همدان- ایرنا- جغرافیای طبیعی کهن دیار هگمتانه با کوهستانی بکر، زیبا و قله‌های سربه فلک کشیده، جذابیت‌های منحصر به فردی را مهیای کوهنوردان ایران زمین کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا ورزش کوهنوردی در همدان بیش از یکصدسال قدمت دارد و برای نخستین بار مرحوم «محمود اجل» اسطوره کوهنوردی همدان در سن هفت سالگی به قله الوند صعود کرد.

کوهستان الوند با عنوان "عروس بام‌های ایران زمین" این روزها با شروع فصل گرما و مساعد بودن شرایط آب و هوایی، میزبان انبوه کوهنوردانی است که به صورت گروهی یا فردی اقدام به صعود می‌کنند.

الوند زادگاه بزرگان کوهنوردی ایران زمین که نام و نشان آن‌ها حتی در آسیای مرکزی، اروپا، آفریقا و آمریکا زبانزد عاشقان کوه است، همان بزرگانی که فاتح ابر قله مرتفع دنیا «اورست»، نامشان در تاریخ کوهنوردی جهان به ثبت رسید و اکنون برخی از این مفاخر در قید حیات نیستند.

افتخارآفرینان بزرگی نظیر تیمسار محمدجعفر اسدی نخستین ایرانی فاتح قله هشت هزار متری، جلال چشمه ‌قصابانی تنها ایرانی فاتح دوبار قله اورست و چندین قله هشت هزار متری دیگر، حمید اولنج فاتح قله اورست، شادروان فریدون اسماعیل‌زاده از مربیان بزرگ سنگنوردی کشور، شادروان حسین طالبی مقدم از بزرگان عرصه مربیگری دیواره نوردی کشور دیگر شخصیت‌های ارزنده که شاید در قید حیات نباشند.

همچنین کوهنوردان فقیدی نظیر محمود اجل و سایر بزرگان ادامه ‌دهنده راه این کوهنورد فقید که توانستند با تلاش فراوان کوهنوردی کلاسیک و غیرحرفه ‌ای را به سمت انجام برنامه‌های ورزشی مدون و حساب ‌شده سوق دهند.

در این بین ابر مردان کوهنوردی از جمله اجل، اسماعیل‌زاده، ابریشمی، افراشته و حسین طالبی ‌مقدم همگی از دنیا چشم فرو بسته‌اند و در کنار آن‌ها تیمسار محمدجعفر اسدی، جلال چشمه‌قصابانی، حمیدرضا اولنج، حسن نجاریان فاتحان اورست و چندین عضو تیم ملی و فاتحان قلل مرتفع جهان، همدان را به عنوان میعادگاه فاتحان اورست مطرح ساخته‌اند.

بزرگانی که جملگی شروع فعالیت آن‌ها از صعود در کوهستان الوند و فتح قله‌هایی است که همه ساله پذیرای صدها کوهنورد ایرانی و خارجی هستند.

الوند، عروس قله‌های ایران زمین

کوهنوردی همدان همواره با نام الوند شناخته شده است، الوند به ارتفاع سه هزار و ۴۵۰ متر، واقع شده در استان همدان به عنوان یکی از قلل بسیار برجسته جهان و در بین هزار و ۵۱۵ قله این فهرست برشمرده می‌شود.

البته منظور از قله بسیار برجسته، کوه‌هایی هستند که برآمدگی نسبی آن بیش از هزار و ۵۰۰ متر باشد و دامنه‌های شمالی این کوه به سمت شهر همدان و سمت جنوب کوه الوند روبه تویسرکان است.

یخچال مرتفع‌ترین قله همدان

قله یخچال همدان با ارتفاع سه هزار و ۵۸۰ متر یکی از کوه‌های معروف استان همدان و بلندترین قله رشته کوه الوند به شمار می‌رود، در قسمت جنوبی سلسله جبال رشته کوه الوند همدان قرار دارد. کوهنوردان زیادی برای صعود از آن به استان همدان سفر می‌کنند.

قله کلاغ لان، لانه کلاغ ها

قله کلاغ لان یا لانه کلاغ یکی از دیگر قلل کوهستان الوند است که ارتفاعش سه هزار و ۴۸۰ متر است این قله به شکل کله قندی بوده و مشرف به دوزخ دره است.

کلاغ لان چند مسیر دسترسی دارد که مسیر اول از طریق میدان میشان به تخت نادر است. پس از رسیدن به تخت نادر یک دو راهی وجود دارد که یکی به الوند و دیگری به کلاغ لان ختم می‌شود.

