بجنورد- ایرنا- «مارچوبه» به عنوان گیاهی دارویی که بیشتر در قاره آفریقا و مدیترانه کشت می شود در چند سال اخیر به دلیل هزینه کمتر و صرفه اقتصادی بیشتر مورد استقبال کشاورزان خراسان شمالی قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا، کاهش بارندگی و خشکسالی‌های مداوم چند سال اخیر باعث شده تا برنامه ریزی برای کشت گیاهان کم آب طلب از جمله گیاه دارویی مارچوبه که خواص متعددی دارد در خراسان شمالی رونق گیرد.

اقلیم این منطقه ایجاب می کند که کشاورزان به سمت کشت کم آب طلب با بهره اقتصادی بالا سوق داده شوند و مارچوبه از گیاهان دارویی است که در چند سال اخیر جایگاه خود را در اقتصاد استان باز کرده و کشاورزان تمایل زیادی به کشت این محصول دارند.

"مارچوبه" گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا چند متر می رسد و دارای شاخه های نسبتا چوبی و صاف است و دارای ترکیبات شیمیایی آسپاراژین، کونی فرین، اینوزیت، تانن، اسدی گالیک، آسپاراگوز و اسید سوکسی نیک است.

۱۱ هکتار کشت مارچوبه

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این خصوص گفت: برای نخستین بار در سال ۱۴۰۰ سه هکتار از مزارع کشاورزی شهرستان سملقان به زیر کشت گیاه دارویی مارچوبه رفت که نیاز آبی کمتری به دیگر گیاهان دارد.

محمد محمدزاده افزود: سال های اخیر این کشت گیاهی در استان رونق یافت و به ۱۱ هکتار افزایش یافته است.

وی بیان کرد: کشت این گیاه به اندازه ای صرفه اقتصادی دارد که در بازار در حدود کیلویی یک میلیون تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال خرید و فروش می شود و در صورت بهره وری مناسب به صورت ترشی به بیش از سه میلیون ریال نیز می رسد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی ادامه داد: ارزش اقتصادی این گیاه به حدی است که کشاورزان خلاقیت به خرج داده و کشت این گیاه را به داخل گلخانه ها برده اند و در شهرستان شیروان به تازگی در سطح سه هکتار این گیاه به صورت گلخانه ای کشت می شود.

وی یادآور شد: این گیاه دارویی ناشناخته است و از گیاهان بومی آفریقا و اروپا محسوب می شود به همین دلیل فروش آن بیشتر در بستر فضای مجازی انجام می شود.

خواص شگفت آور مارچوبه

کشت مارچوبه از فروردین ‌ماه آغاز و تا شهریور ماه ادامه دارد و برداشت آن در شهریور انجام خواهد شد و مارچوبه گیاهی مغذی که از ۲ هزار سال پیش برای تزئین و داروسازی از آن استفاده می‌شد و منشا این گیاه آفریقا و مدیترانه شرقی است.

گیاه مارچوبه سرشار از منیزیم، نیاسین، فسفر، پتاسیم، ریبوفلاوین، سلنیوم، تیامین، روی و فیبر است. این گیاه ادرارآور و دارای خواص زیادی است، خوردن آن دید چشم را تقویت می‌کند، ضعف مثانه را برطرف کرده و برای تقویت قلب مفید است. مارچوبه همچنین ملین است و یبوست را برطرف می‌کند و تب بری قوی است.

این گیاه به علت داشتن کلروفیل خون ساز است و کسانی که کم خون هستند باید از آن استفاده کنند و به ساختن گلبول‌های قرمز خون نیز کمک می‌کند.

خواص مارچوبه

حفظ سطح هوموسیستئین

مبارزه با تومور

مراقبت از چشم

درمان افسردگی

مفید برای زنان باردار

مهار دیابت

درمان روماتیسم مفصلی

درمان صرع

رفع سندرم پیش از قاعدگی

درمان عفونت مجاری ادراری

غنی از راتین

حفظ سطح کلسترول خون

بهبود باروری

کاهش فشار خون

درمان سل کاهش وزن

هبود دستگاه گوارش

شفابخش بیماری‌های تخریب‌کننده عصب

منبع منیزیم

سرشار از فسفر

مارچوبه منبع عالی پتاسیم است. در این گیاه ترکیبی از پتاسیم و نوعی اسید آمینه وجود دارد که اثری مدر دارد و در نتیجه کمک می کند آب اضافه بدن دفع شود.

مصرف مارچوبه مانع از ریزش مو می شود. خاصیت ضدالتهابی دارد و بنابراین برای درمان آسم، آرتریت و روماتیسم مفید است. مخلوطی از مارچوبه و عسل برای تقویت قلب مفید است.

به گزارش ایرنا، خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار را اراضی زراعی و مابقی را باغ تشکیل می دهد که حدود ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی محسوب می شود.