به گزارش ایرنا، به اعتقاد کارشناسان مسائل اجتماعی و محیط زیست، موفقیت در تفکیک زباله در شهر و روستاها به آموزش، تربیت نیروی انسانی و فراهم کردن زیرساختهای مناسب این بخش از سوی متولیان امر، رسانهها و تشکلهای مردم نهاد اهتمام احتیاج دارد.
تفکیک پسماند یا جداسازی انواع زباله برای تسهیل در بازیافت، تصحیح و کاهش روند دفع آن موثر است و در واقع هنگامی که زبالهها به درستی بازیافت شوند، روند تحلیل منابع و هزینههای مرتبط با آن سیر نزولی خواهد یافت.
گلستان از جمله استانهایی است که مطابق دادهها، روزانه حدود هزار تُن زباله در آن تولید میشود اما در بیشتر شهرهای این استان شمالی، تفکیک زباله اجرا نمیشود که باید برای آموزش و فرهنگ سازی خانوادهها، مدارس، دانشگاهها، ادارات و نهادها را وادار به مشارکت در این طرح نمود.
معاون خدمات شهری شهرداری گنبدکاووس در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: در این شهر روزانه حدود ۱۲۰ تُن زباله تولید میشود که از این میزان ۳۰ تا ۴۰ درصد خشک و قابل بازیافت است.
ایرج شفیع پور اظهار کرد: هر شهروند گنبدی بهطور متوسط روزانه حدود ۷۵۰ گرم زباله تولید میکند که بسیاری از آنان پسماندهای قابل بازیافت خود را تحویل شهرداری نمیدهند.
وی افزود: درحال حاضر ۹۰ تیم از پرسنل زحمتکش شهرداری گنبدکاووس در قالب پاکبان، وظیفه جمع آوری زباله و پسماند شهروندان و نظافت این شهر را برعهده دارند.
شفیع پور، هزینه جمع آوری و حمل و نقل هر کیلوگرم زباله توسط شهرداری گنبدکاووس را ۶ هزار ریال اعلام کرد و از شهروندان خواست مشارکت بیشتری در طرح تفکیک زباله و نگهداشت شهر داشته باشند.
وی از طراحی نرم افزار کاربردی با موضوع جمعآوری و تفکیک زباله با نام «زیباشهر» در شهرداری گنبدکاووس خبر داد و گفت: شهروندان میتوانند با این نرم افزار کاربردی به طبیعت کمک کرده و با هر بار تحویل پسماند امتیاز و جایزه بگیرند ضمن اینکه با مشارکت در این طرح و تفکیک زیاله به حفظ و زیبایی محیط زیست هم کمک خواهند کرد.
معاون خدمات شهری شهرداری آزادشهر هم به خبرنگار ایرنا گفت: روزانه به طور متوسط ۳۰ تا ۳۵ تُن انواع زباله شهری در این شهر تولید میشود.
مهدی طبسی افزود: هر شهروند آزادشهری بطور میانگین روزانه حدود ۳۵۰ گرم پسماند تولید میکند که ۵۵ کارگر نظافت شهری در جمع آوری این مقدار زباله با شهرداری همکاری دارند.
وی بابیان اینکه طرح تفیک زباله در آزادشهر یکبار اجرا اما موفق نبود، اظهار کرد: این شهر نیاز به اجرای این طرح دارد که تنها با آموزش و فرهنگ سازی قابل اجراست در غیر اینصورت تفکیک زباله در حد یک رویا باقی خواهد ماند.
طبسی اضافه کرد: پیمانکاران شهرداری آزادشهر به سبب فعالیت زبالهگردها و ضایعات فروشیها در تفکیک زباله شهری موفقیتی بدست نیاوردند.
معاون خدمات شهری شهرداری آزادشهر ادامه داد: بیشتر مردم این شهر به دلیل مشکلات اقتصادی و معیشتی تمایل به فروش پسماندهای خشک خود به خریداران ضایعات و دریافت پول نقد دارند.
