به گزارش ایرنا؛ بخش کشاورزی شهرستان ملایر به ویژه انگور در زمینههای مختلفی از کاشت، داشت، برداشت تا صادرات موانع و چالشهایی دارد و به تازگی نیز خشکسالی، آفات، روش داشت و برداشت سنتی انگور، زنجره مو و عدم آموزش نادرست، صنعت انگور این شهرستان را با فراز و نشیبهایی مواجه کرده است.
در همین رابطه رئیس پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا اظهار داشت: کشاورزان و باغداران در ملایر به ارقام اصلاح شده و به نهادههای استاندارد دسترسی ندارند و در بحث مدیریت تاکستان با وجود داشتن دانش بومی، خیلی سخت دانش جدید را میپذیرند.
«مجید دکامین» با بیان اینکه باغهای انگور ملایر در مدیریت و کنترل آفات و بیماریها(آفت زنجره مو و اخیرا سرطان طوقه) با مشکل جدی روبرو است، افزود: چنانچه در این زمینه چارهاندیشی نشود، تولید انگور در آینده با مشکل جدی روبرو خواهد شد، از طرفی در استفاده از منابع آب نیز چندان موفق عمل نکرده و چنانچه در سالهای مدیریت درستی صورت نگیرد، کمبود منابع آبی به معضل اصلی تبدیل خواهد شد.
به گفته وی؛ استفاده از سموم و آفتکشها به میزان زیاد در تاکستانها و همچنین درجه چندم بودن این سموم، صادرات محصول تولیدی را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد و در خصوص فرآوری انگور و تبدیل آن به محصولات بر پایه انگور نیز در این شهرستان جای کار زیادی دارد.
صنایع تبدیلی انگور در افق چندساله دیده شود
رئیس پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر با اشاره به اینکه صنایع تبدیلی انگور در شهرستان مستقر نیست و باید چارهاندیشی برای این موضوع در افق چند ساله دیده شود، بیان کرد: در زمینه صادرات کشمش تولیدی در بستهبندی و رعایت استانداردهای بینالملل قدرت رقابت چندانی نداریم و باید این مساله در دستور کار مسئولان و صاحبان صنایع قرار گیرد.
دکامین پژوهشکده انگور و کشمش را ظرفیتی مهم برای کمک به این صنعت دانست و ادامه داد: این در حالیست که در زمینه تحقیقات انگور مدتی است که پژوهشکده فاقد بودجه مستقل تحقیقاتی است و با وجود کمکهای دانشگاه، ملزم به آورده خارجی برای اجرای طرحها و برنامههای خود است که در این زمینه توفیق چندانی حاصل نشده است.
به گفته وی، ما در ابتدای مسیر جهانی شدن هستیم و جهانی بودن انگور ملایر به واسطه دانش بومی است که در این منطقه برای حفظ انگور از سرمازدگی طی قرنها به دست آمده و این جهانی بودن اگر منجر به دریافت کمکها و اعتبارات بینالمللی نشود، ممکن است در دراز مدت فرایند پیشرفت انگور در شهرستان ملایر را کُند کند.
رئیس پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر با اشاره به اینکه در زمینه کمیت و کیفیت تولید نسبت به محصولات استاندارد دنیا فاصله داریم و برای رسیدن به این مهم باید تلاش فراوانی صورت گیرد، گفت: انگور و کشمشی که بیشترین ارزش صادراتی را در استان دارد، همچنان مغفول واقع شده و اگر این روند ادامه داشته باشد، اقتصاد استان از این موضوع متضرر خواهد شد.
ضرورت تامین بودجه مستقل تحقیقاتی به پژوهشکده انگور و کشمش
دکامین خاطرنشان کرد: وقتی لقب جهانی به این شهرستان میدهیم، باید توجهی جهانی به این موضوع شود، نمیشود که در حد لیگ محلات امکانات و توجه داده شود و انتظار کسب جام جهانی داشته باشیم.
وی پژوهش را رسالت اصلی پژوهشکده انگور و کشمش ملایر دانست و افزود: این مهم به واسطه نداشتن بودجه مستقل تحقیقاتی، بسیار کُند شده، به طوریکه دیگر پژوهشکده قادر به جذب دانشجویان تحصیلات تکمیلی نیست و بر اساس سیاستهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، باید طرح تحقیقاتی از بیرون دانشگاه آورده شود تا در قبال آن دانشجوی تحصیلات تکمیلی تخصیص داده شود.
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه ملایر یادآور شد: با این حال مجموعه ریاست دانشگاه برای اجرای برنامههای پیشنهادی پژوهشکده حداکثر توان مالی و حمایتی خود را لحاظ کرده، اما کافی نیست و از طرفی پژوهشکده باید یافتههای تحقیقاتی خود را در زمینه کاشت، داشت، برداشت و بازاررسانی محصول به کشاورزان ارائه کند که این خود مستلزم پژوهشهایی است که انجام نشده است.
