به گزارش ایرنا، حدود ۱۴۰ هزار هکتار از کشتزارهای خراسان شمالی در سال زراعی جاری به زیر کشت گندم رفت و از این سطح ۹۴ هزار هکتار دیم و مابقی آبی است و گندم به صورت مستقیم با معیشت ۸۲ هزار بهره بردار بخش کشاورزی در این خطه از شمال خراسان مرتبط است و هر گونه تغییر در این محصول استراتژیک تاثیر عمده ای بر زندگی مردم منطقه خواهد داشت.
مراقبت از گندم در این فصل از سال از اهمیت ویژه ای برخودار است چرا که نم و رطوبت مهمترین عامل برای شیوع آفات به شمار می رود و باید کشاورزان به دستورالعمل کارشناسان کشاورزی دقت کنند و مقابله با این آفات را جدی بگیرند.
زنگ زرد از جمله آفات مهلکی است که همراه با رطوبت بهاری و در زمانی که کشاورز تمامی تلاش خود را کرده و تنها منتظر برداشت محصول است پیدا می شود و به سرعت شیوع و محصول یک سال زحمت کشاورز را از بین می برد.
اکنون زنگ زرد ۴۵ هزار هکتار از گندمزارهای این استان را درگیر کرده و مبارزه جدی با این آفت ادامه دارد و حدود ۱۲ هزار هکتار سمپاشی شده و انتظار می رود کشاورزان این موضوع را جدی بگیرند و تا ریشه کنی کامل با آن مبارزه کنند.
سمپاشی حدود ۱۲ هزار هکتار
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی در این خصوص عنوان کرد: زنگ زرد از بیماری های بسیار تاثیرگذار در فصل رشد غلات به شمار می رود و انتشار این آفت از طرق هوا از یک نقطه به نقطه ای دیگر منتقل و همین مورد موجب افزایش سرعت شیوع آن می شود و در این مواقع دما و رطوبت نقش بسیار مهمی در انتشار این آفت دارد.
محمد رضایی ادامه داد: بر اساس پیش بینی های هواشناسی شرایط جوی در استان تا اواخر اردیبهشت ماه برای شیوع زنگ زرد وجود دارد و و این شرایط بهینه که معمولا در برگ ها فراهم است موجب انتقال این بیماری می شود.
تاکنون ۱۱ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی درگیر با زنگ زرد سمپاشی شده است. وی تصریح کرد: شرایط شیوع زنگ زرد در مزارع کشاورزی استان از ابتدای امسال پایش و رصد می شود و بر اساس برآورد کارشناسان تاکنون ۴۵ هزار هکتار از گندمزارهای این خطه درگیر این بیماری هستند و مقابله با آن ادامه دارد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی یادآور شد: تاکنون ۱۱ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی درگیر با زنگ زرد سمپاشی شده است و تا اواخر هفته آینده به ۲۰ هزار هکتار یعنی درجه امن خواهد رسید.
وی تصریح کرد: با توجه به پیش بینی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی دمای هوا بجنود مرکز استان تا یک ماه آینده نیز بین ۱۲ تا ۱۵ درجه سانتیگراد است که این میزان دما شرایط برای گسترش این بیماری با توجه به رطوبت بالا فراهم می کند.
وی با بیان اینکه حتی این بیماری به ارتفاعات استان نیز شیوع پیدا کرده است افزود: در زمین های دیم که بیشتر در ارتفاعات هستند باید با این بیماری مبارزه شود و کشاورزان نباید غلات کشت شده را رها کنند.
اطلاع رسانی با هشت تیم خودرویی
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی یادآور شد: مقابله با آفات بر اساس وظیفه به سه دسته دولت، کشاورز و همگانی تقسیم می شود و در خصوص زنگ زرد دولت تنها نقش اطلاع رسانی ایفا می کند و این خود کشاورز است که باید کار مبارزه را انجام دهد.
هشت تیم خودرویی متشکل از یک راننده و کارشناس با بلندگو اطلاع رسانی می کنند. وی در ادامه عنوان کرد: هشت تیم خودرویی متشکل از یک راننده و کارشناس از طریق بلندگو کشاورزان را از خطرات شیوع این بیماری مطلع می کنند به مناطق روستایی اعزام شده اند.
رضایی اضافه کرد: اطلاع رسانی این تیم ها بر اساس اولویت و آستانه ممنطقه شیوع بیماری انجام می شود و ابتدا کشاورزان روستاهای شهرستان بجنورد، راز، مانه و سملقان را از خطرات این بیماری مطلع می شوند.
وی افزود: تمامی امکانات سمپاشی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در اختیار زنگ زرد است و سم و قارچ کش ها به اندازه کافی در بازار موجود و تمامی هفت قلم سم مبارزه با این آفت در بازار خراسان شمالی وجود دارد.
به گزارش ایرنا، آفت زنگ زرد یکی از مهمترین بیماریهای گندم در دنیا و ایران محسوب میشود و در مواقعی که مزرعه دارای رطوبت بالا باشد به سرعت گسترش مییابد.
این آفت به صورت جوش یا تاولهایی به رنگ زرد مایل به نارنجی روی برگهای محصول ظاهر شده سپس تین جوشها به سرعت به هم پیوسته و نوارهایی در امتداد رگبرگها در هر ۲ سطح برگ نمایان میکنند که به دنبال آن به کل محصول آسیب میزند.
نشانههای این بیماری به صورت پودر زرد رنگ بر روی برگهای گیاه قابل مشاهده است و با توجه به اینکه بارندگیهای اخیر توانسته تنش رطوبتی که مزارع گندم با آن مواجه بودند را کم کند اقدام به موقع نسبت به مبارزه با این بیماری بسیار با اهمیت است.
خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار را اراضی زراعی و مابقی را باغ تشکیل می دهد که حدود ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی محسوب می شود.