به گزارش گروه سیاست خارجی ایرنا، پایگاه تحلیلی نظامی «Breaking Defense» در گزارشی به ارزیابی یکی از پیامدهای جهانی عملیات موشکی پهپادی «وعده صادق» پرداخته و آورده است باوجود همکاری و مقابله گسترده چند کشور در کنار اسرائیل با تسلیحات پرتاب شده تهران اما علاقه جهانی به پهپادهای ایرانی رو به کاهش نیست و تحلیلگران میگویند بازار پراشتیاقی در سراسر جهان برای دسترسی و خرید پهپادهای به نسبت ارزان و کارآمد ایران وجود دارد.
نویسنده گزارش تصریح کرد: شاید اسرائیل و متحدانش توانسته باشند با تعداد زیادی از ۳۰۰ پهپاد و موشکی که ایران در حمله بیسابقه خود به اسرائیل پرتاب کرد، مقابله کنند اما به نظر کارشناسان این امر مشتریان پرندههای بدون سرنشین تهران را منصرف نکرده است.
«فابیان هینز» پژوهشگر دفاعی و نظامی در موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک، معتقد است: بیشتر کشورهایی که به پهپادهای ایرانی علاقه مند هستند، میخواهند از آنها در مقابل دشمنان توانمندی همچون آمریکا و اسرائیل استفاده کنند. برای این کشورها قابلیتهای دشمنان پیشرفته همچون ایالات متحده در رهگیری این تسلیحات چندان نگران کننده نیست. پهپادهای تهاجمی ایرانی کارایی خود را به خوبی اثبات کردهاند.
«ساموئل بندت» کارشناس هوش مصنوعی و سیستمهای بدون سرنشین در اندیشکده CNA در واشنگتن نیز عنوان داشت که مخالفتهای اسرائیل هم بر بازار فروش ایران بهویژه به کشورهایی که به دنبال اتخاذ رویکرد سیاسی و نظامی مستقل از غرب هستند، تأثیر نخواهد گذاشت.
این گزارش با بیان جزئیاتی از تعداد و نوع پهپادها و موشکهای مورد استفاده ایران در «وعده صادق» مدعی شد که ایران ۱۷۰ پهپاد شاهد ۱۳۱ و شاهد ۱۳۶ را در کنار بیش از ۳۰ موشک کروز و بیشتر از ۱۲۰ موشک بالستیک به سمت اهدافی در اسرائیل شلیک کرد. طبق این تحلیل، در سالهای اخیر خانواده پهپادهای شاهد به دلیل استفاده موفق در چند سناریوی عملیاتی توجه گستردهای را در جهان به خود جلب کردهاند که مهمترین محل نمایش آنها در اوکراین بوده است.
«ژان مارک ریکلی» رئیس بخش ارزیابی ریسکهای جهانی و نوظهور در مرکز سیاستهای امنیتی ژنو هم به Breaking Defence مدعی شد: اوکراین ویترین قدرتمندی را برای پهپاد شاهد ارائه کرد ضمن آنکه حتی اگر این پهپادها در حمله به اسرائیل شکست خورده باشند، آن ها اثبات کردند که هزینه قابل توجهی را به طرف مقابل تحمیل میکنند.
وی تصریح کرد: استفاده از موشکهای گرانقیمت برای نابودی این پهپادهای ارزان هزینه زیادی را به بار میآورد مهمتر آنکه توانمندیهای مدافع را از بین میبرد. در مورد اسرائیل هم انهدام پهپادها هزینهای بیشتر از پهپادها را در بر داشت.
ریکلی با بیان اینکه محاسبه فوق، پهپادهای ایران را برای بسیاری از خریداران بین المللی جذاب کرده است، افزود: بازار بالقوه ایران شامل کشورهایی میشوند که از سوی غرب تحریم شدهاند یا هراسی از تحریم آنها ندارند و مایل هم نیستند شرایط غربیها هنگام فروش تسلیحات را بپذیرند.
طبق این گزارش، علاقه به خرید پهپادهای ایرانی حتی پس از بحثها و انکارهای فراوان در مورد استفاده روسیه از این پرندهها علیه اوکراین بیشتر هم شد. چند ماه بعد از آن یک مقام ارشد ایرانی اعلام کرد که ۲۲ کشور به خرید پهپادهای ساخت ایران ابراز علاقه کردهاند. «یوآو گالانت» وزیر دفاع اسرائیل هم در ماه فوریه مدعی شد که ۵۰ کشور در حال مذاکره با تهران برای خرید موشک و پهپادهای این کشور هستند.
حتی یکی از کارشناسان «بنیاد دفاع از دموکراسیها» هم عنوان داشت که «اکنون پهپادهای ایرانی در چهار قاره آسیا، آفریقا، اروپا و آمریکای جنوبی در میدان عملیات حضور دارند.»
این گزارش در زمینه رقبای ایران در بازار پهپادها نیز آورده است: تحلیلگران پهپادهای ایرانی را راه حلی کم هزینهتر میدانند. ... با اینکه چین در صدر صادرات حوزه پهپاد قرار دارد اما کارشناسان میگویند که ایران فراتر از پکن است و رقبای اندکی هم در بازار خاص خود دارد.
هینز در این رابطه تاکید کرد که ایران در رده پهپادهای برد بلند، جنگی و انتحاری کارآمدی اثبات شدهای دارد. ضمن آنکه در واقعیت هم شرکتهای چندانی در این بازار مطرح هستند.
طبق تحلیل فوق، وقتی بسیاری از کارشناسان برای نخستین بار با گزارشهایی در مورد وابستگی روسیه به پهپادهای ایران برخورد کردند، شگفتزده شدند.