کرمان- ایرنا- شهرک شیشه‌گری یا چهارده معصوم از نقاط حاشیه و کم‌برخوردار شهر کرمان است که در دولت سیزدهم توجه مسئولان شهری و استانی را برای ساماندهی به خود جلب کرد به گونه‌ای که در صحن علنی شورا نیز امروز به‌منظور چاره اندیشی برای مسائل مردم این منطقه با هدف الحاق و نیز تعیین تکلیف زمین‌های آن تصمیم‌گیری شد.

به گزارش ایرنا، از جمله موضوعات مهم یکصدو پنجاه و سومین نشست علنی شورای شهر کرمان طی روز دوشنبه ( هفتم خرداد)، فرایند الحاق و ساماندهی اراضی منطقه موسوم به چهارده معصوم در نزدیکی شهر کرمان بود؛ از جمله مناطق حاشیه شهر کرمان شامل چند محدوده یا بهتر است بگوییم هر محدوده آن با یک نام شناخته می شود. این منطقه طی سال های اخیر نه در قالب روستا تعریف می شد و نه تحت محدوده شهری بود، لذا امکان خدمات رسانی به آنها نیز وجود نداشت.

از جمله نکات مورد توجه اینکه طی سال های قبل، برخی افراد زمین خوار، با جعل سند و فروش زمین های ملی در این محدوده، سبب شکل گیری سکونت در این محدوده را فراهم کرده اند و حالا، هم افرادی هستند که زمین خریده اند و هم آنان که زمین های ملی تصرفی را در اختیار داشته اند؛ لذا باتوجه به جمعیت بالای ۱۰ هزارنفری ساکن در این محدوده که کانون بزرگ جمعیتی به شمار می روند، مسائل مردم به دغدغه ای جدی تبدیل شده بود.

تا اینکه در دولت سیزدهم برای تعیین تکلیف مساله این منطقه، ورودی جدی صورت گرفت و در همراهی همه نهادهای ذیل سه قوه، اتفاق نظر و مشارکت جمعی ایجاد شد و کار به ساماندهی رسید.

به‌تازگی نیز ساماندهی فاز نخست این منطقه حاشیه ای شهر اجرایی شده است و در نشست امروز شورا نیز مصوب شد که املاک شهرداری در این محدوده با اداره مسکن و شهرسازی در جاهایی که تصرف شده تهاتر شود تا مسکن و شهرسازی متولی شود و بتواند زمین را به این افرادی که زمین را تصرف کرده اند واگذار کند.

تعیین تکلیف برخی اراضی که متعلق شهرداری کرمان است، همچنین الحاق برخی از محدوده ها به روستای الله آباد از دیگر تصمیم ها بود.

مختصات منطقه

منطقه چهارده معصوم که از مناطق مشهور حاشیه ای این شهر محسوب می شود حدود ۹۳ هکتار مساحت دارد و براساس برخی روایت ها بیش از ۱۰ هزار نفر را در خود جای داده است.

طی سال‌های اخیر، این محدوده به دلیل گسترش بی‌رویه و ساخت و سازهای غیرقانونی طی سال های گذشته، از خدمات رسانی شهری و زیرساخت هایی مانند آب، برق، گاز، آسفالت معابر و غیره بی بهره بوده است.

در دولت سیزدهم به موضوع حاشیه شهر کرمان به ویژه شهرک چهارده معصوم توجه ویژه ای شده و روز گذشته هم استاندار کرمان و سایر مسئولان فاز دوم عملیات اجرایی و ساماندهی حاشیه شهر کرمان در این شهرک را آغاز کردند.

اما باتوجه به اهمیت موضوع، فرایند الحاق و ساماندهی اراضی منطقه موسوم به چهارده معصوم در حالی در نشست امروز شورا مطرح شد که محمدامین شمسی رییس کمیسیون گردشگری و میراث‌فرهنگی شورای شهر کرمان گفت: در کمیسیون شهرسازی با کلیات نامه شهرداری در این زمینه (فرایند الحاق) موافقت شده است.