مسیر دیگر این کوه نیز از طریق دره کیوارستان است و در ابتدای بهار یا انتهای زمستان دهلیزهای برف گرفته این کوه زیبا برای صعود با کرامپون و کلنگ (یخ شکن) جذاب است.

قزل ارسلان مستعد سنگنوردی

قزل ارسلان نام یکی دیگر از قلل الوند است که سه هزار و ۲۵۰ متر ارتفاع دارد، بهترین مسیر صعود به قله قزل ارسلان از طریق روستای گردشگری وهنان است.

مسیر دیگر نیز از طریق دره شهرستانه و روستای شهرستانه است که قدری دشوارتر خواهد بود، از زیبایی‌های قله قزل ارسلان می‌توان به امکان صعود هموار و کار سنگنوردی اشاره کرد.

دائم برف جذاب و دیدنی

قله دائم برف یکی دیگر از نقاط جذاب و دیدنی برای کوهنوردی در همدان به شمار می‌رود، این قله سه هزار و ۴۵۱ متر ارتفاع دارد و در غرب الوند قرار گرفته و با شهر همدان ۲۰ کیلومتر فاصله دارد.

این کوه در بیشتر اوقات سال برف گرفته و به همین نام معروف است، مسیرهای صعود به آن از طریق روستای وهنان و نیز روستای برفین و امامزاده کوه هستند.

همچنین به این قله از طریق کلاغ لان هم دسترسی ممکن اما سختی مسیر آن بیشتر است.

کلاه قاضی، سومین قله مرتفع الوند

قله کلاه قاضی سومین قله مرتفع رشته کوه الوند است که در فاصله ۹ کیلومتری روستای سنگی ورکانه قرار دارد.
ارتفاع کلاه قاضی سه هزار و ۵۰۰ متر ثبت شده و بهترین مسیر برای صعود به این قله از طریق روستای چشین، ابرو و سیمین همدان است.

راه دیگر صعود به کلاه قاضی از طریق شهر تویسرکان به سمت پناهگاه الغدیر است.

قله کرکسین، مسیر حرفه‌ای ها

قله کرکس یا کرکسین یکی دیگر از قلل همدان به ارتفاع ۲ هزار و ۹۵۹ متر است، صعود به این قله به دلیل صخره‌ای بودن از جهت شمال و دیواره‌ای بودن در جهت غرب نیاز به دانش فنی و کوهنوردان حرفه‌ای دارد.

نزدیکترین راه برای صعود به قله کرکسین از طریق روستای وهنان است و در نزدیکی کرکس قله دیگری به نام قراول خانه قرار دارد.

چهارقله، بکر و دلنشین

چهارقله در واقع چهارقله نزدیک به هم و هم ارتفاع است که بلندترین آن سه هزار و ۱۸۲ متر ارتفاع دارد و در جنوب این قلل، قله کمرلرزان مشرف به پیست اسکی تاریک دره قرار گرفته است.

کوتاه‌ترین مسیر دسترسی به چهارقله از طریق دره گوساله است و البته از دره دیوین و دره مرادبیک هم می‌توان به این قلل صعود کرد.

کمرلرزان و شاه نشین الوند

کمرلرزان یکی دیگر از قلل مناسب برای کوهنوردی در همدان است و سه هزار و ۳۳۸ متر ارتفاع دارد.

یکی از راه‌های صعود به این قله از طریق دره مرادبیگ است و جزو قله‌های زیبا و مسیر پرتردد کوهنوردان به شمار می‌رود، شاه نشین یکی دیگر از قلل همدان به ارتفاع سه هزار و ۴۵۰ متر است که در شمال شرقی قله کلاه قاضی قرار دارد.

یکی از مسیرهای صعود به این قله از طریق شهر تویسرکان و مسیر دیگر از طریق روستای سیمین است.



تاریک دره، میعادگاه اسکی بازان

این قله سه هزار و ۴۱۳ متر ارتفاع دارد و بهترین مسیر صعود به آن از طریق پیست اسکی تاریک دره همدان است،

نام تاریک دره به این دلیل گذاشته شد که فرم دره باعث می‌شود طول تابش آفتاب در آن کوتاه است.

این مکان میعادگاه ورزشکاران اسکی است و همه ساله در این مکان به فعالیت می‌پردازند.

قله آلمابلاغ با طبیعت بکر

این قله در شهرستان اسدآباد واقع شده و ۲ هزار و ۹۹۷ متر ارتفاع دارد. فاصله این کوه تا شهر همدان ۴۶ کیلومتر است، بهترین مسیر صعود آلمابلاغ از طریق روستای بالاعلی و نیز از طریق روستاهای تاج آباد و اختاچی امکان پذیر است.

آلمابلاغ طبیعت بسیار دیدنی دارد و از زیبایی منحصر به فرد برخوردار است.