طبسی افزود: برخی افراد بخاطر مشکلات اقتصادی و فرهنگی سطلهای زباله در معابر و کوچههای آزادشهر را هم سرقت کرده و میفروشند و این موضوع از معضلات شهری بوده و بر اجرای ناموفق طرح تفکیک زباله در این شهر تاثیر غیرمستقیم داشته است.
وی یادآوری کرد: طرح تفکیک زباله از مبدا در این شهر به دلیل مشکلات فرهنگی و اقتصادی مردم با شکست مواجه شد و شهروندان استقبال خوبی از آن نداشتند.
مسئول خدمات شهری شهرداری مینودشت، سرانه تولید زباله به ازای هر شهروند در این شهر را ۷۰۰ گرم اعلام کرد و گفت: روزانه ۲۲ تن پسماند در این شهرستان تولید میشود که این رقم در بهار و تابستان بیشتر از ۲ فصل دیگر است.
محمدرحیم صادقی افزود: جمع آوری زباله از سوی پاکبانان در مینودشت تا پنج صبح است و پس از آن پسماندها مستقیم برای تفکیک به سایت آزادشهر منتقل میشود.
مسئول خدمات شهری شهرداری مینودشت گفت: زبالهگردها نسبت به مشارکت مردم در تفکیک زباله جلوتر هستند و خسارت زیادی به مخازن جمع آوری پسماند میزنند و با بیرون ریختن محتویات داخل این مخازن آلودگی را در منطقه گسترش میدهند.
صادقی خاطرنشان کرد: تهیه سطلهای تفکیک زباله در مکانهایی همچون آپارتمانها، مدارس، ادارات و مراکز خرید میتواند نقش ویژهای در فرهنگسازی این مهم در بین اقشار جامعه داشته باشد.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گلستان هم گفت: ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ راﻫﺒﺮدی پسماندهای شهری ﮔﺎمی ﻣوثر برای ﺗﺤﻘﻖ اﻫﺪاف ﺳﺎزﻣﺎنی در برنامههای بلند مدت است.
حسن ملکشاهکویی اظهار کرد: تفکیک زباله از مبدا از جمله طرحهایی است که برای فرهنگ سازی و آموزش آن باید ۲۰ سال فعالیت مستمر انجام شود.
وی تاکید کرد: کودکان با آموزش و فرهنگسازی مناسب به عنوان سرپرستان آینده خانوادهها میتوانند به معنای واقعی کلمه این طرح را اجرا کنند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند گلستان افزود: زیرساختهای لازم برای اجرای طرح تفکیک زباله باید با عزم جدی مسئولان مرتبط فراهم شود و این پروژه با قراردادهای یکساله و دوساله برای موفقیت پیمانکاران به سرانجام نخواهد رسید.
ملک شاهکویی اظهار کرد: با پایان دوره شوراهای اسلامی به طور معمول در هر شهر شهرداران و پیمانکاران طرح تفکیک زباله هم تغییر پیدا میکنند و این وقفه در تغییر و تحولات مانع از موفق شدن این طرح شده چرا که باید آموزش و فرهنگسازی مستمر و بدون هیچ وقفهای انجام شود.
وی یکی دیگر از مشکلات تفکیک زباله از مبدا را حضور دوره گردان در شهرها دانست و گفت: این افراد به صورت غیربهداشتی به تفکیک زباله پرداخته و به راحتی نمیتوان آنان را توسط پیمانکاران ساماندهی کرد و این امر باعث ایجاد چالش در شهرها شده است.
وی خاطرنشان کرد: ترحم شهروندان به دوره گردان هم مشکل دیگری است که پسماندهای خشک خود را در اختیار آنان قرار داده و بدون اطلاع از این امر که فرایند بازیافت چگونه و توسط چه گروهی انجام خواهد شد.