به گزارش ایرنا،در سالهای اخیر، نرخ رشد جمعیت در کشور به دلیل عواملی مانند کاهش باروری، افزایش سن ازدواج و دلایل دیگر، رو به کاهش بوده همین این امر نگرانیهایی را در مورد آینده جمعیت کشور ایجاد کرده است.
با توجه به اینکه مسوولان عالی رتبه کشور به ویژه رهبر فرزانه انقلاب بر چاره اندیشی برای پیشگیری از پیری جمعیت در کشورمان تاکید داشته اند اجرای برنامه های تشویقی جوانی جمعیت از سال ۱۳۹۳ در دستور کار قرار گرفت اما این اقدام های جامع و اثرگذار در دولت سیزدهم شتاب گرفت.
مسوولان در چند سال اخیر با اهدای زمین رایگان، تخصیص بسته های لبخند مادری،اعطای وام های بانکی، حمایت از زوج های نابارور تلاش کرده اند تا خانواده ها را به فرزندآوری تشویق کنند .
آن طور که مسوولان ثبت احوال کهگیلویه و بویراحمد می گویند در یک ساله اخیر ۱۰ هزار و ۱۷۵ واقعه ولادت در کهگیلویه و بویراحمد به ثبت رسیده که نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش ۲.۷درصدی را نشان می دهد .
سی ام اردیبهشت ماه مصادف با سالروز ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان روز ملی جمعیت در تقویم رسمی کشور به ثبت رسیده ؛ در چنین روزی حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی سیاست های کلی «جمعیّت» را که براساس بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده ، ابلاغ کردند.
اهدای زمین رایگان
مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد گفت: پارسال۲هزار و ۳۵۰ قطعه زمین مسکونی به خانواده های دارای سه فرزند و بیشتر در استان اهدا شد.
محمد راستا افزود: این خانواده ها براساس ماده چهار قانون جوانی جمعیت یک قطعه زمین دریافت کرده اند.
وی بیان کرد: استفاده از مزایای مسکن در طرح جوانی جمعیت از سال ۱۴۰۰ به منظور پیشگیری از پیری جمعیت کشور آغاز شده است.
توزیع بسته های لبخند مادری
معاون اجتماعی ستاد اجرایی فرمان امام (ره) کهگیلویه و بویراحمد گفت:حدود ۳۰۰ بسته لبخند مادری در راستای طرح جوانی جمعیت بین زوج های دارای بیش از سه فرزند، چندقلو و دانشجو در استان توزیع شد.
ابوذر صناعی نیا اظهار کرد: هر یک از بسته های مذکور شامل لباس،مواد شوینده و همه ملزومات مورد نیاز نوزاد تا ۲ سالگی به ارزش ۷۰ میلیون ریال است.
وی بیان کرد: ۲۵۰ زوج کهگیلویه وبویراحمدی که از سال گذشته تاکنون صاحب سومین فرزند خود یا بیشتر شده اند هدیه لبخند مادری دریافت کرده اند.
معاون اجتماعی ستاد اجرایی فرمان امام (ره) کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: همچنین ۶ زوج ساکن استان که از سال گذشته تاکنون صاحب چند قلو شده اند به ازای هر کودک یک هدیه لبخند مادری به ارزش ۷۰ میلیون ریال، برای هر نوزاد یک کارت هدیه ۱۰ میلیون ریالی و پوشک مورد نیاز نوزادان به مدت ۶ ماه اهدا شد.
صناعی نیا تصریح کرد:همچنین به ۴۰ زوج دانشجوی کهگیلویه و بویراحمدی که سال ۱۴۰۲ صاحب فرزند شدند یک بسته لبخند مادری اهدا شد.
پرداخت تسهیلات بانکی
وی خاطرنشان کرد: از سال ۱۴۰۱ تاکنون ۱۰۰ فقره تسهیلات ایران جوان شامل کارت هدیه،سپرده بلند و وام های قرض الحسنه به زوج های دارای سه فرزند یا بیشتر یا صاحب فرزندان چندقلو در استان اهدا شده است.
معاون اجتماعی ستاد اجرایی فرمان امام (ره) کهگیلویه و بویراحمدعنوان کرد: شناسایی و معرفی یک هزار و ۱۵ زوج نابارور برای دریافت وام های قرض الحسنه،اهدای ۴۰ بسته پوشک پارچه ای به ۴۰ زوجی که یک سال گذشته تاکنون صاحب سومین فرزند خود یا بیشتر شده اند و توزیع رایگان ۱۱هزار و ۹۰۰ پوشک برای خانواده هایی که در سال ۱۴۰۲ صاحب فرزند شده اند از دیگر اقدام ها برای تشویق خانواده ها به فرزندآوری بوده است.
