تهران- ایرنا- سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: روحیه امیرعبداللهیان برای پررنگ کردن حمایت از جریان مقاومت در دستگاه دیپلماسی و همچنین نقطه اوجش در عملیات طوفان‌الاقصی موجب شد او به نوعی به صدای یگانه مقاومت در جهان دیپلماسی تبدیل شود.

به گزارش خبرنگار حوزه مجلس، ابوالفضل عمویی در گفت و گویی با تسلیت شهادت رئیس جمهور و همراهانش در سانحه سقوط بالگرد، گفت: این حادثه دردناک را تسلیت می‌گویم و از خداوند طلب می‌کنیم به واسطه حضور پربرکت حضرت رضا(ع) که این میهمانان را به احسن وجه بپذیرد و برکتی برای آینده حرکت کشور قرار دهد.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: هر شیفته اهل بیتی آرزو می‌کند لحظه‌ای که به محضر معبود خود می‌رود امیدوار است مورد رحمت و برکت خداوند قرار گیرد.

عمویی درباره منش و خصایل رفتاری آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور افزود: من به واسطه ۴ سال حضورم در مجلس و دوره‌ای که آیت‌الله رئیسی رئیس قوه قضاییه بودند و بعد با دولت با مجلس در تعامل بودند دو ویژگی‌ بیشتر از همه برای ما خیلی بارز بود.

وی عنوان کرد: رئیس‌جمهور بسیار پرکار و پرتلاش و همواره آماده کار بود در مناسبت‌های مختلف در بازدید از مراکز استان‌ها، برای افتتاح پروژه‌ها و راه‌اندازی کارگاه‌های نیمه تعطیل یا تعطیل تلاش می‌کرد.

نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم تصریح کرد: ویژگی‌ پرکاری و پرتلاشی نشان می‌داد که رئیسی سعی می‌کرد در مسیر کار و تلاش کنار مردم باشد. من در ملاقات‌هایی که با رئیس جمهور داشتم هیچ وقت در او تکبری ندیدم.

عمویی بیان کرد: مردمی و خودمانی بودن از ویژگی‌های بارز رئیس‌جمهور بود و او اگر امروز اعتباری نزد مردم دارد به دلیل اخلاصش در عمل است. اینکه خالصانه آمده بودند کار کنند و فکر می‌کنم این موضوع بازخورد خود را در مردم گرفت.

وی خاطرنشان کرد: فکر می‌کنم این موضوع بازخورد خود را در مردم گرفت. مردم همواره در شهرها و استان‌ها این احساس بود که دولت مشغول کار است و تلاش خود را برای حل مشکلات انجام می‌دهد و گام‌های رو به جلو برداشته و این موضوع خود به خود اعتبار و محبوبیت مردمی می‌آورد.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اتفاقی هم که افتاد نشان می‌دهد رئیس‌جمهور در میانه کار حتی حاضر است که از وجود و جان خود مایه بگذارد برای اینکه بخشی از کار کشور به جلو برود. فکر می‌کنم فضای عمومی که الان به وجود آمده است و تاسف و تأثری که در اقشار مختلف مردم وجود دارد بخشی به این حس خالص بودن و نزدیک به مردم بودن آیت‌الله رئیسی است.

عمویی درباره نوع تعامل دولت با مجلس در این سه سال گفت: ما فاصله‌ای بین خودمان در مجلس با دولت نمی‌دیدیم. هم به لحاظ رویکردی بسیار نزدیک بودیم. در نگاه‌های کلانی که در اداره کشور در اکثریت مجلس بود و دولت هم همین مسیر را انجام می‌داد و شاید نقطه تجلی آن، آرایی بود که مجلس یازدهم به وزرای آقای رئیسی داد و قریب به اتفاق این وزرا با آرای بالا که شاید بعضی از آنها در سابقه مجلس نبوده، این تعامل و گفت وگوها به خوبی شکل می‌گرفت.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نمایندگان دسترسی خوبی به رئیس جمهور داشتند در سفرهای استانی جلسات برگزار می‌شد و نظرات را می‌شنیدند و این احساس وجود داشت که دولت پیگیر کار مردم است زیرا این خواسته نمایندگان هم بود به همین جهت این روابط خیلی دوستانه و کاری و در عین حال جدی جلو می‌رفت.

