به گزارش خبرنگار ایرنا، کاظم جلالی این سخنان را شامگاه جمعه در آیین بزرگداشت رئیسجمهوری شهید و همراهانش در سانحه هوایی که با حضور گسترده مسلمانان از کشورهای ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان، افغانستان و تاجیکستان و نیز دانشجویان علاقهمند به انقلاب اسلامی از دیگر کشورها همچون ژاپن در مرکز اسلامی مسکو برگزار شد، بیان کرد.
وی با اشاره به سانحه هوایی ورزقان گفت: شهید شدن رئیسجمهوری یک کشور حادثه کوچکی نیست اما در ایران همه امور به نحو درستی به سمت پیشرفت و جلو رفتن است چرا که رهبری نظام و ولایت فقیه در این کشور حضور دارد.
سفیر ایران در روسیه گفت: مناسبات تهران - مسکو همانند گذشته رو به رشد خواهد بود و اختلالی در روابط دوجانبه به وجود نخواهد آمد.
شبی که برخی مسئولان ارشد روس هم پیگیر کمک بودند
جلالی در بخش دیگری از سخنان خود با قدردانی از اهتمام مسئولان بلندپایه کشور روسیه از ابتدای اعلام خبر وقوع حادثه بالگرد حامل رئیسجمهوری اسلامی ایران به کمک به فرایند امداد، برگزاری جلسه رئیسجمهوری روسیه با حضور مسئولان حوزههای امنیتی، نظامی و شرایط اضطراری در شامگاه یکشنبه به عنوان روز تعطیل را یادآور شد.
وی گفت: همت مسئولان ارشد روسیه در آن جلسه که با دعوت از اینجانب برگزار شد، این بود که چگونه بتوانند در ساعات دلهرهآور و پراضطراب به ما کمک کنند و آن شب برخی دولتمردان روسیه تا صبح با ما بیدار بودند و مرتب آخرین وضعیت را پیگیری میکردند؛ برخی مسئولان روس تا ساعت دو و سه بامداد با من تماس داشتند و بعد از آن هم از طریق پیامک با هم مرتبط بودیم.
سفیر ایران در مسکو ادامه داد: فردای همان روز هم پیامهای تسلیت و ابراز همدردی مقامهای بلندپایه روسی را شاهد بودیم و در دو روزی که دفتر یادبود شهدای سانحه هوایی در سفارت ایران برپا بود هم جمع زیادی از مسئولان روس و دیپلماتها حضور یافتند که تشکر میکنیم.
آیت الله رئیسی، دلسوز برای ملت ایران و مسلمانان جهان
جلالی در بخش دیگری از سخنان خود به ویژگیهای شخصیتی شهید سید ابراهیم رئیسی پرداخت و گفت: ایشان انسانی بسیار دلسوز نه تنها برای ملت ایران، بلکه برای همه جهان و همه مسلمانان بودند.
وی ادامه داد: به طور مشخص در موضوع غزه، شاهد بودم که ایشان با نگرانی و ناراحتی، پیگیر گرهگشایی از مصائب مردم غزه بود و در سفر دوم خود به مسکو، بخش مهمی از توجهشان در مذاکرات با همتای روس به مسأله فلسطین، مردم غزه و گرهگشایی از مشکلات آنها معطوف بود.
وی یادآور شد: شهید رئیسی در پایان مذاکرات سفر دوم خود به مسکو در سال ۱۴۰۲، نیمه شب به ایران بازگشت و صبح روز بعد با مردم کرج دیدار داشت که گویای اخلاص، اشتیاق به خدمت و تلاش صادقانه و پیگیری امور مردم بود.
مناسبات با روسیه در دوره شهید رئیسی اوج گرفت
سفیر ایران در روسیه خاطرنشان کرد: سطح روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه یکی از نقاط برجسته در کارنامه سیاست خارجی دولت سیزدهم بود و در زمان ریاستجمهوری ایشان اوج گرفت و ما دوران طلایی روابط دو کشور را در دو سال و هشت ماه تصدی مسئولیت ریاستجمهوری تجربه کردیم.
وی همچنین یاد شهید حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران که همراه با رئیسجمهوری در سانحه هوایی به شهادت رسید را نیز گرامی داشت و گفت: وی وزیری توانمند و جهادی بود و در راستای دفاع از منافع ملی تلاش کرد.
