به گزارش ایرنا، این بدان معناست که در شهرستان تربتحیدریه ممکن است یک بخش اقتصادی کوچک، متوسط یا بزرگ صنعتی، خدماتی و حتی اداری، حقوق پرسنل را به موقع پرداخت نکند، اما به یُمن وجود اراضی کشاورزی با محوریت زعفران، سفره غالب مردم این شهرستان از نان خالی نمانده است.
به عبارت بهتر این سفره اقتصادی مبتنی بر ظرفیت "بومی - محلی"، عرصه را برای مردم چنان گشوده که شاید بتوان گفت درآمد حاصل از تولید و فروش زعفران تا حدود زیادی جلو فشار گرانی کالا و اجاره مسکن و دیگر مشکلات اقتصادی را بر مردم این شهرستان گرفته است.
کارگر یک واحد صنعتی تربت حیدریه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در حالی که میزان دریافتی من از کارخانه ۱۳۰ میلیون ریال است، اما تنها ماهی ۵۰ میلیون ریال اجاره منزل میپردازم و دارای سه فرزند دانشآموز هستم.
علی معتمد افزود: برای تعادل بخشی بین مخارج و درآمد، همه ساله زمین زعفران اجاره میکنم.
وی ادامه داد: هر چند با توجه به بالا بودن هزینه تولید، درآمد چندانی برایم ندارد، اما باز خدا را شاکرم که در این تنگنای اقتصادی اندکی از نیازهایم را برطرف میسازد.
یک زن سرپرست خانوار تربتی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: در کنار کار در کارگاه تولیدی، به کار نخریسی (ابریشم) و گُل پَرکُنی (به مرحله جداسازی کلاله از گلبرگ زعفران گفته میشود) در فصل برداشت زعفران هم مشغول میشوم.
زینب ملکی افزود: کار در کارگاه را به دلیل برخورداری از بیمه برای خود حفظ کردهام و اگر نه درآمد حاصل در رَستههای فرآوری محصولات کشاورزی در این شهرستان بد نیست.
نبود آگاهی از قوانین، مشکل اصلی جامعه کارگری است
رییس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی تربتحیدریه ضمن تایید چند شغله بودن برخی کارگران در این شهرستان گفت: البته این موضوع محدود به جامعه کارگری نیست و برخی کارکنان دولت نیز این گونه هستند.
هادی نوبخت افزود: ساختار اقتصادی تربتحیدریه از دیر باز بر پایه کشاورزی بوده است، لذا با مشکل چندانی در سایر بخشهای کارگری مواجه نیستیم.
وی ادامه داد: برای آن که جلو حوادث پرخطر را بتوان گرفت، علاوه بر افزایش تعداد بازرسی از واحدهای کارگری به تعداد هزار و ۱۰۰ بار، بر تعداد صدور ابلاغیه و اخطاریهها افزوده شد که نتیجه آن کاهش ۴۰ درصدی حوادث ناشی از کار از فاصله هفته کارگر پارسال تا امسال بوده است.
نوبخت افزود: در زمینه بررسی حق و حقوق کارگران هم نزدیک به هزار و ۱۰۰ پرونده شکایت کارگری ثبت شده است و این موضوع علاوه بر هیات تشخیص، در هیات حل اختلاف هم بررسی شد که اغلب آنها به صلح و سازش منجر شد.
رییس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی تربتحیدریه گفت: آگاهی نداشتن کارگر و کارفرما نسبت به قوانین و حق و حقوق قانونی خود، یکی از دلایل بروز اختلاف در واحدهای صنفی و شکایات ثبت شده است که تلاش شده با برگزاری دورههای آموزشی از بروز این اختلافها در واحدهای صنفی کاسته شود.
نوبخت شمار کارگران این شهرستان را، ۴۴ هزار نفر و با احتساب خانواده، ۱۳۲ هزار نفر عنوان و اظهار کرد: تعداد استفاده کننندگان از بیمه بیکاری طی یک سال اخیر از ۲۷۰ فقره در سال قبل آن، به ۲۵۰ نفر رسیده است.
وی اضافه کرد: بهرهمندی از بیمه بیکاری در دیگر شهرستانهای خراسان رضوی رو به افزایش است اما علت کاهشی بودن این آمار در تربت حیدریه به دلیل علاقه کارگران به فراگیری تخصص از یک سو و ارایه آموزشهای تخصصی در مراکز حرفه آموزی است.
برخی به دنبال نازکی نان هستند
امام جمعه تربتحیدریه نیز از امنیت شغلی و تامین بیمه و حقوق بازنشستگی به عنوان مهمترین دغدغه کارگران یاد کرد و گفت: برخی تصورشان از کار، پشت میز نشینی و همچنین یافتن شغلی با زحمت کم و حقوق زیاد است و به اصطلاح به دنبال "نازکی نان" هستند.
حجتالاسلام سید محمد معلمی افزود: کار، ممکن است دارای سختی و مشقت زیاد باشد، اما افراد نباید به این دلیل بگویند کار در این شهرستان وجود ندارد و بر این اساس آمار بیکاری را بالا نشان دهند.
به گزارش ایرنا، از مجموع ۷۰۰ تعاونی فعال در شهرستان تربتحیدریه، ۴۰۰ تعاونی در بخشهای تولیدی، کشاورزی و فرش فعالیت دارند و در هر تعاونی به طور متوسط هفت نفر عضویت دارند که البته این آمار متغیر است.
همچنین بر اساس دادههای آماری سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی از مجموع ۱۲۰ هزار هکتار کشتزار زعفران کشور، ۹۱ هزار هکتار یعنی ۷۶ درصد به این استان اختصاص دارد.
از مجموع ۹۱ هزار هکتار اراضی زیرکشت زعفران خراسان رضوی، شهرستانهای تربتحیدریه و زاوه با داشتن بیش از ۲۰ هزار هکتار کشتزار زعفران، خود را به عنوان قطب زعفران ایران و پایتخت زعفران جهان مطرح کردهاند که البته سهم تربتحیدریه هشت هزار و ۸۰۰ هکتار است.
هم اکنون در منطقه تربتحیدریه تا شعاع ۵۰ کیلومتری، یعنی تمام شهرستانیهایی که از این شهرستان جدا شده اند افزونبر ۳۰ هزار هکتار مزارع زعفران وجود دارد.
به عبارت بهتر چیزی افزونبر ۳۴ درصد از سطح زیرکشت زعفران خراسان رضوی به تربتحیدریه اختصاص دارد.
مرکز شهرستان ۲۲۴ هزار نفری تربتحیدریه علاوه بر این که قطب درمان منطقه جنوب خراسان رضوی است، با مزیتهای مختلف در حوزه کشاورزی، معدن، صنعت و تجارت در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.