جهانبخش دولتشاه روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا تصریح کرد: با توجه به بارندگی های اخیر، شرایط برای ایجاد و توسعه بیماری های برگی به ویژه بیماری زنگ زرد در مزارع گندم و جو مهیاست بنابراین لازم است به محض مساعد شدن شرایط آب و هوایی با مشورت کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی، نسبت به سمپاشی مزارع با سموم قارچ کش توصیه شده اقدام شود.
وی اظهار داشت: بیش از ۷۰ درصد مواد لازم برای پر شدن دانه های موجود در خوشه گندم توسط سه برگ انتهایی گندم تامین می شود و حفاظت از آنها بخصوص برگ پرچم نقش بسیار مهمی در افزایش عملکرد گیاه دارد بنابراین کشاورزان با سمپاشی به موقع، تولید محصول خود را تضمین کنند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: علائم زنگ زرد گندم به این صورت است که در روی برگهای جوان ابتدا یک سری جوشها و یا تاولهایی به رنگ زرد یا نارنجی تشکیل میشود که پس از پیوستن این جوشها، نوارهایی در امتداد رگبرگها ظاهر میشود.
دولتشاه ادامه داد: دمای بین ۱۲ تا ۱۸ درجه سانتیگراد، رطوبت بالا و گرمای هوا موجب بروز زنگ زرد می شود که هرچه دما به ۱۲ درجه نزدیکتر شود احتمال شیوع نیز بیشتر می شود.
وی یادآور شد: به تمامی کشاورزان در این خصوص اطلاع رسانی شده است چراکه کشاورزان باید نسبت به سم پاشی مزارع خود با روش درست اقدام کنند تا مبارزه به صورت اصولی و پایدار انجام شود در غیر اینصورت خسارت جدی به گندم زارها وارد می شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان تاکید کرد: در این راستا کشاورزان باید از سموم با ماندگاری بالا (مانند فولیکور با ماندگاری یک ماه) استفاده و از بکارگیری سم پاش های پشت تراکتوری و پهپادی پرهیز کنند ، چراکه این نوع سمپاشی ساقه و برگ های پایین گیاه را پوشش نمی دهد و مبارزه به طور کامل انجام نمی شود.
دولتشاه با تاکید بر استفاده از سمپاش های دستی و ضدعفونی دقیق گندمزارها افزود: لازمه خودکفایی در تولید گندم، سمپاشی به موقع و مراقبت از مزارع برای مقابله با بیماریهای این محصول است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه رطوبت یکی از عوامل اصلی ایجاد زنگ زرد است ، کاهش دفعات آبیاری و مدیریت مناسب رطوبت میتواند به کنترل این بیماری کمک کند، بنابراین ایجاد محیط خشکی برای گسترش قارچ زنگ زرد نامطلوب است و میتواند از گسترش این بیماری جلوگیری نماید.
به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی لرستان کنترل و مدیریت دقیق علفهای هرز داخل مزرعه و حاشیه آن نیز میتواند به کنترل بیماری زنگ زرد گندم کمک کند چراکه علفهای هرز میتوانند منشا انتقال این بیماری باشند بنابراین کنترل آنها ضروری است.