به گفته وی، در کمیسیون حقوقی اما ۲ بند در نظر گرفته شده، یکی اینکه شهرداری اقدامات لازم در خصوص الحاق و واگذاری محدوده تحت مالکیت شهرداری در محدوده چهارده معصوم که تاکنون مورد تصرف قرار گرفته را برای تهاتر به تناسب ارزش ریالی ملک با اداره کل راه و شهرسازی انجام دهد و دوم اینکه شهرداری نسبت به عدم تعلق قدرالسهم تعیین کاربری اراضی باقیمانده تحت مالکیت با راه و شهرسازی اقدامات لازم را اتخاذ کند.

قرار نیست به شهر الحاق شود

رییس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورای شهر کرمان نیز به ۲ موضوعی که در کمیسیون حقوقی درباره این مساله مطرح شده اشاره کرد و افزود: الحاق و واگذاری محدوده تحت مالکیت به محدوده روستا است و قرار نیست به محدوده شهر کرمان الحاق شوند.

امینی زاده ادامه داد: مشکل مردم در محدوده چهارده معصوم با این مصوبه حل خواهد شد و مسکن و شهرسازی می‌تواند برای کسانی که بند "ج" سبز دارند فرایند واگذاری را انجام دهد و برای کسانی که بند "ج" آنان سبز نیست این امکان وجود دارد به قیمت روز به آنها فروخته شود.

در نهایت در این نشست مصوبه کمیسیون حقوقی شورا با ۱۰ رای موافق در صحن علنی رای آورد.

تصویر آرشیوی است

جزییات مصوبه شورای شهر

اما خبرنگار ایرنا بعد از نشست شورا برای کسب اطلاع بیشتر از این مصوبه به سراغ امینی زاده رییس کمیسیون حقوقی شورای شهر رفت که وی توضیح داد: بخشی از پلاک ۲۹۷۵(متعلق به شهرداری) در محدوده شهرکرمان، بخشی در محدوده الله آباد و بخش دیگر هم در محدوده‌ای بین الله آباد و شهر کرمان قرار دارد که به عنوان شهرک چهارده معصوم شناخته می‌شود.

وی با اشاره به اینکه بخش جدی از این پلاک ۲۹۷۵ متاسفانه طی سال‌های گذشته تصرف شده است، ادامه داد: تقریبا از سه سال گذشته با روی کار آمدن مدیریت جدید شهری، شهرداری به ویژه شهردار منطقه ۲ نسبت به دیوار کشی بخشی از این پلاک که تصرف نشده بود، اقدام کرد.

رییس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورای شهر کرمان ادامه داد: اما برای محدوده ای از این پلاک که تصرف شده بود(محدوده‌ای بین الله آباد و شهر کرمان که به عنوان شهرک چهارده معصوم شناخته می‌شود) طی ۲ سال تلاش کردیم مصوبه به هیات تطبیق ارسال شود تا این زمین ها با قیمت روز و در اقساط بلندمدت به مردم واگذار شود که هر ۲ سال هیات تطبیق ایراد گرفت که واگذاری ملک به این صورت خلاف قانون است و شهرداری باید در فرایند مزایده این کار را انجام دهد.

وی ادامه داد: اما قرار شد مالکیت این محدوده‌ها از شهرداری کرمان به بنیاد مسکن واگذار شود تا این بنیاد زمین‌ها را به مردم واگذار کند، که البته در این بین، کسانی هستند که فرم "ج" آنان سبز است و زمین دولتی دریافت نکرده اند که به راحتی و رایگان زمین دریافت خواهند کرد و برای کسانی که فرم "ج" آنان قرمز است با نرخ دولتی و روز قیمت زمین ها محاسبه خواهد شد.

امینی‌زاده بیان کرد: در نشست امروز شورا مصوب شد که املاک شهرداری با اداره مسکن و شهرسازی در جاهایی که تصرف شده تهاتر شود تا مسکن و شهرسازی متولی شود و بتواند زمین را به این افراد که زمین را تصرف کردند واگذار کند.

