به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، کتابدوستان از نخستین ساعات آغاز به کار نمایشگاه سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب در این رویداد فرهنگی حضور پیدا کردند. سالن بزرگ شبستان میزبان ناشران عمومی است؛ تعداد زیادی از این ناشران غرفه خود را آماده کردند و به انتظار مخاطبان نشستند، البته هستند ناشرانی که هنوز صدای چکش و دریل را در فضای شبستان به گوش مخاطبان میرسانند، فضای ساخت و ساز غرفه در بخش کودک و نوجوان جدیت بیشتری دارد.
تعداد قابل توجهی از غرفههای این دوره نمایشگاه، در مکانی است که دوره پیشین و حتی دورههای قبل بود، اما میتوان برخی از ناشران را که سابق بر این، در غرفههای کناری شبستان جای داشتند، وسط راهرو با غرفهای کوچکتر پیدا کرد. ناشران درباره چرایی این مساله سردرگم هستند و نمیدانند چطور به ناشری غرفه بزرگ و به ناشر دیگر غرفهای کوچک تخصیص داده شده است. رئیس این دوره از نمایشگاه کتاب عوامل موثر در جانمایی غرفهها را کیفیت کتاب، اولین ترجمه بودن کتاب، سابقه ناشر، فعالیت ناشر در دورههای قبل نمایشگاه و همچنین نظم بر اساس حروف الفبا اعلام کرد.
یکی از ناشران که همواره غرفهای شلوغ در نمایشگاه داشت و در این دوره در میان راهرو جانمایی شده است، به خبرنگار ایرنا گفت: جانمایی جدید یکی از مسائل این دوره است، مساله جدی دیگر این است که به دلیل محدود بودن فضا تنها یک سوم عنوانهای کتابهایی را که در نظر داشتیم، به نمایشگاه آوردیم. میتوان گفت فقط پرفروشهای نشر را در این دوره ارائه میکنیم.
ناشرانی که نمیتوانند بفروشند
میتوان گفت فروش مهمترین دلیل حضور ناشران در نمایشگاه کتاب است. البته در نتیجه دیدار رودرروی ناشران با مخاطبان، سلیقه ادبی و موضوعهای مورد توجه آنها مشخص میشود و این موضوع هم برای ناشران مهم است. بخش بزرگی از فروش ناشران در نمایشگاه کتاب به فعال بودن دستگاه کارتخوان وابسته است، این در حالی است که علیرغم فعال بودن دستگاه کارتخوانِ تعداد قابل توجهی از ناشران، تا ساعت ۱۴ نخستین روز نمایشگاه کتاب، هنوز برخی از ناشران نمیتوانند با استفاده از این دستگاه فروش داشته باشند.
آنها باید از مخاطبان خود پول نقد درخواست کنند، راه دیگر انتقال کارت به کارت با استفاده از گوشی هوشمند است که محدویتهایی دارد. در نتیجه، فعال نبودن دستگاه کارتخوان برخی از ناشران موجب شکایت آنها شده است، فعال بودن و فروش ناشران دیگر برای این ناشران سوالساز است.
فعال نبودن پست و تاپین در نخستین روز نمایشگاه، موجب شد آنهایی که درباره برگزاری همزمان نمایشگاه مجازی و حضوری نقد داشتند، به نکات خود تاکید کنند. با وجود اینکه برگزاری نمایشگاه مجازی و حضوری نقاط ضعفی دارد، اما مسئولان برگزاری نمایشگاه کتاب بر نقاط قوت آن متمرکز هستند، آنها فعالیت رسانهها در حوزه کتاب، علاقه مخاطبان به شرکت در این رویداد فرهنگی و آمادگی بخشهای مختلف را دلیل برگزاری همزمان دو نمایشگاه اعلام میکنند.
گرمی هوای شبستان موضوع دیگر نخستین روز این دوره از نمایشگاه است، این مساله در بخش بینالملل که در نیمطبقه بالای شبستان قرار دارد تشدید شده است. این در حالی است که پیش از این هواکشهای مصلی فعالیت شایستهای داشتند و در دوران همهگیری، جابجایی هوا موجب احساس امنیت برای حاضران در نمایشگاه کتاب میشد.
در کنار این مسائل در فضای مصلی مانند قبل ساخت و ساز انجام نمیشود کارگاه های ساخت و ساز تعطیل و بخشهای مختلف این مکان کامل شده و در دسترس مردم قرار گرفته است. ورودی های مصلی نیز زیادتر شده و تمهیداتی برای رسیدن ساده تر به شبستان از جمله ون های تعبیه شده در نمایشگاه نسبت به دوره قبل به چشم می خورد.