به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، عباسعلی نوبخت در چهارمین جلسه سراسری- وبیناری تبیین سیاستها، برنامهها، اقدامات و عملکرد معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان با دستور کار ارائه نظامنامه مردمیسازی و رویکردها در خصوص جلب مشارکت مردمی و جذب سرمایهگذاری بخش غیردولتی، افزود: رویکردهای این معاونت در راستای شیوههای نوین حکمرانی و مدیریت مشارکتی و ایفای نقش آگاهانه و مسوولانه مردم بویژه ذینفعان عرصههای منابع طبیعی بخصوص مراتع کشور و احاله مدیریت طرحهای منابع طبیعی به مردم در قالب ظرفیتهای قانونی موجود است.
رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به وسعت نزدیک به ۸۳ میلیون هکتاری مراتع کشور و ظرفیتهای آشکار و نهان آن اشاره کرد و اظهارداشت: باید به طور دقیق مشخص شود که مراتع چه توانمندیهایی در زمینه حفظ ذخایر ژنتیکی، تولید علوفه و تولید گوشت قرمز و دیگر اثربخشیها دارند.
نوبخت ادامه داد: برای مشارکت موفق مردم در بهرهبرداری و حفاظت از منابع طبیعی، توجه توأمان به سه مؤلفه طبیعت، اقتصاد و امور اجتماعی ضروری است.
وی خاطرنشان کرد: دفتر آموزش و ترویج باید با برگزاری کارگاههای آموزشی برای مرتعداران و روستاییان فعالیت خود را از جنبه تسهیلگری افزایش دهد، همچنین دفتر روابط عمومی نیز با اطلاعرسانی و فرهنگسازی بیشتر در زمینه توانمندسازی جوامع بهرهبردار و زمینهسازی اجرای شیوهنامهها نقشآفرینی کنند.
رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، مدیریت درست عرصههای منابع طبیعی را مدیریت از پایین به بالا در هرم مدیریت برشمرد و با تاکید بر اجرای منطقهای شیوهنامهها و شرح خدمات طرحهای منابع طبیعی بخصوص مرتعداری افزود: برای مردمیسازی درست، ما ناگزیریم برای شیوهنامهها و شرح خدمات طرحها به صورت منطقهای عمل کنیم یعنی این انتظار نیست که مثلا در کل سطوح مرتع کشور به یکباره اجرا شود.
به گفته وی، امسال نیز که سال مشارکت مردم است، اگر در هر استان یک پایلوت ایجاد شود با افزایش ظرفیتی که در مراتع وجود دارد، مرتعداران تبدیل به تسهیلگر خواهند شد، بسترهای همکاری و مشارکتدهی مردم در نظامنامههای مردمیسازی، لحاظ شده و فقط نیازمند عزمی جدی برای عملیاتی شدن است.
نوبخت با اشاره به عنوان "دستیار مردمیسازی" در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری اضافه کرد: برای مردمیسازی و راهبری این جلسات، ۵ کارگروه شامل کارگروههای آموزش و ترویج، علوم آبخیز، مالی، اطلاعرسانی و کارگروه اجرایی باید تشکیل شود.
وی تصریح کرد: برای مشارکت موفق مردم در بهرهبرداری و حفاظت از منابع طبیعی، توجه توأمان به سه مؤلفه طبیعت، اقتصاد و امور اجتماعی ضروری است و یک نگاه همهجانبه میتواند جوابگوی این مهم باشد چرا که این سه مؤلفه، لازم و ملزوم یکدیگرند و به صورت توأمان میتوانند موفقیت در مردمیسازی منابع طبیعی را تضمین کنند.
بنابر این گزارش، تا انتهای سال ۱۴۰۲ و در راستای مردمیسازی طرحهای منابع طبیعی در سطح کشور، ۲۰ صندوق ملی منابع طبیعی، ۱۲۰ اتحادیه استانی و ۴۲۵ تعاونی فراگیر در ۴۰۰ سامانه عرفی تشکیل شده که حدود ۱۰۰ هزار خانوار بهرهبردار را تحت پوشش قرار میدهند.
چهارمین جلسه سراسری – وبیناری تبیین سیاستها، برنامهها، اقدامات و عملکرد معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان با دستور کار ارائه نظامنامه مردمیسازی و رویکردهای این معاونت درخصوص جلب مشارکت مردمی و جذب سرمایهگذاری بخش غیردولتی برگزار شد.