عمویی یادآور شد: همکاران ما از دیروز بعدازظهر با ناراحتی و احساس فقدان موضوع سانحه را پیگیری می‌کردند.

نماینده مردم تهران در مجلس درباره تعامل دستگاه‌ دیپلماسی با مجلس و حسین امیرعبداللهیان گفت: وزارت خارجه یکی از دستگاه‌هایی است که کانون تماس آن با مجلس عمدتا در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی رخ می‌دهد. ما رابطه کاری خیلی نزدیکی با امیرعبدالهیان داشتیم. بخشی از این برمی‌گشت به اینکه امیرعبداللهیان پیش از انتصاب به جایگاه وزیر امور خارجه، دستیار بین الملل رئیس مجلس و مدیرکل بین‌الملل مجلس شورای اسلامی بود و در مجلس جایگاهی داشت و ساختار مجلس را به خوبی می‌شناخت و بر تعامل مثبت با نمایندگان تاکید داشت.

عمویی تصریح کرد: شاید از بین وزرا بیشترین وزیری که در کمیسیون امنیت ملی حاضر شد امیرعبداللهیان بود و در موضوعات مختلف ما جلسات کاری جدی با هم داشتیم. روی گشاده و خلق حَسَن آقای امیرعبداللهیان خیلی کمک می‌کرد به اینکه مسائل جدی با هم گفت وگو شود و این احساس به‌وجود آید که نگاه‌ها در راستای منافع ملی است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یازدهم گفت: ویژگی شخصیتی امیرعبداللهیان به همراه خوش خلقی، متانت و ادب در تعاملات شخصی‌ به ما خیلی کمک می‌کرد برای اینکه گفت وگوی جدی را حول منافع ملی شکل دهیم. ما موضوعات کاری زیادی با هم داشتیم موضوع مهمی مانند بحث مذاکرات هسته‌ای در کل ۴ سال گذشته یکی از موضوعات جدی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بود. ما در دوره امیرعبداللهیان در هر مرحله‌ای که گفت وگویی شکل می‌گرفت او در جمع نمایندگان حاضر می‌شد، گزارشی در روند گفت وگو می‌داد و نظرات نمایندگان را می‌شنید.

عمویی اضافه کرد: او قائل بود که نمایندگان ملت حق دارند در جهت تامین منافع ملی حرکت کنند. همچنین در موضوعات حساس دیگری که در منطقه رخ می‌داد، در طوفان الاقصی در بحث عملیات وعده صادق که شاید نقطه اوج فعالیت‌های ایشان در دوره وزارت امور خارجه بود هفته پیش میزبان ایشان در کمیسیون بودیم گزارش مفصلی را از فعالیت‌های وزارت خارجه شنیدیم.

وی عنوان کرد: عمده نمایندگان از تعاملی که در این دوره ارتباط کمیسیون با وزارت خارجه وجود داشت و تعامل جدی و در عین حال خیلی دوستانه مبتنی بر صداقت و متانت شکل گرفته بود که امیدوارم این مسیر همواره وجود داشته باشد فکر می‌کنم حکمرانی با این نوع از تعامل نتیجه بهتری برای مردم دست پیدا کند.

نماینده مردم تهران در مجلس درباره نقش امیرعبداللهیان در تقویت جبهه مقاومت گفت: امیرعبداللهیان جزو دیپلمات‌های مقاومتی محسوب می‌شود. شناختی که از او وجود داشت و تمرکزی که روی حوزه کشورهای منطقه داشت هم در حوزه خلیج فارس مانند ستاد عراق وزارت خارجه و بعد از آن تمرکزی که روی حوزه شامات لبنان، و سوریه و ارتباطی که با جبهه مقاومت داشتند این شاخصه را به وی داده بود که صدای جریان مقاومت و اندیشه وحدت اسلامی هم باشد.

