به گزارش ایرنا، حوادث پرتکرار سگ گزیدگی در استان البرز حکایت از ورود گسترده حیوانات به حریم شهری دارد که به گفته برخی کارشناسان این وضعیت را باید به حساب کم کاری برخی دستگاههای اجرایی و متولیان امور گذاشت.
تردد سگ های ولگرد در سطح معابر و خیابانهای استان البرز از جمله کرج ، فردیس ، محمد شهر ، ماهدشت، هشتگرد ، اشتهارد و سایر مناطق، گاهی مواقع به حمله این سگ ها به مردم و آسیب دیدگی شدید شهروندان ختم شده است.
شمار پرتعداد این حوادث سبب شده تا ساکنان استان البرز بارها از متولیان امور شهری و اجرایی برای رسیدگی به این موضوع درخواست کمک کنند.
شهرستان ۸۰۰ هزار نفری فردیس از جمله مناطقی است که به گفته ساکنانش در طول سال بیشترین آمار حمله سگ های ولگرد به مردم را دارد و بسیاری از شهروندان به علت جراحات شدید روانه بیمارستان می شوند.
جمشید منصوری از جمله شهروندان فردیسی است که می گوید: در اوایل اردیبهشت ماه جاری سگ های ولگرد یک جوان ۱۸ ساله را در حریم شهر فردیس به شدت مجروح کردند و اگر استمداد مردم نبود این جوان طعمه سگ ها می شد.
رمضانعلی بیات از ساکنان ماهدشت به وجود زباله های حلقه دره در نزدیکی این شهر فضا اشاره کرد و آن را فضایی مناسب برای گشت و گذار سگ ها در محیط پیرامونی حلقه دره و ماهدشت دانست.
وی ادامه داد: در طول سال چندین مورد سگ گزیدگی در ماهدشت رخ می دهد و مردم همچنان از مدیریت شهری و دیگر دستگاههای تقاضای رسیدگی به این وضعیت را دارند؛ مردم شب هنگام از پارس سگ ها آرامش ندارند.
این اظهارات و بیشتر حکایت از آن دارد که مردم خواستار ورود جدی دستگاههای اجرایی به موضوع جمع آوری سگ های ولگرد در استان البرز هستند.
سگ گزیدگی به روایت آمار دانشگاه علوم پزشکی
دکتر شیرین تسلیمی رییس گروه بیماری های واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی البرز به ایرنا گفت: میزان حیوان گزیدگی در این استان خیلی بالا است؛ برخی موارد رسانه ای می شود و برخی هم بنا به دلایلی در دسترس رسانه ها قرار نمی گیرد.
وی ادامه داد: به همین دلیل بیشتر بیمارستان های استان از جمله بیمارستان شهید مدنی کرج دارای بخش ترومای حیوان گزیدگی هستند؛ چالش های سگ های بلاصاحب در البرز فراوان است که انتشار بیماری های عفونی، انگلی، سالک و کیست هیداتیک از جمله آنها به شمار می روند.
تسلیمی گفت: فضولات سگ های ولگرد نیز سبب آلودگی زیست محیطی و تکثیر حشرات موذی می شود که برای سلامتی انسان ها مضر است؛ آمیزش سگ های بلاصاحب با حیوانات وحشی مانند گرگ نیز با تولد جانداران خطرناک دیگری مانند گرگاس همراه است که برای انسان ها و سایر جانوران خطرناک است .
وی نبود یک دستگاه متولی برای جمع آوری سگ های ولگرد در شهرها و روستاها را از دیگر مشکلات در البرز برشمرد و افزود: سازمان همیاری شهرداری ها و سایر دستگاههای اجرایی باید هرچه سریع نسبت به جمع آوری این سگ ها اقدام کنند؛ برخی دستگاههای متولی مانند دامپزشکی، محیط زیست و دانشگاه علوم پزشکی نیز در این بخش وظایفی دارند.
رییس گروه بیماری های واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت : بارها شکایت های مردمی در این بخش را شاهد بوده ایم اما دانشگاه علوم پزشکی متولی جمع آوری سگ ها نیست؛ سال گذشته ۱۵ هزار و ۴۲۶ نفر به علت حیوان گزیدگی به مراکز بهداشتی و درمانی البرز مراجعه کردند که بیشترین آنها از ناحیه سگ ها آسیب دیده بودند.
