محمد حدادی در گفتوگو با خبرنگار کتاب ایرنا، درباره اقدامات غرفه کتابخانه ملی در سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: یکی از نکات مثبت غرفه کتابخانه ملی، فعالیت میز مرمت در آن است. افرادی که در دورههای قبل به این غرفه مراجعه کرده، با فعالیتهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی آشنا شدند و برخی از آنها برای ثبتنام در دوره آموزشی در حوزه مرمت درخواست دادند. تعدادی از آنها دانشجویانی بودند که در این رشته تحصیل کرده بودند. برخی دیگر نیز با توجه به آگاهی از مرمت اسناد شخصی در این سازمان، نسبت به مرمت اسناد و نسخ شخصی خود در اداره کل مرمت و حفاظت اقدام کردند.
تا زمانی که اسناد و نسخ خطی کُنج خانه قرار داشتهباشد، از ارزشهای آن نمیتوان استفاده کرد
مدیرکل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به اینکه در سیوپنجمین دوره نمایشگاه کتاب، کارهای گل مرغ (جلدهای لاکی) به میز مرمت اضافهشد، ادامه داد: در دورههای قبل افرادی از دستگاههای دیگر آمده بودند که بعضی از آنها دارای آثار نفیس در سازمان خود بوده و با توجه به آشنایی به وجود آمده از سازمان و فعالیت های آن، خواستند تا راهکارهای لازم برای حفاظت و خوانش اسنادشان ارائه شود. البته باید توجه داشت که فضای غرفه محدود است، اگر فضا بزرگتر بود، میتوانستیم تجهیزات و نمونه کارهای دیگر را در نمایشگاه قرار دهیم.
او در بررسی نتایج فعالیت چند سال اخیر کتابخانه ملی در حوزه ضرورت حفظ اسناد و نسخ خطی، بیان کرد: مردم نیاز به اطلاع بیشتری درباره اهمیت نسخ خطی (سند و کتاب) دارند و با توجه به اقداماتی که انجام شده روند اهدا کتاب و سند را به سازمان داریم. در روز ۱۹ اردیبهشت که روز اسناد ملی و میراث مکتوب است، از اهداگران برتر که نسبت به اهدا اسناد در سال ۱۴۰۲ اقدام کرده بودند تقدیر شد. ضروری است مردم ببینند اسنادی که به سازمان اهدا میکنند، مورد حفاظت قرار میگیرد و همچنین این اسناد و کتابها خوانده و فهرستنویسی میشود و اطلاعات آن سند و نسخه خطی میتواند با نظر آنها و بر اساس قوانین سازمان در اختیار دیگران قرار بگیرد.
به گفته حدادی، تا زمانی که اسناد و نسخ خطی کُنج خانه قرار داشتهباشد، از ارزشهای آن نمیتوان استفاده کرد، اما ارزش نسخه های فهرستنویسی شده در کتابخانه بیشتر و بیشتر میشود.
مشکلی در فضای اختصاص داده شده به اسناد و کتابها وجود ندارد
مدیرکل مرمت و حفاظت سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به اینکه بسته به اهمیت و ارزش کتب و اسناد و میزان مراجعه محققین به آنها گفت: اسناد و کتابهایی که مردم اهدا میکنند، معمولا مهم هستند و سازمان اسناد و کتابخانه ملی وظیفه خود میداند نسبت به استانداردسازی فضای نگهداری آنها اقدام کند.مشکلی در فضای اختصاص داده شده به اسناد و کتابها وجود ندارد.
او افزود: در کتابخانه ملی سعی شده بهترین شرایط برای اثر در نظر گرفته شود. البته گاهی امکان دارد چند نسخه از کتابی در کتابخانه ملی وجود داشته باشد و کتاب جدید از همان نسخه فقط فضای بیشتری میگیرد در آن زمان ممکن است همانند دیگر آثار در اولویت نباشد.
حدادی درباره دسترسپذیری به مواد برای استانداردسازی محیط نگهداری اسناد و کتابها و همچنین مرمت آنها، بیان کرد: طبیعتا مشکلاتی وجود دارد اما با توجه به تلاشهای صورت گرفته و حمایت و پشتیبانی مسئولان سازمان، سعی شده موارد مورد نیاز را تهیه و برنامههای سازمان اسناد و کتابخانه ملی را اجرا کنیم.