به گزارش ایرنا از روزنامه صبح جنوب چین، سفر شی جین پینگ به اروپا که اولین سفر او در پنج سال گذشته به قاره سبز محسوب میشود، از سوی پکن به عنوان فرصتی برای رهبر این کشور در نظر گرفته میشود تا روایت خود را در مورد نقش خود در درگیری در اروپا به طور مستقیم به رهبران این قاره ارائه دهد.
چین از زمان حمله آمریکا به سفارتش در بلگراد، بزرگترین سرمایهگذار خارجی در صربستان بوده است.
سفر شی جین پینگ به صربستان در سالگرد حمله ناتو به سفارت چین در بلگراد همچنین میتواند بیانگر این موضوع باشد که پکن ممکن است این حمله را ببخشد (یا نبخشد)، اما هرگز آنچه را که در آن روز اتفاق افتاد، فراموش نخواهد کرد.
حمله ارتش جمهوری فدرال یوگسلاوی( صربستان و مونتهنگرو) به شورشیان آلبانیاییتبار کوزوو در روز ۹ اسفند ۱۳۷۶که با نام ارتش آزادیبخش کوزوو فعالیت میکردند، بهانهای شد که ناتو برای جلوگیری از حملات بلگراد به این منطقه، بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد وارد عمل شود.
چین در طول دهه ۹۰ میلادی از یک سو روابط نزدیکی با یوگسلاوی سابق داشت و از هیچگونه حمایتی از این کشور دریغ نمیکرد و از سوی دیگر به دنبال عادیسازی روابط خود با آمریکا بود. اما حمله هوایی واشنگتن به نمایندگی پکن در بلگراد وقفهای طولانی بر روند عادی سازی بین ۲ کشور داشت.
آمریکا در روز جمعه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۷۸ با شلیک پنج فروند موشک به ساختمان سفارت چین در منطقه «نیو بلگراد» باعث کشته شدن ۳سه خبرنگار چینی شد.
چین حمله به سفارت خود در بلگراد را «اقدام وحشیانه» و «نقض شدید» قوانین بین المللی دانست و جیانگ زمین رئیسجمهور وقت چین، تماسهای بیل کلینتون همتای آمریکایی خود را به مدت یک هفته بدون پاسخ گذاشت.
واشنگتن و متحدانش ادعا میکردند که این حمله ناخواسته و به منظور هدف قرار دادن یک مرکز نظامی یوگسلاوی بوده است اما بسیاری از مردم چین از جمله مقامات دولتی این کشور متقاعد نشدند. و برهمین اساس، بزرگترین تظاهرات ضد آمریکایی در سراسر چین در طول چندین دهه اخیر برگزار شد.
این تظاهرات گرچه در شانگهای، چنگدو، گوانگجو، نانجینگ و شنیانگ محدود بود اما مردم در پکن، سفارت ایالات متحده را محاصره کردند تا اینکه با مداخله نیروهای امنیتی چینی این محاصره شکسته شد.
سفر شی جین پینگ به اروپا که با دیدار از پاریس آغاز شد، از سوی کارشناسان بسیار مهم تلقی شده است. رییس جمهوری چین تلاش کرد تا در زمان حضور در پاریس موضع کشورش درباره جنگ اوکراین و جنگ غزه را تشریح کرده و نظر مقامات فرانسوی به عنوان یکی از بالهای اتحادیه اروپا را جلب کند.
کارشناسان باور دارند که شی جین پینگ از سفر خود به اروپا و به ویژه صربستان برای تشریح مسائلی مانند «گسترش بیش از حد ناتو»، «استفاده گزینشی از قوانین بینالملل توسط آمریکا» و «جنگافروزی توسط ناتو» استفاده خواهد کرد. این موضوعات با «تعهد چین به صلح، گفتوگو و دیپلماسی» در تضاد است.
از سوی دیدار، انتخاب زمان نمادین حمله نیروهای ناتو به سفارت چین در بلگراد، بدون مناسبت با تلاشهای ناتو برای گسترش به شرق، سیاست مهار چین در دریای چین جنوبی، حضور نیروهای نظامی آمریکا در منطقه اقیانوس هند و آرام و سیاستهای محدودکننده اقتصادی نیست.