تسلیمی افزود: از ابتدای فروردین تا دهم اردیبهشت ماه جاری بیش از یک هزار و ۷۰۰ مورد حیوان گزیدگی در استان البرز داشتیم .
سگ های بلاصاحب از نگاه رییس کمیسیون سلامت شورای شهر کرج
رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر کرج نیز در این خصوص گفت: در بخش جمع آوری و ساماندهی سگ های بلاصاحب شورای شهر، شهرداری ، سازمان مدیریت پسماند و کمیسیون های استانی وظایف خاصی برعهده دارند.
جواد چپردار با تاکید بر اینکه نباید هیچ قصوری در این زمینه صورت گیرد، اظهارکرد: با توجه به بخشنامه وزارت کشور ، شهرداری کرج اقدام به راه اندازی ۲ مرکز نگهداری سگ های بلاصاحب کرده ضمن آنکه شهرستان فردیس هم یک مرکز نگهداری سگ دارد.
رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر کرج با بیان اینکه مشکلات ناشی از تردد سگ های ولگرد در کرج و استان البرز با امکانات موجود قابل رفع نیست، خاطرنشان کرد: موضوع سگ گردی در پارک ها یا فرهنگ نگهداری از سگ در منزل، موضوع دیگری است که باید با کمک مردم نسبت به ساماندهی آن اقدام کرد.
چپردار گفت: باید همه ابعاد را در ۲ بخش سگ های ولگرد و خانگی در نظر بگیریم و با توجه به جنبه های علمی، زیست محیطی و فرهنگی تصمیم کلی اتخاذ کنیم که قابلیت اجرا داشته باشد.
جمع آوری ماهانه ۶۰۰ تا ۷۰۰ قلاده سگ در کرج
رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرج با اشاره به راه اندازی ۲ پناهگاه سگ در حاشیه این کلانشهر اعلام کرد: ماهانه بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ قلاده سگ در کرج جمع آوری و به پناهگاهها انتقال می یابند.
محمدرضا خسروی ادامه داد: بیشتر سگ های جمع آوری شده از جنس ماده هستند که پس از عقیم سازی ، غربالگری سلامت و گذراندن یک دروه مراقبتی دوباره رها سازی می شوند.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت پناهگاه های سگ شهرداری کرج حدود یک هزار قلاده است، گفت : سالانه ۱۰۰ میلیارد ریال صرف جمع آوری، درمان ، نگهداری و عقیم سازی سگ های ولگرد در کرج می شود، از این رو مدیریت شهری از توان مالی مناسب برای نگه داشتن این حیوانات برای زمان بیشتر برخوردار نیست.
خسروی ادامه داد: بیشترین فراوانی سگ های ولگرد مربوط به شهرهای اطراف کرج و سایر مناطق استان البرز است که مدیریت این معضل به مشارکت و تصمیم گیری استانی نیاز دارد.
ضرورت تشکیل کارگروه سگ های ولگرد در البرز
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری البرز در گفت وگو با ایرنا ، تشکیل کارگروه تخصصی و پژوهشی در زمینه ساماندهی سگ های بلاصاحب در این استان ضروری دانست.
حمید میرزایی گفت : با توجه افزایش جمعیت سگ های بلاصاحب در استان و همچنین بالا بودن هزینه های مربوط به آن از جمله؛ زنده گیری، غربالگری، نگهداری، عقیم سازی و تحویل به سازمان پسماند با مشکلات متعددی مواجه هستیم که باید در کارگروهی تخصصی و پژوهش محور تعیین تکیلف شود.
سخن پایانی
اگر چه برخی شهرداری ها اقداماتی برای جمع آوری سگ های ولگرد در البرز انجام داده اند اما آمارها از آن حکایت دارد که حوادث سگ گزیدگی در این استان بالا است و نتایج اقدامات صورت گرفته برای کاهش این معضل فراگیر نبوده است.
جمع آوری و رها سازی دوباره سگ ها در محیط های شهری خود معضل دیگری است که نه تنها به ساماندهی این حیوانات ختم نشده بلکه تعداد آنها را افزایش داده است.
استان البرز دارای ۱۸ شهر و حدود ۳۰۰ روستا است که مردم و کارشناسان انتظار دارند در بخش جمع آوری و ساماندهی سگ های ولگرد شرح وظایف ویژه برای شهرداری ها و دهیاری های استان تعریف و اجرا شود.