عمویی بیان کرد: امیرعبداللهیان در مجلس شورای اسلامی غیر از جایگاه‌های بین‌المللی مجلس، دبیر کنفرانس حمایت از انتفاضه فلسطین هم بودند با استفاده از این جایگاه با گروه‌های مقاومت در منطقه ارتباط نزدیکی داشت و گفت وگوهایی مبتنی بر آشنایی و شناخت بین او و حزب‌الله لبنان، جریان‌های مقاومتی فلسطینی مانند حماس و جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت عراقی کاملا دیده می‌شد.

وی خاطرنشان کرد: روابط برخی از کشورها با جمهوری اسلامی در ارتباط با سوریه جزو نقاط تمرکز کاری امیراللهیان بود ما پیوسته می‌دیدیم که تجربه‌ای شکل گرفته است. تسلط ایو به زبان عربی خیلی کمک کرده بود که این ارتباطات جلو برود و ما شناخت نزدیکی را در کشورهای همسایه از ایشان داشتیم.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: روحیه ایشان که سعی می‌کرد با سایر اجزای اقتدار جمهوری اسلامی مانند حوزه دفاعی و نظامی ارتباط نزدیک برقرار کند کمک کرده بود که دیپلماسی در جهت حمایت از مقاومت پررنگ شود و نقطه اوج این تحولات چندماه گذشته بود که طوفان‌الاقصی شکل گرفته بود و آقای امیرعبدالهیان به نوعی صدای یگانه مقاومت در جهان دیپلماسی تبدیل شده بود.

عمویی تصریح کرد: گروه‌های مقاومت فعال هستند اما به جهت اینکه نظام بین‌الملل ساختارهای سازمان‌های بین‌المللی پذیرای آنها نیست و شرایط سختی را برای آنها فراهم می‌کند، وزیر امور خارجه ما صدای یگانه مقاومت در جاهایی مانند شورای امنیت سازمان ملل و شورای حقوق بشر سازمان ملل بود و اظهارنظرهای ایشان در نهادهای مختلف، صدای مظلومیت مردم فلسطین و مقاومت خواهی و بیداری‌طلبی مردم لبنان، یمن، عراق و سوریه را نشان می‌داد.

وی ادامه داد: در این زمینه تجربه گذشته ایشان پررنگ بود تعاملی که با شهید سلیمانی داشتند دوستی و علاقه‌ای که با سایر بزرگانی که ما به عنوان دیپلمات‌های مقاومتی می‌شناسیم مانند مرحوم حسین شیخ‌الاسلام و بزرگان دیگر داشتیم همه کمک می‌کرد به اینکه ایشان در پیشبرد امر دیپلماسی مقاومت ستاره بی‌بدیل باشد.

نماینده مردم تهران در مجلس عنوان کرد: این اتفاق افتاد و در دوره طوفان‌الاقصی تعامل بسیار نزدیکی با گروه‌های مقاومت مانند حماس و جهاد اسلامی برقرار شد هم ایشان پیوسته سفر داشت و ارتباط برقرار بود و میزبان این گروه‌ها بود و می‌توانست صدای آنها را منتقل کند.

عمویی افزود: فکر می‌کنم که واکنشی که این روزها از کشورهای منطقه در مورد شخص آقای وزیر خارجه می‌بینیم و احترامی که به رئیس جمهور موجود هست، خیلی‌ها ارتباطشان رئیس جمهور از طریق شخص وزیر امور خارجه بود بخشی از این احترام به تعاملات شخصی و وظیفه و زحمتی که ایشان در پیشبرد حقوق مردم فلسطین در طوفان‌الاقصی کشیده بود و از همه مهمتر نقطه‌ای که نقطه کانونی یعنی موضوع وعده صادق بود برمی‌گردد.

