اله یار بیگی روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا پیرامون تحقق شعار سال مبنی بر «جهش تولید با مشارکت مردم»، بیان کرد: مردمی بودن اقتصاد کمک میکند که مردم به عنوان یک فعال مهم و اثرگذار در اقتصاد مطرح شوند و داراییها اعم از مالی، فکری، انسانی و تجهیزات خود را با شرکتها به اشتراک بگذارند و به سود بلند متقابل دست پیدا کنند.
وی افزود: در یک اقتصاد مردمی، از ظرفیت منابع در اختیار مردم به نحو شایسته استفاده و به توسعه بلند مدت اقتصاد ملی کمک میشود،. به این معنی که در اقتصاد مردمی، از منابع درون بالشتی فاصله گرفته شده و به سوی استفاده فعال حرکت خواهد کرد.
رئیس دانشگاه پیام نور مرکز ایرانشهر با بیان اینکه در علم اقتصاد رفتاری، رفتار فعالان اقتصادی قابلیت تغییر متغیرهای کلان اقتصادی را دارد، ادامه داد: مردم به عنوان یک بازیگر مهم عرصه اقتصاد ملی به شدت نقش مهمی بر عهده دارند و باید این اندیشه را به طور جمعی بپذیریم که پیامدهای اقتصادی حاصل رفتار جمعی ما مردم است، یعنی هر مقدار پولها و سرمایههای سرگردان مردم به سمت داراییهای غیر مولد حرکت کند و مردم به دنبال بورس بازی و یا سوداگری در بخشهای غیرمولد مانند ارز، طلا، مسکن و یا خودرو باشند، تورم در آن بخش یا بخشها به طرز غافلگیرکنندهای بالا میرود و آن به نوبه خود مدیریت دادههای اقتصادی را برای مسوولان سختتر میکند.
وی تاکید کرد: به منظور دوری از این رفتارهای غیرمولد، مردم وظیفه دارند ابتدا نقدینگی خود را به سمت بخشهای تولیدی روانه و در این حوزهها سرمایهگذاری کنند که سبب تقویت تولید ملی و پول ملی خواهد شد.
بیگی اظهار کرد: هر فردی در هر بخشی دولتی یا خصوصی که وظیفهای به عهده دارد باید به بهترین شکل ممکن آن را انجام دهد و کار خود را به اما و اگرهای واهی گره نزند؛ این رفتار مهم با افزایش بهرهوری ملی همراه خواهد بود.
وی گفت: مسوولان وظیفه دارند که در برابر مطالبات مردم خود را پاسخگو کنند و بدانند که سرمایههای مردم در دست آنان امانت است و باید خود را خدمتگزار مردم بدانند و مسوول چیزی جز ارائه خدمت به مردم نباشند، گاه مسوولان ناخواسته صحبتی در رسانه مطرح میکنند که ممکن است اثر معکوس بر رفتارهای مولد اقتصادی مردم داشته باشد، همچنین دولت باید موانع مهم رفتارهای صحیح اقتصادی مردم را بردارند و مشوقهای مالیاتی برای آنها در نظر گیرند.
مجلس قوانین مناسب و مشوقهای لازم برای مشارکت مردم در اقتصاد را وضع کند
استادیار رشته مدیریت دانشگاه پیام نور سیستان و بلوچستان در خصوص نقش موثر دانشگاهها برای تحقق شعار سال، بیان کرد: دانشگاه محل تئوریزه کردن و پرداختن به جدیدترین ایدهها است، انتظاری که از دانشگاه میرود اینست که در مرزهای دانش حرکت کند و به دنبال جدیدترین روشهای پیادهسازی اقتصاد مردمی باشد، استراتژیهایی که دانشگاه برای تبیین و پیادهسازی مشارکت مردم در اقتصاد است.
وی تاکید کرد: ضروری است دانشگاه در این خصوص کرسیهای آزاد اندیشی و دورههای آموزشی برای کمک به مردم در جهت سرمایه گذاریهای مولد برگزار و مدل مفهومی نقش مردم را در یک اقتصاد مدور طراحی کند.
بیگی به مهمترین موانع تحقق شعار سالجاری پرداخت و ادامه داد: مهمترین مانع تحقق شعار سال بی ثباتی نرخ ارز است، هر قدر این عامل که خود نتیجه سیاستهای شتابزده اقتصادی و یا تخصیص نادرست ارز است، تلاطم بیشتری داشته باشد انگیزههای سفته بازی و کسب درآمدهای یک شبه در بین صاحبان منابع تقویت و از مسیر اقتصاد مولد خارج میشود، پس از آن میتوان به مانع نبود رقابت سالم میان صنایع در سطوح ملی و بین المللی و در نتیجه عدم دستیابی به مزیت رقابتی پایدار اشاره کرد.
وی گفت: در اقتصادهای پیشرفته اینگونه مرسوم است که اطلاعات مالی و استراتژیهای سرمایه گذاری سیستمهای تولیدی به طور شفاف در اختیار عموم قرار بگیرد، از متولیان امر انتظار میرود که قویترین مدیران با بینش شهودی را برای شرکتهای تولیدی انتخاب و شرط لازم برای کسب اینگونه مسوولیتها، داشتن تخصص و تجربه کافی معرفی کنند.
رئیس دانشگاه پیام نور مرکز ایرانشهر افزود: از مجلس انتظار میرود قوانین مناسب و مشوقهای لازم برای مشارکت مردم در اقتصاد را وضع کند و شعار امسال که با درایت رهبر معظم انقلاب معرفی شده را نه فقط مربوط به امسال بلکه به عنوان استراتژی اصلی اقتصادی برای تمام دوران در نظر گیرند.