صناعی نیا تاکید کرد: برگزاری پویش لبخند مادری به صورت استانی و شهرستانی برای تجلیل از خانواده هایی که دارای سه فرزند یا بیشتر هستند با اهدای ۱۸۰ بسته لبخند مادری و پوشک پارچه ای از مهمترین برنامه های ستاد فرمانی برای حمایت از جوانی جمعیت در استان است.
وی تصریح کرد: همچنین حمایت از اجرای طرح های بومی و پیشنهادی گروه های مردمی و ارائه دهندگان آثار هنری با موضوع جمعیت در قالب فیلم کوتاه،شعر و سرود از دیگر برنامه های حمایتی جوانی جمعیت در کهگیلویه وبویراحمد است.
حمایت از زوج های نابارور
سرپرست بیمه سلامت کهگیلویه و بویراحمد گفت:یک هزار و ۳۹۱ زوج نابارور ساکن استان در سامانه های بیمه سلامت برای دریافت خدمات درمان ناباروری نشاندار و پرونده الکترونیک تشکیل شده است.
فروغ شباهنگ اظهار کرد: ۶۶ قلم دارو، ۲۹ قلم لوازم و تجهیزات پزشکی، ۵۷ خدمت آزمایشگاهی و هفت خدمت تصویربرداری مربوط به درمان نازایی در تعهد سازمان بیمه سلامت است.
وی عنوان کرد: در استان ۲ مرکز شامل مرکز درمان ناباروی بیمارستان بی بی حکیمه گچساران و مرکز نازایی کوثر در بیمارستان شهید جلیل فعالیت دارد و با توجه به سیاست دولت مبنی بر افزایش جمعیت، ۹۰ درصد از هزینه های درمانی مربوط به ناباروری در مراکز دولتی از طرف سازمان بیمه سلامت پرداخت می شود.
وی بیان کرد:همچنین محدودیت تعداد در یکسال برای بسته های خدمتی IUI, IVF, ICSI ,FET برداشته شده و آزمایش های تشخیص ژنتیک برای مادران دارای سقط مکرر در تعهد بیمه پایه قرار گرفت.
سرپرست بیمه سلامت کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: تاکنون ۳۰۴ مادر باردار در استان از پوشش بیمه خدمات تخصصی درمان ناباروری استفاده کردند.
وی خاطرنشان کرد: براساس قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و با ابلاغ مصوبه هیات وزیران در اسفند ماه ۱۴۰۲ همه خدمات درمانی کودکان زیر هفت سال (به استثنای داروی سرپایی) در بخش دولتی دانشگاهی رایگان می باشد و ۱۰۰ درصد هزینه توسط سازمان بیمه سلامت قابل محاسبه و پرداخت می باشد.
پوشش بیمه رایگان برای خانواده های پرجمعیت
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: هشت هزار و ۳۰۰ زن دارای سه فرزند و بیشتر در این استان، در راستای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به صورت رایگان در این صندوق ثبت نام کردند و از مزایای آن بهرهمند شدند.
سعید کرمی اظهار کرد: طبق ماده ۲۱ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت این صندوق موظف شده مادرانی که سه فرزند دارند و از تاریخ ۹۶.۱.۱ فرزندشان فرزندان شان به دنیا آمده اند، تحت پوشش صندوق بیمه اجتماعی دربیایند.
وی افزود: بیمه زنان روستایی و عشایر دارای سه فرزند و یا بیشتر (تاریخ تولد فرزند سوم شان یک فروردین سال ۹۶ به بعد باشد)، به طور صد در صد رایگان است.
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: حدود هشت هزار و ۳۰۰ نفر تقریبا تاکنون ثبت نام کرده اند و آخرین مهلت ثبت نام بقیه متقاضیان هم تا پایان اردیبهشت ماه امسال است.
کرمی ابراز کرد: مزایای این صندوق شامل بازنشستگی، از کارافتادگی و فوتی است و نقل و انتقال سوابق هم می تواند لحاظ بشود.
دیگر راهکارهای تشویقی فرزندآوری
یکی دیگر از راهکارهای افزایش نرخ ولادت میتواند ناشی از تغییر سبک زندگی و نگرش خانواده ها به مقوله فرزندآوری باشد که رسانه های ارتباط جمعی به ویژه صدا و سیما میتوانند با تولید محصلات آموزشی و سرگرمی در قالب فیلم و گزارش های خبری در این خصوص اقدام کند.
با در نظر داشتن نقش ایجابی عامل جمعیّت در پیشرفت کشور، لازم است برنامهریزیهای جامع برای رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور متناسب با فرهنگ هر نقطه از کشور برنامه ریزی شود.