به گزارش ایرنا، اساس جمهوری اسلامی از همان روز اول بنا بر فرمایش امام (ره)، مردم محوری و حضور ملت در عرصه ها بوده است، مردمی که با قاطعیت به جمهوری اسلامی رای داده و همچنان پای کار هستند، فراز و نشیب های بسیاری را پشت سر گذاشته اند، اما رای اول همه آنها همچنان جمهوری اسلامی و ایران آزاد، مستقل و قوی است.
امام خمینی (ره) قبل از پیروزی انقلاب اسلامی همیشه بر حضور جدی مردم در صحنه گردانی های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و پس از بهمن ۵۷ بارها به این مهم تاکید داشتند، حضور مردم در صحنه و انتخابات تا جایی برای معمار انقلاب اهمیت داشت که ختم کلام این عرصه را جمله " میزان رای ملت است" قرار دادند و اکنون بعد از حدود چهار دهه این سخن ایشان همچنان چراغ راه است.
ایشان تاکید می کردند: "وصیت من به ملت شریف آن است که در تمام انتخابات، چه انتخاب رئیس جمهور و چه نمایندگان مجلس شورای اسلامی و چه انتخاب خبرگان ... در صحنه باشند". (صحیفه امام؛ ج ۲۱، ص ۴۲۱)
"تعیین رئیس جمهور یکی از چیزهایی است که بر همه مسلمانهای ایران، بر همه مکلف های ایران واجب است که در این امر دخالت داشته باشند". (صحیفه امام؛ ج ۱۵، ص ۱۷)
"نگویید که دیگران رأی می دهند. من هم باید رای بدهم؟ تو هم باید رای بدهی، آن روستایی هم که در کنار مزرعه خودش کار می کند باید رای بدهد؛ تکلیف است. این یک تکلیف الهی است". (صحیفه امام؛ ج ۱۵، ص ۱۵)
اولویت امام راحل: تشکیل حکومت اسلامی با حضور مردم،
سالروز رحلت این ابرمرد روزهای حادثه و حماسه و نزدیک بودن به انتخابات ۸ تیر، بهانه ای برای واکاوی افکار و عقاید ایشان در باب انتخابات شد که به گفته رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی لرستان یکی از اولین اقدامات امام راحل ، تشکیل حکومت اسلامی با حضور و تاثیر مردم بود و پس از پیروزی انقلاب نیز در اولین فرصت انتخابات برگزار شد.
به گفته حجت الاسلام احمدرضا غلامی شکل گیری انتخابات از اولین اهداف و حرکت های امام خمینی (ره) بود که در نخستین انتخابات پس از پیروزی انقلاب نیز ۹۸.۲ درصد مردم مشارکت داشتند و این مهم بیانگر اتفاق نظر ملت با امام راحل بود.
وی تصریح کرد: امام خمینی (ره) با وجودی که پیشنهادات دیگری در باب کشورداری داشتند، اما انتخاب را به نظر مردم واگذار کردند و امروز در آستانه چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری، به این ارزش ماندگار و نوع کشورداری در انقلاب اسلامی ایران افتخار می کنیم.
وی با بیان اینکه طی سال های پس از انقلاب به طور متوسط هر سال یک انتخابات برگزار شده است، افزود: انتخابات به فرموده امام خمینی (ره) یک ارزش و شرکت در آن یک واجب الهی و تکلیف شرعی است، چراکه برگ برنده نظام در مقابل دشمنان بدخواه همین حضور ملت در صحنه می باشد.
حجت الاسلام غلامی اضافه کرد: در هر برهه ای که مردم بهتر، بیشتر و محکم تر در عرصه حضور داشتند، دشمنان قسم خورده جمهوری اسلامی عقب نشینی کرده اند ، چراکه هر یک رای تیری بر پیکر دشمنان مملکت و مردم است.
وی گفت: اوایل انقلاب که برخی دیدگاه ها مراجعه به آرای عمومی را منتفی دانسته و استقبال بی سابقه مردم ایران از امام را برای هرگونه اقدامی کافی می دانستند، شخص امام راحل با بینش و تجربه سیاسی فوق العاده خود، بارها با این دیدگاه ها برخورد کرده و ضرورت مراجعه به آرای مردم را مورد تاکید قرار می دادند.
مروری بر برخی توصیه های انتخاباتی معمار انقلاب
فراهم کردن شرایط انتخابات آزاد، حضور همگانی در این رویداد، شیوه های انتخاب فرد اصلح، اهمیت نقش مردم، میدان ندادن به دشمنان اسلام، پرهیز از اختلاف و لزوم هوشیاری رای دهندگان از مهمترین محورهای سخنان و تاکیدات امام راحل در مورد انتخابات و توجه و دقت نظر به این اظهارات راهبردی، چراغ راه این مسیر است.
