بجنورد- ایرنا- «کاملینا» به عنوان دانه‌ای روغنی، کم آب طلب و با بهره اقتصادی بالا چند سالی است که مورد استقبال کشاورزان خراسان شمالی قرار گرفته است و امید می رود این گیاه جایگزین مناسبی برای بسیاری از غلات آب طلب و راهکاری برای مقابله با بحران خشکسالی باشد.

به گزارش ایرنا، آب و کشاورزی در خراسان شمالی محور توسعه محسوب می شود و رفع چالش های پیش روی آن ها امری بسیار ضروری و حیاتی است.

اکنون تغییرات اقلیمی، بروز خشکسالی و وابستگی شدید به برخی محصولات مهم، بزرگ ترین چالش های توسعه کشاورزی به شمار می روند.

دانه های روغنی به عنوان بخش مهمی از گیاهان صنعتی از جمله محصولاتی هستند که کشور برای تامین نیاز خود به آن ها سالانه میلیاردها دلار ارز هزینه می کند و گیاهان روغنی مرسوم مانند سویا، کلزا و آفتابگردان، علی رغم مزیت های فراوان، محصولاتی هستند که برای تولید آن ها به مصرف بالای آب نیاز است.

از این رو معرفی گیاهان دانه روغنی جدید که بتوانند در شرایط خشکسالی و در اراضی دیم عملکردی اقتصادی و رضایت بخش داشته باشند و کشاورزان از کشت آن ها استقبال کنند، می تواند یک راهکار موثر و راهگشا در این خصوص باشد.

کاملینا این گیاه دارای مزیت هایی نسبت به کلزا، از جمله نیاز کم به آب و مواد مغذی، سازگاری به شرایط نامطلوب محیط و مقاومت به آفات است.

کاملینا گیاهی است که می توان با شرایط محیطی سرد و خشک خود را سازگار کند و در مناطق گرم نیز یافت شده است.

خراسان شمالی قطب تولید کاملینا

اجرای طرح اصلاح الگوی کشت یکی از راهکاری مقابله با خشکسالی محسوب می شود که در دولت سیزدهم کلید خورد و این طرح، راهبردی هوشمندانه برای مدیریت مصرف آب و افزایش بهره‌وری در شرایط خشکسالی و بحرانی منابع آبی است و این طرح از جایگزینی گیاهان کم آب طلب و با ارزش استقبال می کند.

خراسان شمالی با اختصاص سه هزار و ۷۰۰ هکتار کشتزار به کشت کاملینا به عنوان قطب این محصول شناخته می شود. استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد شیروان در این خصوص گفت: خراسان شمالی با اختصاص سه هزار و ۷۰۰ هکتار کشتزار به کشت کاملینا باعث شده است تا این خطه کم آب اکنون در کاشت این محصول سازگار با خشکسالی و مقاوم با تنش ها اما اقتصادی، رتبه اول داشته باشد به نوعی کاشت کاملینا با معرفی این استان به کشور گسترش یافته است.

فرشید ابراهیم زاده عنوان کرد: کاشت کاملینا در مراحل اول در مرکز تحقیقات کشاورزی شیروان انجام و پس از موفقیت به کشاورزان این استان و همچنین سایر استان ها معرفی شد.

وی اضافه کرد: کاشت این محصول روغنی پنج سالی است که در این خطه آغاز و هر سال کاشت آن از رشد ۲ برابری نیز برخوردار می شود.

این استاد دانشگاه بیان کرد: دانه روغنی «کاملینا» در ردیف گیاهان اقتصادی، سازگار و دارای تناوب مناسب کشت با غلات دسته‌بندی می‌شود و کشت آن در شهرستان‌های خراسان شمالی روند رو به رشدی دارد.

افزایش ۲ برابری سطح کشت کاملینا

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه کشت کاملینا در سال جاری نسبت به پارسال بیش از ۲ برابر افزایش یافت خاطرنشان کرد: کشاورزان این استان پارسال در سطح یکهزار و ۶۰۰ هکتار کاملینا کشت کرده بودند.

وحید صباغ گفت: کشت کاملینا از پنج سال گذشته تاکنون در این استان رواج یافت و خوشبختانه از استقبال خوبی نیز برخوردار شده است، این دانه روغنی از نظر سطح زیر کشت در کشور رتبه اول را به خود اختصاص داده است.

کشت کاملینا در سال جاری نسبت به پارسال بیش از ۲ برابر افزایش یافت. وی اضافه کرد: کاملینا گیاه جایگزین در آیش محسوب می شود و عملکرد مناسبی نیز از لحاظ برداشت و فروش دارد، بنابراین با خرید تضمینی در صدد ترویج کشت این دانه روغنی با ارزش هستیم.

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه کاملینا در بهار نیز قابل کشت و نسبت به تنش‌های محیطی بسیار سازگار است افزود: توسعه کشت دانه روغنی کاملینا در راستای حرکت در مسیر تامین امنیت غذایی، تلاش برای خودکفایی و کاهش واردات روغن است که از برنامه‌ها و اولویت وزرات جهاد کشاورزی است.

وی تصریح کرد: امکان کشت این دانه روغنی در تمامی شهرستان های استان وجود دارد و بهترین زمان کشت این محصول اوایل آبان ماه و حداکثر تا اواخر آذر ماه است که در مناطق دیم این محصول کشت می شود.

وحید صباغ افزود: میانگین برداشت محصول کاملینا در هر هکتار ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم است که توسط سازمان تعاون روستایی خرید تضمینی نیز خواهد شد.

به گزارش ایرنا، استان خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار از مساحت این استان را اراضی کشاورزی تشکیل می دهد که از جمعیت یک میلیون نفر حدود ۳۸ درصد در بخش کشاورزی اشتغال دارند که این میانگین در سطح ملی حدود ۱۹ درصد اعلام شده است.