برخی از ساکنان سیاخ دارنگون می گویند: باتوجه به نامگذاری شعار امسال از سوی مقام معظم رهبری به نام "جهش تولید با مشارکت مردم" و همچنین از آنجایی که دولت شرط تحقق شعار سال و اجرای وعده طرح نهضت ملی مسکن را عرضه زمین به متقاضیان و مردمیسازی نهضت ملی مسکن دانسته و تحقق وعده ساخت چهار میلیون مسکن را در گرو مردمیسازی این حوزه می داند و همچنین مشکل جوانان با توجه به تورم اقتصادی در تامین مسکن در شهرها و بازگشت آنها بسوی روستاها و کمبود زمین برای ساخت و ساز و اشتغال و همچنین جلوگیری از کوچ به شهر و تشویق مردم برای بازگشت به روستاها، نیاز مبرم به تخصیص زمین در مناطق روستایی به مراتب بیشتر از گذشته احساس می شود.
با این شرایط اکنون اهالی معتقدند مشکلاتی برای مردم منطقه سیاخ دارنگون شیراز و روستاهای آن ازجمله اهالی روستای قلعه چوبی در پی فعالیت موسسه فلاحت در فراغت (احیاگران توسعه فارس) که در حوزه ساخت باغشهری فعالیت دارد به وجود آمده است.
با توجه به صحبت های دادستان مرکز استان فارس در خصوص باغ شهری و اینکه هرگونه اقدام که مانع از تداوم تولید، بهره برداری و استمرار کشاورزی شود از مصادیق تغییرکاربری غیرمجاز تلقی میشود که در قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها جرمانگاری شده است، بعضی اهالی بومی منطقه سیاخ دارنگون معتقدند که تبدیل زمینهای روستا به باغ شهری مانع اصلی تولید و اشتغال در حوزه دامداری و کشاورزی است که پیشه اصلی بسیاری از مردم این منطقه است و اکنون بسیاری از مردم با توسعه باغشهرها در این منطقه مخالفند.
اهالی روستای قلعه چوبی چه می گویند؟
دهها نفر از اهالی طایفه قره قانی ایل قشقایی و مردم روستای قلعه چوبی از توابع بخش سیاخ دارنگون شیراز اکنون به توسعه فعالیت موسسه فلاحت در فراغت و تصرف اراضی این بخش توسط موسسه مذکور اعتراض دارند.
به گفته اهالی بخش سیاخ دارنگون، موسسه فلاحت در فراغت در نیمه دهه۷۰ بیش از ۲هزار هکتار از اراضی ملی محدوده روستای قلعه چوبی که عمدتا مردم روستایی و عشایر طایفه قره قانی از این اراضی جهت امرار معاش و تامین مایحتاج خویش از طریق دامداری و دامپروری که شغل اجدادی بوده است را تصرف و به باغشهر تبدیل کرده و پس از قطعه بندی به افراد غیر بومی فروخته است.
به گفته تعدادی از اهالی بومی منطقه، در همان ایام توافقنامه ای نیز بین موسسه فلاحت در فراغت و نمایندگان مردم مبنی بر واگذاری محدوده بالای روستا به اهالی قلعه چوبی منعقد شده اما پس از نزدیک به۳۰ سال موسسه مذکور قصد تصرف محدوده مورد نظر را نیز دارد.
یک فعال اجتماعی و بومی منطقه سیاخ دارنگون در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: باغشهرهای ایجاد شده خسارات زیادی داشته که یکی از آنها چندبرابر شدن ترافیک در جاده سیاخ دارنگون است که خود عامل اصلی تصادفات مرگبار رانندگی و فوت تعداد زیادی شده است.
عبدالله مالکی افزود: علاوه بر خسارات فراوان به منابع آب زیرزمینی، نابود کردن محیط زیست و عرصه های طبیعی که گونه های متنوع گیاهی و جانوری را دربرداشت ، شغل اجدادی بیش از ۲۰۰ خانوار مردم روستای قلعه چوبی و طایفه قره قانی واقع در بخش سیاخ دارنگون نیز به همین دلیل برای همیشه نابود شده است.
علی رنجبر یکی دیگر از مردم این منطقه به ایرنا گفت: طبق عرف و قانون زمینی که روستاییان و عشایر در آن مشغول دامداری هستند برای واگذاری اهالی بومی در اولویت است، مردم روستای قلعه چوبی پس از نابودی و از دست رفتن چند هزار هکتار از اراضی محدوده روستای خود که همگی اهالی بر روی این اراضی پروانه دامداری داشتند خوشحال بودند که محدوده بالای روستا را که تقریبا چهارصد هکتار است برای تولید و ایجاد مسکن جوانان و امور مرتبط استفاده کنند اما موسسه احیاگران توسعه فارس (فلاحت در فراغت) با خلف وعده قصد تصرف همین زمینهای بالای روستا را دارد.
محمد شهریاری از دامداران قلعه چوبی نیز گفت: از آنجا که حقوق اولیه این مردم مظلوم پایمال شده از استاندار، دادگستری و مدیران ارشد استان طلب همکاری و احقاق حق داریم.
سیاخ دارنگون در جنوب غرب شیراز واقع شده است.
مسوولان موسسه: تا رای نهایی دادگاه سکوت میکنیم
خبرنگار ایرنا برای اطلاع از جزییات این موضوع و پیگیری ادعاهای مردم محلی منطقه سراغ مسوولان موسسه فلاحت در فراغت رفت اما آنها از اظهارنظر در این باره خودداری و تنها اعلام کردند که رسیدگی به این پرونده در بازپرسی شعبه ۱۱ فرهنگ شهر شیراز در جریان است و رای نهایی دادگاه هرچه باشد مورد پذیرش خواهد بود.
مدیرعامل این موسسه اعلام کرد که به جهت رسیدگی قضایی این پرونده در حال حاضر هیچ اظهار نظری نخواهد کرد.