وی درباره روند اجرایی کشور بعد از این اتفاق گفت: اولا در جمهوری اسلامی با ساختارهای خودمان بن‌بستی در اداره کشور نداریم مجلس شورای اسلامی و نمایندگان دوره یازدهم تا پایان روز ششم خرداد نمایندگان مردم هستند و این وظیفه‌ای است که مردم بر عهده آنها گذاشتند و تلاش می‌کنند این وظیفه را تا آخرین لحظه به بهترین شکل انجام دهند.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: از روز هفتم هم دور جدیدی از نمایندگان می‌آیند و ما خلل و فاصله‌ای در اداره کشور نخواهیم داشت و جلسات مجلس و پیگیری‌های نمایندگان حتماً صورت خواهد گرفت. در کنار این سیاست خارجی هم در جمهوری اسلامی یک تداوم و پیوستگی داشته است. یعنی در همه این ۴۵ سال، اصول ثابتی بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی مانند استکبارستیزی، حمایت از مسلمانان و مقاومت در منطقه و پیگیری منافع ملی در تعاملات دوجانبه و چندجانبه در جریان بود و از این جهت من احساسی ندارم که خلعی رخ خواهد داد.

عمویی تصریح کرد: البته حتماً غصه‌دار و غم‌دار فقدان عزیزانی مانند آقایان رئیسی و امیرعبداللهیان و آل هاشم و رحمتی هستیم اما این انقلاب برآمده از اراده ملت است و اراده ملت تعطیل‌بردار نیست و رخ می‌دهد این پرچم به دست کسان دیگری خواهد افتاد که این مسیر را ادامه خواهند داد.

وی ادامه داد: امروز شنیدم که علی باقری مسئولیت سرپرستی وزارت خارجه را بر عهده گرفتند لذا همان رویکردها با چهارچوب کلان جمهوری اسلامی در حمایت از مقاومت و پیگیری منافع ملی دنبال خواهد شد و مجلس شورای اسلامی هم پیوسته ماموریت خود را انجام خواهد داد.

نماینده مردم تهران گفت: ما در کمیسیون امنیت ملی دیروز که مطلع شدیم که حادثه رخ داده با اینکه هنوز امید داشتیم این عزیزان به دامن ملت برگردند، جلسه فوق العاده‌ای را برگزار کردیم و بحث‌های گفت وگوهای خودمان را داشتیم و شیوه پیگیری امور را دنبال کردیم و فکر می‌کنیم این ماموریت را پایان روز ششم خرداد به عهده ما نمایندگان است.

عمویی افزود من از این جهت نگرانی و دلواپسی ندارم و فکر می‌کنم که ما بتوانیم بهتر از قبل اهداف ملی خودمان را تامین کنیم و این شهدای بزرگوار در عالم دیگری که هستند قدرتشان نسبت عالم موجود ما کمتر نخواهد بود و کمک می‌کنند و ما پشتیبان ملت هستند و کمک می‌کنند که ما اهداف ملی را بهتر تامین کنیم.

وی در ارزیابی خود از واکنش کشورهای دنیا نسبت به این واقعه گفت: خبر مهمی بود و واکنش‌های بسیار گسترده‌ای داشت و موجی از ابراز همدردی و تاسف را از کشورهای مختلف دنیا می‌بینیم. در برخی از کشورها به جهت نزدیکی که با فرهنگ ایران و نظام جمهوری اسلامی دارند این همراهی بیش از قبل تجلی پیدا می‌کند اینکه در کشور پاکستان، سوریه و عراق چند روز عزای عمومی اعلام شده و گروه‌های مقاومت در عالی‌ترین سطوح خود با مردم ما ابراز همدردی می‌کنند نشان می‌دهد که تلاش‌هایی که جمهوری اسلامی برای اصلاح روابط خود با همسایگان و پیگیری منافع مشترک انجام داده نتیجه خود را داده است. حجم پیام‌های ارسالی بسیار بالا است در همه سطوح و کشورهای این پیام‌ها را دریافت می‌کنیم.

