به گزارش ایرنا از نشریه صبح جنوب چین، گیتا گوپینات، معاون اول صندوق بینالمللی پول در دانشگاه استنفورد، اظهار داشت: ایجاد بلوکهای تجاری براساس روابط ژئوپلیتیک چین و آمریکا برای رشد جهانی مضر بوده است.
وی از پیامدهای اقتصادی ناشی از سالها تیرگی روابط بین چین و غرب ابراز تاسف کرد و هشدار داد که در صورت ادامه تنشها، وضعیت اقتصاد جهانی وخیمتر خواهد شد.
گوپینات با بیان اینکه جهان کنونی بین سه بلوک طرفدار چین، طرفدار آمریکا و غیرمتعهد تقسیم شدهاست، افزود: تجزیه اقتصادی هنوز به اندازه دوران جنگ سرد نیست، اما وابستگی تجاری کشورهای جهان به هر بلوک، بر افزایش هزینهها تاثیر گذاشته است.
این اظهارات زمانی مطرح شد که عدم اطمینان ژئوپلیتیک در مورد تعدادی از چالشها به ویژه تشدید رقابت بین آمریکا و چین افزایش یافته است.
سهم پکن از واردات ایالتمتحده بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۳ بهدلیل پراکندگی تجارت و روابط کلی بین ۲ کشور، هشت درصد کاهش یافته و سهم واشنگتن هم از صادرات چین در مدت مشابه حدود چهار درصد کاسته شده است.
گوپینات در این رابطه متعقد است که این امر بر روابط تجاری بین کشورهای همسوی پکن با آمریکا تاثیر منفی داشته است.
بر همین اساس، میانگین رشد تجارت سهماهه بین کشورهای همسوی ایالتمتحده با کشورهای همسوی چین بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ پنج درصد کاهش یافته است.
وی با تاکید بر اینکه ترکیب ارزی تامین مالی تجاری برای کشورهای متمایل به چین بیشتر از کشورهای متمایل به ایالات متحده تغییر کرده است، اذعان کرد که کشورهای همسوی چین از اوایل سال ۲۰۲۲ پرداختهای مالی تجاری با دلار آمریکا را کاهش داده و از یوان چین استفاده میکنند.
این مقام ارشد صندوق بینالمللی با بیان اینکه گفتوگوهای سطح بالا بین مقامات ارشد چین و غرب در ماههای اخیر افزایش یافته است، تصریح کرد که این مقامات ارشد تلاش میکند تا روابط ۲ طرف را که بر سر نگرانیهای امنیت ملی، اتهامات رفتار ضدرقابتی و حمایت چین از روسیه تیره شده است، بهبود یابد.
گوپیتات تاکید کرد که گفتوگوی واشنگتن و پکن میتواند بر کاهش نتایج بد کمک کند و کشورهای غیرمتعهد نیز میتوانند نقش بزرگ تری ایفا کنند و از قدرت اقتصادی و دیپلماتیک خود برای یکپارچه نگه داشتن جهان استفاده کنند.
وی با بیان اینکه زیانها ممکن است بین ۰.۲ تا ۷ درصد در تولید ناخالص داخلی در کشورهای مختلف جهان متغییر باشد، افزود: ما پیشبینی میکنیم که کشورهای وابسته به وارادات کشاورزی و سرمایهگذاری نسبت به کشورهای توسعهیافتهتر، آسیب بیشتری از تکهتکه شدن تجارت ببینند.
این مقام ارشد صندوق بین المللی پول خاطرنشان کرد که «گامهای عملگرایانه» برای بازسازی اعتماد باید برداشته شود و این اقدام باید از کشورهایی شروع شود که خطوط ارتباطی را باز نگه میدارند.