تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۰

همدان- ایرنا- رییس گروه پیشگیری از بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان گفت: ۱۰ هزار ۴۷۳ زوج پارسال پیش از ازدواج در برنامه پیشگیری از بروز تالاسمی غربالگری شدند که از این تعداد ۵۴ زوج ناقل تالاسمی یا مشکوک پرخطر تالاسمی شناسایی شدند.

دکتر راضیه سادات میر معینی روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: ۲۵۰ زوج ناقل تالاسمی یا زوج مشکوک پرخطر تالاسمی هم اکنون در استان همدان تحت مراقبت هستند و با توجه به این مراقبت ها در چند سال اخیر هیچ موردی از تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی در استان وجود ندارد.

وی اضافه کرد: شدت شیوع تالاسمی با انجام غربالگری از سال ۱۳۷۶ کاهش یافت چرا که برای انجام غربالگری به منظور شناسایی زوجین ناقل تالاسمی، تمامی زوجین متقاضی ثبت رسمی ازدواج در آزمایشگاه های ویژه تالاسمی بررسی می شوند و در صورتی که هر ۲ نفر ناقل تالاسمی باشند توسط تیم مشاوره ژنتیک در همان مرکز تحت مشاوره ویژه قرار می گیرند.

رییس گروه پیشگیری از بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان ادامه داد: علاوه بر مشاوره ژنتیک زوجین ناقل تالاسمی، با انجام آزمایشات ژنتیک قبل و حین بارداری می توان از بروز تالاسمی ماژور پیشگیری کرد.

دکتر میر معینی بیان کرد: زوجین مبتلا به بیماری تالاسمی تصور نکنند در صورت داشتن یک فرزند مبتلا به این بیماری سایر فرزندانشان در بارداری های بعدی سالم خواهند بود چرا که این تصور نادست باعث شده برخی والدین صاحب ۲ یا ۳ فرزند مبتلا به تالاسمی شوند.

وی افزود: امروزه زوجین ناقل می توانند با انجام آزمایشات ژنتیک، از تولد فرزند مبتلا جلوگیری کنند

رییس گروه پیشگیری از بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان با عنوان اینکه همدان جزو استان های کم شیوع تالاسمی است،گفت: مازندران، گیلان، هرمزگان، خوزستان، کهکیلویه و بویراحمد، فارس، بوشهر، سیستان و بلوچستان، کرمان و اصفهان ۱۰ استان پر شیوع از نظر تالاسمی هستند.

وی با بیان اینکه تالاسمی یک اختلال ژنتیکی است،ادامه داد: این اختلال زمانی اتفاق می‌افتد که ژن‌هایی که قرار است هموگلوبین سالم پروتئین غنی از آهنی که در گلبول‌های قرمز وجود دارد ایجاد کنند، دچار جهش می‌شوند.

رییس گروه پیشگیری از بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان اضافه کرد: بیماری تالاسمی به واسطه درمان های طولانی مدت هزینه های زیادی را به خانواده و جامعه تحمیل می کند و طبق برآوردهای انجام شده برای هر بیمار در طول عمر خود (میانگین برای ۱۵ سال زندگی) حدود یک میلیارد ریال هزینه می شود.

دکتر میر معینی افزود: ۲ نوع تالاسمی شامل آلفا و بتا وجود دارد که شایع ترین آن در کشورمان بتا تالاسمی است که خود به دو نوع تالاسمی ماژور و مینور تقسیم می شود.

وی اظهار کرد: تالاسمی ماژور یک بیماری جدی است که در آن فرزند مبتلا، ۲ ژن معیوب را از پدر و مادرش به ارث برده و در این نوع تالاسمی، اختلال خونی بسیار شدید بوده طوری که کودکان مبتلا قادر به ساختن هموگلوبین به مقدار کافی نیستند بنابراین نیازمند تزریق خون مکرر و سایر درمان های طبی خواهند بود.

رییس گروه پیشگیری از بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان افزود: تالاسمی مینور حالتی است که در آن شخص، ناقل ژن تالاسمی است و می تواند آن را به نسل های بعد انتقال دهد، در این حالت تغییری جزئی در خون فرد پدید می آید بدین صورت که گلبول های قرمز کمی کوچکتر از حالت عادی هستند اما به مقدار کافی وجود دارند و به طور طبیعی کار می کنند.

دکترمیرمعینی ادامه داد: با یک آزمایش خون ساده این بیماری قابل شناسایی است و می توان تشخیص داد که آیا یک فرد ناقل حامل تالاسمی هست یا خیر، همچنین با انجام آزمایش های ژنتیک در دوران قبل از بارداری و دوران بارداری در زوجین ناقل تالاسمی می توان بیماری تالاسمی را در جنین تشخیص داد.