وی اظهارداشت: در نشست امروز شورا همچنین گفته شده محدوده ای از این پلاک ۲۹۷۵ که تصرف نشده(محدوده‌ای بین الله آباد و شهر کرمان که به عنوان شهرک چهارده معصوم شناخته می‌شود) همچنان متعلق به شهرداری باشد.

رییس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورای شهر کرمان بیان کرد: در نشست شورا همچنین مقرر شد محدوده تصرف شده مورد بحث به روستای الله آباد ملحق و مالکیت آن از حوزه شهرداری خارج شود.

دیگر مباحث نشست شورا و کلان‌مساله‌های نیازمند مداخله ملی

محمد امینی زاده، رییس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورای شهر کرمان

اما امینی زاده، رییس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورای شهر کرمان در ادامه این نشست شورا گریزی نیز به مراسم افتتاحییه مجلس دوازدهم زد و افزود: در بعضی از مسائل استان، مداخله نمایندگان استان راهگشا خواهد بود و می‌خواهیم آنان به ما کمک کنند.

وی با اشاره به اینکه در کلان‌مساله‌های شهری نیاز به مداخله‌های فراشهرداری و ملی وجود دارد گفت: به طور مثال بحث حاشیه شهر نیاز به اعتبارات ملی دارد.

رییس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورای شهر کرمان با اشاره به اینکه مسائلی مانند بیکاری، تورم و مسکن فراشهری هستند، گفت: عملکرد نمایندگان در این مسائل باید راهگشا و در شاخص‌های ملی و استان کمک‌کننده باشد.

وی ادامه داد: در مدیریت گلزار شهدا به طور مثال باید کمک و همراهی نمایندگان مجلس وجود داشته باشد. امینی‌زاده افزود: نمایندگان مجلس در موضوعات خاص مانند دست‌اندازی هایی که به صورت کلان نسبت به اموال عمومی و انفال اتفاق می‌افتد باید ورود داشته باشند.

ورود شورا به دغدغه کسبه اطراف میدان ارگ کرمان

تصویری از میدان ارگ کرمان

البته در این نشست شورا گریزی هم به دغدغه کسبه اطراف میدان ارگ کرمان هم زده شد، موضوع کسبه میدان ارگ کرمان در پی تصمیم شهرداری برای بهسازی و سنگفرش اطراف این میدان این روزها به یکی از خبرهای چالش برانگیز مدیریت شهری تبدیل شده است.

در همین زمینه بیشتر بخوانید:

در خصوص معافیت سه ساله عوارض شهرداری واحدهای صنفی میدان ارگ کرمان با توجه به اجرای پروژه عمرانی در این میدان از دیگر موضوعات مطرح شده در این نشست شورای شهر بود.

رییس کمیسیون حقوقی، نظارت و ارزیابی شورای شهر کرمان در این زمینه گفت: در کمیسیون‌های مربوطه شورا نیز گفتم بگذارید جزییات این موضوع مشخص و بعد برای تصمیم‌گیری اقدام شود.

امینی‌زاده ادامه داد: به طور مثال باید دقیق مشخص شود مغازه‌هایی که متاثر از عملیات عمرانی در پروژه میدان ارگ می‌شوند دقیقا کجا قرار دارند.

محسن تویسرکانی شهردار کرمان هم در همین زمینه گفت: پیشنهاد می‌کنم کلیات موضوع مصوب و اذهان با پروژه همراه شود، جزییات را بعد می‌توان لحاظ کرد.

منصور ایرانمنش رییس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای شهر کرمان هم مانند شهردار گفت: کلیات موضوع(معافیت سه عوارض شهرداری برای کسبه اطراف میدان ارگ کرمان) موردی ندارد.

در نهایت این موضوع با پنج رای موافق، سه رای مخالف و ۲ رای ممتنع در صحن علنی شورا رای نیاورد.

در این نشست همچنین مصوب شد که خیابانی در کرمان در محدوده ای از خیابان شهید رجایی از تقاطع جانباز تا انتهای جاده زرندی به نام شهید آیت الله سید ابراهیم رییسی نامگذاری شود.