دکامین با بیان اینکه متولی آموزش به باغداران در این شهرستان مجموعه جهاد کشاورزی است، گفت: با این حال پژوهشکده انگور و کشمش با برگزاری همایش، کارگاههای تخصصی، آموزش مجازی و دعوت از اساتید برتر کشوری طی این مدت سعی کرده وظیفه آموزشی نیز داشته باشد.
آمادگی لازم برای تاسیس صندوق پژوهشی را داریم
وی با تاکید بر اینکه باغداران باید خودشان اهتمام ویژه برای حل مشکلات این حوزه داشته باشند، تاسیس صندوق پژوهشی را تنها راهکار برونرفت از این مشکلات دانست و اظهار کرد: به فرض مثال در شهرستان ملایر ۱۰ هزار باغدار داریم، قیمت هر لیتر سم هم اکنون حدود چهار میلیون ریال است، اگر هر کشاورز به اندازه یک لیتر سم به این صندوق کمک کند و تصورش این باشد که من این مبلغ را برای باغ خودم صرف میکنم و یا موارد دیگر، آنگاه پژوهشکده انگور و کشمش دارای یک صندوق پژوهشی با اعتبار سالانه ۴۰ میلیارد ریالی خواهد بود.
رئیس پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر ادامه داد: گام بعدی این است که خودِ کشاورزان برای پژوهشکده تعیین تکلیف کنند که ما میخواهیم برای معضلی همچون «زنجره مو» راهکار علمی و عملی ارائه شود، آن زمان پژوهشکده قدرتمند شده و سرریز این قدرت حضور اساتید برتر کشوری در شهرستان، انجام پژوهشهای کاربردی، جذب دانشجویان تحصیلات تکمیلی، افزایش همایشها و کارگاههای ترویجی و از همه مهمتر تجهیز آزمایشگاههای پژوهشکده است.
دکامین خاطرنشان کرد: منفعت این صندوق در نهایت به خود کشاورز و باغدار برمیگردد و من از هماکنون اعلام آمادگی میکنم و دست یاری به سوی باغداران و کشاورزان ملایری دراز میکنم تا چنین صندوقی تاسیس شود.
وی با تاکید بر اینکه پژوهشکده متعلق به باغداران است و آنها باید به این پژوهشکده بزرگی بدهند، افزود: ظرفیت بسیار بزرگی در پژوهشکده انگور و کشمش وجود دارد که باید این ظرفیت آزاد شود، پژوهشکده در تمامی موارد پا به کار است و نیت خیر دارد که کار انجام دهد، اما صرف نیت خیر کافی نیست.
استارتآپها؛ یاریگر پژوهشکده انگور و کشمش
رئیس پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر معتقد است: راههای مختلفی را در این پژوهشکده آزمودیم، اما هیچکس جز کشاورزان و هیچ روشی جز صندوق پژوهشی نمیتواند معضل این شهرستان را در زمینه انگور برطرف کند، در گذشته کمکهای دولتی بود و چنانچه این صندوق راه بیفتد، اتفاقهای مبارکی در شهر جهانی انگور رخ میدهد، اما همه چیز بستگی به کشاورزان دارد.
دکامین درباره پیامدهای آفت «زنجره مو» نیز اظهار داشت: آفت زنجره مو اصلا خطرناک نیست، بیمسئولیتی موجب شده این آفت درجه دوم در دیگر کشورها به یک معضل خطرناک تبدیل شود، قبلاً راهکار کنترل این حشره ارائه شده و پژوهشکده نیز به استانداری همدان طرحهای خود را ارائه کرده، اما مشکل اصلی همان بودجه اجرای طرحها و برنامهها است.
وی بیان کرد: آزادسازی ارقام یک فرآیند یکساله یا ۲ ساله نیست، یک فرآیند زمانبر حداقل ۱۵ ساله و نیازمند کار پژوهشی و بودجه پیوسته است و این آمادگی در پژوهشکده وجود دارد که این کار را انجام دهد.
رئیس پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر با اشاره به اقدامات دیگر این پژوهشکده، گفت: با کمک دانشگاه ملایر چهارمین همایش ملی انگور و کشمش را برگزار کردیم که در این همایش کشاورزان، محققان و اساتید برجسته کشوری دعوت شدند و آخرین یافتههای پژوهشی و مدیریتی در این همایش ارائه شد.
دکامین یادآور شد: چند شرکت استارتآپی نیز در پژوهشکده شروع به کار کردهاند که موضوع کار آنها در بُعد اقتصادی و محصولات جانبی انگور است و به زودی ثمره آنها را میبینیم.
به گزارش ایرنا؛ نظام تولید انگور درّه جوزان شهرستان ملایر به عنوان پنجاه و سومین نظام میراث کشاورزی جهان سال ۱۳۹۷ در سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) ثبت شد.
سالانه بیش از ۲۴۰ هزار تُن انگور و بیش از ۵۰ هزار تُن کشمش در جهان شهر ملایر تولید و صادر میشود، پژوهشکده انگور و کشمش تنها پژوهشکده کشور مستقر در دانشگاه ملایر است.