نماینده مردم تهران در مجلس اظهار کرد: برخی پیام‌ها خیلی همدلانه‌تر است مثلاً در پاکستان و سوریه و عراق سه روز عزای عمومی اعلام شده و برخی کشورهای دیگر، نشان می‌دهد در این کشورها روابط دوستانه‌تر است این غم برای قلب آنها هم غم سنگینی است.

عمویی افزود: براساس شنیده‌هایی که تا الان دارم برخی کشورها خارجی مایل هستند که نمایندگانی را به صورت رسمی برای مراسم تشییع شهدای بزرگوار اعزام کنند و ما باید در شان این شهدا مراسم را برگزار کنیم و این همدردی و تسلیت را از جانب آنها بپذیریم و کمک کنیم با یکدیگر و در کنار هم از این مرحله غم به فضایی جدیدی عبور کنیم.

وی در ارزیابی خود از رفتار رسانه‌های رژیم صهیونیستی و دیگر رسانه‌ها گفت: بیشترین حجم اخبار منفی از جانب رسانه‌های رژیم صهیونیستی تولید شده و البته قابل درک است. صهیونیست‌ها بعد از شکست در طوفان‌الاقصی به یک شکست راهبردی رسیدند و نتوانستند به اهدافشان دست پیدا کنم و هنوز دست پایین را در معادلات فلسطینی دارند آنها را عصبانی کرده فکر می‌کنند که بتواند در این فضا عصبانیت خود را در مورد شهدای بزرگوار خالی کند.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس عنوان کرد: یک موضوعی در جلوی چشم دنیا رخ داده و آن این است که رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ما اولاً پیگیر روابطشان با کشورهای همسایه بودند و این حادثه بعد از افتتاح پل قیز قلعه‌سی بین ایران و جمهوری آذربایجان یعنی در مقطعی که این دو بزرگوار به همراه آقای آل‌هاشم و رحمتی در حال انجام یک ماموریت برای پیشبرد روابط خارجی خودشان با همسایگان بودند رخ داده است و در کنار این، در شرایط کاری این اتفاق رخ داده است.

عمویی بیان کرد: همین الان برخی از مقامات کشورها در شرایط استراحت و نقاهت جایگاه اصلی کشور را اشغال کرده‌اند و خدمتی به مردمشان نمی‌کنند اما رئیس جمهور ما هر هفته در یک شهرستان و استان در حال سفر استان بود و برای پیشبرد روابط خارجی خودش با همسایگان و کشورهای دوست دائما در تلاش بود از افتتاح این سد گرفته تا سفر چندی پیش رئیس جمهور به پاکستان و قبل از آن سفرهای متعددی که آقای رئیسی در حوزه آفریقا و آمریکای لاتین در منطقه صورت داد و استقبال بسیار خوبی هم صورت گرفت و اینها نشان می‌دهد در شرایط کاری این اتفاق رخ داده است و این آرزویی است که خیلی از ملت‌ها می‌کنند که مسئولان آنها هم دائما در تلاش و کار باشندبه نظر من صبانیت آنها از این جهت قابل فهم است هرچند از عزت این شهدا چیزی کم نمی‌کند.

وی خاطرنشان کرد: در عین حال کشورهای دوست کاملاً برایشان روشن شد که موضوع برای ایرانیان یک موضوع ملی است فارغ از نگاه‌ها و دغدغه‌های سیاسی با نگاه ملی امروز رئیس جمهور و رئیس ملت ما کسی که پیگیر کارهای مردم بود به شهادت رسیده است و این موضوع هر ایرانی را نگران می‌کند.

نماینده مردم تهران در مجلس گفت: وزیر امور خارجه ملت ایران را در مذاکرات سیاسی خارجی نمایندگی می‌کند و از این جهت شخصیت ایشان، شخصیت قابل احترامی است و واکنش‌هایی که عمدتاً دریافت می‌کنیم چه در حوزه مقامات سیاسی و چه در حوزه رسانه‌ای واکنش‌های مبتنی بر احترام است.