به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا؛ پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در شرایطی در بانجول پایتخت گامبیا برگزار میشود که شرایط جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی هر روز دشوارتر می شود.
اگرچه شعار اصلی این اجلاس «ارتقای وحدت و همبستگی از طریق گفتوگو پیرامون توسعه پایدار» عنوان شده اما مسئله فلسطین در نشست فوق، احتمالا دستور کار جاری OIC را تحت الاشعاع خود قرار خواهد داد. موضوعی که سران ۵۷ کشور اسلامی در سطح رئیسجمهور، نخست وزیر و وزیر خارجه را در غربیترین نقطه آفریقا و در کنار اقیانوس اطلس گردهم آورده است.
از زمان آغاز جنگ غزه، این سومین نشست سازمان همکاری اسلامی است که تشکیل جلسه می دهد، ۲ اجلاس در قالب نشست اضطراری و فوق العاده به ابتکار ایران و عربستان سعودی در جده برگزار شد که حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران در آن شرکت کرد و یک جلسه هم آبان ماه سال گذشته در ریاض و در سطح روسای جمهور ترتیب داده شد که رئیس جمهوری ایران در آن حضور یافت.
نشست امروز بانجول از جهاتی اهمیت مضاعف پیدا کرده است. این اجلاس اولین نشست پس از عملیات «وعده صادق» توسط ایران و هدف قرار دادن عمق سرزمینهای اشغالی است؛ اقدامی که تمامی معادلات منطقه ای را دگرگون کرده است.
عملیات موشکی ایران علیه رژیم صهیونیستی از طرف دیگر کفه ترازو تحولات جنگ را به نفع مردم غزه سنگین کرده و از همه مهمتر عرصه را برای سایر کشورهای اسلامی جهت اتخاذ گام های عملی برای برخورد با رژیم اشغالگر هموارتر از گذشته کرده است.
از ابتدای تجاوز اسرائیل به نوار غزه، ایران در چارچوب ظرفیتهای دیپلماتیک نظیر سازمان همکاری اسلامی خواستار عبور از صدور بیانیه صرف در محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی و برداشتن گامی موثر، عملیاتی و بازدارنده در تنبیه اسرائیل توسط کشورهای اسلامی عضو سازمان بود.
بر این اساس راهبرد کلیدی تهران یعنی «افزایش فشار بر رژیم صهیونیستی» در تمامی دستورکارهای دستگاه دیپلماسی در تماسها و مذاکرات منطقهای دنبال شد.
تاثیر این فشارها تا جایی است که اسرائیل این روزها تقابل جهانی بی سابقهای را در تصمیم احتمالی حمله به رفح مقابل خود مشاهده میکند.
عملیات نظامی وعده صادق، صلاحیت عملی را برای برخورد با صهیونیستها تولید کرده و زمینه مجازات اسرائیل توسط سایر دولتهای اسلامی را فراهم آورد.
در این پیوند، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه جمعه گذشته اعلام کرد که توقف تجارت با اسرائیل برای تحت فشار قرار دادن آنها جهت تن دادن به آتشبس در غزه صورت گرفته است.
عربستان سعودی هم بانی چند نشست با حضور نمایندگان قطر، مصر، اردن و ترکیه به همراه «حسین ابراهیم طه» دبیرکل سازمان همکاری اسلامی و همچنین «حسین الشیخ» دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) شد.
نتیجه این اجلاس مشترک عربی-اسلامی صدور یک بیانیه بود که در آن برای نخستین بار از تحریم تسلیحاتی رژیم صهیونیستی سخن به میان آمده که در نوع خود کم سابقه است.
وزارت امور خارجه عربستان سعودی با صدور بیانیهای درباره این نشست اعلام کرد که در نشست کمیته وزرای تعیین شده در اجلاس عربی -اسلامی از جامعه بین المللی خواسته شد تا در واکنش به نقض قوانین بینالمللی و قوانین حقوق بشری جهانی توسط اسرائیل و جنایتهای جنگی آن در غزه و کرانه باختری اشغالی، تحریمهای موثری علیه این رژیم از جمله توقف صادرات سلاح برای آن اعمال شود.
حاضران در این نشست همچنین بر لزوم فعال کردن سازوکارهای حقوقی بینالمللی جهت محاکمه مسئولان اسرائیلی به خاطر جنایتهای آنها علیه مردم فلسطین و همچنین بر ضرورت توقف تروریسم شهرکنشینان صهیونیست علیه فلسطینیها و اتخاذ مواضع جدی و قاطع در برابر این جنایتها تاکید کردند.