قربان قربانی روز پنجشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در حال حاضر بذرهای استاندارد و باکیفیت خوب در کشور تولید میشود که با ادامه روند فعلی در سالهای آینده ایران به صادرکننده این بذرها تبدیل خواهد شد.
وی ادامه داد: بهجای تخم پنبه، بذرهای بدون کرک تحویل کشاورزان میشود تا میزان مصرف بذر پنبه در هر هکتار از ۴۰ کیلوگرم به ۱۵ کیلوگرم برسد.
رییس موسسه تحقیقات پنبه کشور با تاکید بر این نکته که پنبه محصولی اشتغالآفرین با ارزش افزوده بسیار بالا است و سهم فراوانی در ایجاد اشتغال دارد، گفت: هر چهار هکتار مزرعه پنبه یک شغل مستقیم و پنج شغل غیرمستقیم ایجاد میکند.
قربانی افزود: در گذشته کشت پنبه در گلستان حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ روز طول میکشید و تنها امکان کشت یک محصول وجود داشت.
به گفته وی با افتتاح موسسه تحقیقات پنبه کشور در گلستان از سال ۱۳۷۵ اقدامات تحقیقاتی و پژوهشی خوبی انجام شد و تولید ۱۴ رقم تجاری پنبه را به همراه داشت.
رییس موسسه تحقیقات پنبه کشور عملکرد بهتر، کاهش دوره رشد به ۱۱۰ تا ۱۳۰ روز، کیفیت مناسب و کاهش هزینههای کارگری و استفاده کمتر از سموم را از جمله فواید ارقام جدید پنبه برشمرد و گفت: همچنین کشت ارقام جدید پنبه هزار و ۵۰۰ تا ۲ هزار مترمکعب صرفهجویی در مصرف آب را به دنبال دارد.
قربانی هدف موسسه تحقیقات پنبه کشور را افزایش درآمد کشاورز و کاهش فرایند تولید دانست و تاکید کرد: پارسال هدفگذاری ما در گلستان، کشت پنبه در حدود ۲۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی بود که به دلیل خشکسالی و کمبود آب به ۱۵ هزار هکتار رسید.
وی کشتهای قراردادی و اختصاص یارانه برای تامین نهادهها را از جمله راههای ترغیب کشاورزان برای کشت پنبه دانست و تاکید کرد: اختصاص ۲۰۰ هزار ریال برای تهیه بذر پنبه به کشاورزان از اقدامات تشویقی خوبی بود که باید ادامه پیدا کند.
رییس موسسه تحقیقات پنبه کشور استفاده از آبهای زیرزمینی گلستان برای کشت برنج در شرایط کمآبی و خشکسالی را یک زنگ خطر جدی دانست و متذکر شد: هیچ جای دنیا با استفاده از آبهای زیرزمینی برنج کشت نمیشود.
قربانی با بیان اینکه کشاورزی سنتی دیگر بهصرفه نیست، گفت: کشت پنبه با ارتقای دانش فنی و استفاده از ارقام جدید عملکرد این محصول را به هفت تن تولید در هر هکتار هم میرساند و این مهم نشان میدهد برای رضایت بهتر از کشاورزی و افزایش بهرهوری در واحد سطح چارهای جز استفاده از کشاورزی دانشبنیان و علمی نداریم.
وی تاکید کرد: با قیمتگذاری خوب و اعمال سیاستهای تشویقی میتوان به بازگشت استان گلستان به دوران اوج کشت پنبه امیدوار بود.