیر گذار خواهد بود.

هیچ مستند علمی مبنی بر منحرف کردن یا پراکنده نمودن ابرها وجود ندارد

کارشناس اداره کل هواشناسی یزد هم با اشاره به بارش های اخیر در یزد و بخصوص شبهه ای که در اردکان در مورد منحرف کردن بارشها ایجاد شده بود گفت: بارشهای فصل گرم سال که رخ می دهد مثل فروردین و اردیبهشت از بارش های رگباری است و مشخصه این بارشها تغییر پذیری مکانی بسیار شدید آنهاست تا از یک نقطه به نقطه دیگر تغییرات آن می تواند شدید باشد.

محمد رضا شیرغلامی افزود: از اول اردیبهشت ماه تا الان میانگین بارشها در استان ۲۳ میلیمتر بوده که در اردکان ۲۱.۳ میلیمتر و تقریبا نزدیک به میانگین استان بوده است.

به گفته وی در ۵ شهرستان میبد، مروست، ابرکوه، زارچ و تفت میانگین بارشهای آن از اردکان کمتر بوده است که کمترین آن مربوط به میبد با ۱۳ میلیمتر بوده است؛ بارشها در استان از ۱۳ میلیمتر در میبد تا ۴۵ میلیمتر در بهاباد متغیر بوده است و بهترین بارش مربوط به بهاباد بوده است که این نشان می دهد که تغییر پذیری امری طبیعی است.

وی ادامه داد: در تفت بارش در نقاط مختلف از سه تا ۹۹ میلیمتر متغیر بوده است در حالیکه در اردکان از هشت تا ۴۸ میلیمتر بوده است و نشان می دهد تغییرات بارشها زیاد است.

شیرغلامی گفت: در تفت که در دامنه شیرکوه قرار دارد در ۲ ایستگاه "باز" و "شواز" بارشها از چهار میلیمتر کمتر بوده است و در اردکان ایستگاهی نبود که بارش آن از هشت میلیمتر کمتر باشد و خود شهر اردکان هم بارش آن ۱۰ میلیمتر بوده است.

وی این را هم افزود: هیچ مستند علمی مبنی بر اینکه ابرها را منحرف یا پراکنده کنیم وجود ندارد و غیر ممکن است؛ تغییر اقلیم موجب شده بارشها به سمت شدید باشد و هر چه جلوتر می رویم پدیده های حدی هم شدت و هم فراوانی آن افزایش می یابد بطوریکه در این یکسال هم خشکسالی و هم سیل در حال وقوع است.

این کارشناس هواشناسی اظهار داشت: در مردادماه سال گذشته در حالیکه در برخی نقاط استان بارشهای بالای ۷۰ میلیمتر داشتیم در برخی نقاط زیر ۱۰ میلیمتر بوده است و این نشان از تغییر پذیری مکانی بارشها است و لذا اینکه ابرها منحرف می شوند یا از بارش جلوگیری می کنند استناد علمی ندارد.

صدور هشدار نارنجی برای استان یزد

رییس واحد پیش بینی اداره کل هواشناسی هم گفت: بارش ها طی ۲ سال گذشته در استان یزد خوب بوده است؛ بارشها به سمت بارشهای حاره ای می رود ؛ در اردیبهشت ماههای سال های گذشته بارشهای خوبی داشتیم که در فصل گرم سال رخ می دهد؛ از امروز سه شنبه در استان سامانه جدید داریم که برای این موج هشدار زرد دادیم و امروز نارنجی شد.

سید عباس میرحسینی ادامه داد: این سامانه با رعد و برق و تگرگ همراه است و شدت بارشها بیشتر پنجشنبه است و امروز هشدار نارنجی برای آن موج صادر کردیم.

به گفته وی از لحاظ زمانی اوج بارشها از پیش از ظهر پنجشنبه تا صبح جمعه است و محل وقوع آن نیمه شمالی و نیمه شرقی استان ، ارتفاعات شیرکوه، تفت، مهریز، میبد، اردکان، اشکذر، بافق و بهاباد هست و حتی مناطق مرکزی استان و زارچ هم هشدار نارنجی صادر شد.

وی گفت: اوج بارشها از پیش از ظهر پنجشنبه آغاز و سیل و روان اب و سیلابی شدن مسیلها از پیامدهای آن است؛ این موج گرمای خوبی دارد.