یاسوج -ایرنا- سوزاندن پسماند (کاه و کلش) در مزارع کشاورزی و کشیده شدن آتش به عرصه های طبیعی ، مراتع و جنگل ها از چالش های فصل برداشت محصولات زراعی در کهگیلویه و بویراحمد است که از منظر کارشناسان این اقدام علاوه بر آلودگی زیست محیطی ضررهای جبران ناپذیری برای زمین ها و گندم زارهای کشاورزان به دنبال خواهد داشت.

به گزارش ایرنا،آتش زدن پسماند مزارع یکی از خطاهایی است که هر ساله افزون بر نابودی صدها هکتار جنگل ومرتع باعث کم شدن حاصلخیزی خاک و خسارت های جانی ومالی زیادی در کهگیلویه و بویراحمد می شود به همین علت دولت با پیش بینی مجازات حبس خاطیان را جریمه می کند.

شاید اگر کشاورزی که بقایای کاه و کلش مزرعه خود را آتش می زند تا زمین خویش را برای کشت بعدی آماده کند می دانست که این آتش اول دامن خودش را با تغییرات کمی و کیفی محصول می گیرد یا ممکن است زیباترین جلوه های طبیعی را نابود کند دست به چنین اقدامی نمیزد.

اما نامش را ناآگاهی ، سهل انگاری و یا هر چیز دیگری بگذاریم آتش زدن پسماند مزارع هر ساله باعث وقوع تعداد زیادی آتش سوزی در جنگل ها و مراتع کشور و به ویژه استان کهگیلویه و بویراحمد می شود که هم اکنون شعله های یکی از این آتش ها در عرصه های طبیعی باشت در حال فوران است.

صاحب نظران منابع طبیعی و آبخیداری کهگیلویه و بویراحمدبا اشاره به بارندگی های خوب امسال و علوفه های انبوه در مراتغ تاکید میکنند که عرصه های طبیعی امسال براثر کمترین بی احتیاطی دچار آتش سوزی شده و می تواند خسارت های جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.

جریمه های قانونی

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت:حبس تادیبی از ۲ماه تا یکسال در انتظار اقدام کنندگان به پسماند مزارع در استان است.

سعید جاویدبخت با اشاره به اینکه هرساله پس‌ از پایان فصل برداشت کشت‌های پاییزه از جمله گندم و جو، تعدادی از کشاورزان به‌منظور سرعت بخشیدن در عملیات آماده‌سازی زمین برای کشت و همچنین صرفه‌جویی در هزینه‌ها اقدام به سوزاندن بقایای گیاهی و کاه و کلش مزارع می‌ کنند تاکید کرد: این اقدام جرم است و با خاطیان برخورد قانونی می شود.

وی تاکید کرد; براساس ماده ۴۵ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع؛ آتش زدن نباتات در مزارع و باغات داخل یا مجاور جنگل بدون اجازه و نظارت مأموران جنگلبانی ممنوع است درصورتی‌ که درنتیجه‌ سهل انگاری حریق در جنگل ایجاد شود مرتکب به حبس تأدیبی از دو ماه تا یک‌سال محکوم خواهد شد.

پیامدهای سوزاندن پسماند مزارع

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: آتش زدن پسماند بقایای مزارع باعث ایجاد آلودگی های محیط زیستی و بیماری‌های تنفسی می شود.

وی عنوان کرد:این اقدام همچنین منجر به هدر رفت سرمایه‌های بخش کشاورزی در برخی موارد سرایت آتش‌ به عرصه‌های طبیعی می سود.

جاویدبخت ادامه داد:سرایت آتش به مراتع و جنگل‌های استان از دست رفتن سرمایه‌هایی بی‌نظیر و دارای کارکردهای فراوان از جمله تولید آب، تولید اکسیژن و تلطیف هوا، پیشگیری از فرسایش خاک و مقابله با آلودگی هوا و ... هستند می‌شوند.

وی تصریح کرد:سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی همچنین باعث از بین رفتن مواد ارزشمند خاک، افزایش شوری خاک و آلودگی آب‌وهوا و محیط‌زیست شده و سلامت ساکنان مناطق هم‌جوار اراضی کشاورزی را به خطر می اندازد

وی ابراز کرد;استفاده از کاه و کلش به‌عنوان علوفه دام با به کارگیری مواد تجزیه‌کننده، دستگاه‌های خردکننده‌ ضایعات و بقایای گیاهی و همچنین جمع‌آوری و استفاده از بقایای گیاهی به‌عنوان بستر تهیه کمپوست و نیز تولید کودهای آلی مناسب‌ترین روش حذف باقی‌مانده محصولات کشاورزی از جمله کلش از زمین‌های زراعی به شمار می رود.

وی از طبیعت دوستان خواست تا در صورت مشاهده هرگونه تخریب، تصرف و آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی با قید فوریت با شماره‌های ۱۳۹ و ۱۵۰۴ یگان حفاظت منابع طبیعی تماس گرفته و مراتب را اطلاع دهند.

سخن آخر

آن طور که یک فعال محیط زیست ذر کهگیلویه و بویراحمد اعتقاد دارنچدبقایای مواد گیاهی مزارع باعث نگهداری آب باران، کاهش میزان روان آب در نتیجه افزایش نفوذ آب به زمین‌های زراعی می‌شود؛ که در کنار افزایش محصولات کشاورزی، از فرسایش زمین جلوگیری کرده و بر سطح آب سفره‌های زیر زمینی می‌افزاید به همین علت نیاز است تا بهره برداران از سوزاندن پسماند مزارع خودداری کنند

هادی سینایی با یاد آوری این نکته که جانوران زیادی چون انواع خزندگان و جوندگان، انواع کرم‌ها و بندپایان در بین این مواد گیاهی لانه گزیده و زندگی می‌کنند تاکید کرد: بسیاری از این موجودات مانند کرم‌ها و سایر جوندگان، با کندن زمین باعث تهویه خاک می‌شوند به همین علت سوزاندن بقایای گیاهی مزارع کشاورزی باعث زنده سوخته شدن این مخلوقات می‌شود، امری که نه تنها در شریعت اسلامی بلکه در عرف و قانون نیز بسیار نکوهیده شده و ممنوع است.

وی بیان کرد:با توجه به اینکه طور میانگین برای تشکیل هر سانتیمتر خاک، تا چند هزار سال زمان لازم است.و سوزاندن بقایای گیاهی مزارع باعث از بین رفتن بافت نگه‌دارنده آب، ایجاد روان آب، شسته شدن خاک و در نهایت از بین رفتن این لایه خاک ارزشمند می‌شود.