شهدایی که وحدت ملی را استحکام بخشیدند
جلالی اظهار داشت: آنها پاداش خدمت خالصانه خود را اینگونه از خداوند متعال دریافت کردند که با آبرومندی تام به سوی پروردگار رفتند و تشییع جنازه باشکوه و نالههای مردم ایران، نه تنها ایران بلکه کسانی که در سایر کشورها، این خبر را شنیدند باری دیگر بیانگر آن بود که کسی که برای خدا باشد، خدا هم برای او سنگ تمام میگذارد.
جلال ادامه داد:از طرف دیگر، اثر خون این عزیزان و شهادتشان، وحدت ملی است که در داخل ایران اسلامی تقویت و تشییع جنازه پرشکوه و شگفتانگیزی از پیکرهای رئیسجمهوری و همراهان ایشان انجام شد.
وی اظهار داشت: همه ما اعتقاد داریم که مسیر شهادت بهترین مسیری است که خداوند متعال، آن را نصیب خوبان خود می کند. شهید قاسم سلیمانی عزیز با حضور در جهبههای ضد تروریسم ، آرزوی شهادت داشت و وقتی افراد را میدید میگفت که برای شهادت من دعا کنید.
سفیر ایران در روسیه در ادامه از دولت و ملت روسیه و شهروندان سایر کشورها که در غم ایرانیان خود را سهیم و شریک دانستند و به ابراز همدردی پرداختند، قدردانی کرد.
ابعاد شخصیتی آیت الله رئیسی
رئیس مرکز اسلامی مسکو نیز در سخنانی در این آیین به تبیین ویژگیهای شخصیتی رئیسجمهور شهید و هیأت همراه پرداخت.
حجت الاسلام و المسلمین مهدی بختآور گفت: اظهار محبت و ارادت مردم و حضور گسترده آنها در آیینهای تشییع، نشانه قدرشناسی ملت ایران از فردی بود که خدمت خالصانه و یاری محرومان و مظلومان را در دستور کار خود قرار داده بود.
در بخشهای دیگر این آیین، خطیبانی همچون مفتی کفاح حضرت رئیس اداره دینی مسلمانان استان ولگوگراد، حاجی نظامی باوگلانف رئیس جمعیت اسلامی اهل بیت (ع)، حاج سید المان (از علمای جمهوری آذربایجان) و حجت الاسلام و المسلمین شیخ مهدی موصلی نماینده آیتالله سیستانی در روسیه به تبیین ویژگیهای شخصیتی آیتالله رئیسی و دیگر شهدای همراه وی در حادثه بالگرد پرداختند.
اقامه نمازجماعت و طلب مغفرت و علو درجات برای جانباختگان سانحه هوایی از درگاه خداوند متعال، پایان بخش این آیین بود.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی خادم الرضا (ع) و هشتمین رئیس جمهوری اسلامی ایران که عصر یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مسیر بازگشت از آیین افتتاح سد قیز قلعهسی به سمت شهر تبریز، در منطقه ورزقان استان آذربایجان شرقی دچار سانحه هوایی شده بود، به همراه تمامی همراهان، همزمان با شب ولادت امام رئوف علی ابن موسی الرضا (ع) به مقام رفیع شهادت نائل شد.
آیت الله سید محمدعلی آل هاشم، نماینده ولیفقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی، سردار سید مهدی موسوی فرمانده یگان حفاظت رئیسجمهور و تعدادی از محافظان و خدمه بالگرد از سرنشینان همراه آیتالله شهید رئیسی بودند.
پیش از این، رئیسجمهوری، رئیس شورای فدراسیون (مجلس سنا)، نخستوزیر، دبیر شورای امنیت، وزیر امور خارجه، رئیس کمیته بینالملل دوما، اسقف اعظم کلیسای ارتدوکس، رئیس اداره امور دینی مسلمانان، مدیران و فعالان رسانه و برخی دیگر از مقامات و شخصیتهای روسیه، شهادت رئیس جمهوری و همراهان وی را تسلیت گفته اند. رئیس دومای دولتی روسیه نیز به نمایندگی از این کشور در آیین تشییع رئیسجمهوری شهید به کشورمان سفر کرد.
دفتر یادبود سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه گشوده بود و طی این روزها، مقامهای روسی و همچنین سفرا،دیپلماتها و وابستگان نظامی 64 کشور ضمن امضای این دفتر، با دولت و ملت ایران ابراز همدردی کردند.
مسجد جامع مسکو نیز در آِیینی به دعوت و میزبانی رئیس اداره دینی مسلمانان روسیه قبل از آیین نماز جمعه میزبان مجلس ختمی برای شهید رئیسی و همراهان وی بود.