بنابر مطالبی که در" پورتال امام خمینی (ره) " آمده است بخشی از اظهارات امام راحل در خصوص اهمیت انتخابات و محورهای مرتبط به این مهم بازخوانی می شود تا هشتم تیرماه امسال همه آگاهانه و با معیار این بزرگ مرد الهی وارد عرصه شویم.
"توجه دارید که دشمنان اسلام در نظر دارند کاری بکنند که انتخابات درست صورت نگیرد و از دست مسلمانها و متعهدین خارج شود. ولی شما باید تمام قدرتتان را صرف کنید که به خوبی انجام شود. انتخابات یک محکی هم برای خودتان است که ببینید آیا میخواهید انتخاب اصلح بکنید برای خودتان، یا برای اسلام؟ اگر برای خودتان باشد، شیطانی است". (صحیفه امام، ج ۱۸، ص ۱۹۶)
"اگر انتخاب اصلح برای مسلمانهاست، «کی و از کجاست» مطرح نیست، از هر گروهی باشد، حزب باشد یا غیرحزب، نه حزب اسباب این می شود که غیرآن فاسد، و نه صددرصد حزبی بودن باعث صلاح آنهاست. و انتخاب اصلح برای مسلمین یعنی انتخاب فردی که تعهد به اسلام و حیثیت آن داشته باشد؛ و همه چیز را بفهمد". (صحیفه امام، همان، ص: ۱۹۷)
"مردم، کشور را حالا از خودشان میدانند و میدانند که سرنوشت کشور با انتخابات است. اینطور نیست که حالا بگویند ما انتخاب کنیم برای کی. انتخاب میکنند برای خودشان. پیشتر این حرف بود که خوب، به ما چه ربط دارد انتخابات، به ما کاری ندارند، آنها به مصالح ما کاری ندارند. اما امروز این حرف نیست، مردم شرکت میکنند و من امیدوارم که هرچه بیشتر شرکت بکنند در انتخابات. این وظیفه ای است الهی، وظیفه ای است ملی، وظیفه ای است انسانی، وظیفه ای است که ما باید عمل به آن بکنیم، همه مان باید در انتخابات شرکت بکنیم". (صحیفه امام، همان، ص: ۳۸۱)
"باید مردم را برای انتخابات آزاد گذاریم، و نباید کاری بکنیم که فردی بر مردم تحمیل شود. بحمداللَّه مردم ما دارای رشد دینی و سیاسی مطلوب می باشند و خود افراد متدین و درد مستضعفان چشیده و آگاه به مسائل دینی- سیاسی و همگام با محرومین را انتخاب خواهند کرد". (صحیفه امام، ج۲۰، ص: ۲۹۵)
"در انتخابات توجه کنند، مردم را توجه بدهید به اینکه شما میخواهید اسلام را حفظ کنید، باید منتخبین شما اشخاصی باشند که توجه به اسلام داشته باشند، متعهد به اسلام باشند، بازیگر نباشند، به شرق و غرب توجه نداشته باشند". (صحیفه امام، همان، ص: ۱۷۳)
"یکی از امور مهمی که امروز همه ما به آن مبتلا هستیم و همه کشور، قضیه انتخابات است. از خارج چشم دوخته اند به اینکه این انتخابات نشود درست. اعلامیه ها، نمیدانم، بساط، چیز که مردم شرکت نکنید و شرکت کردند الحمدللَّه. این مرحله هم که پیش آمده است، مردم ما شرکت کنند و در مقابل قدرت های بزرگی که چشم دوخته اند به اینکه ملت ایران دیگر از اسلام برگشته و از مسائل اسلامی برگشته، آنها بفهمند مسئله اینطور نیست، فرضاً که ما بد باشیم اما اسلام که خوب است، اسلام را که قبول دارند همه، این یک وظیفه اسلامی است که ما حفظ کنیم جمهوری اسلامی را". (صحیفه امام، ج ۱۸، ص ۴۳۸)
"ما اگر میگوییم، تکلیف شرعی میگوییم، والّا نه این است که ما الزامشان بکنیم. این مکلفند شرعاً به اینکه حفظ بکنند جمهوری اسلامی را و حفظ به این است که در صحنه باشند، و حفظ به این است که اختلافات نداشته باشند، و حفظ به این است که مبادا آن کسی که فرض کنید که برده است باصطلاح برود به رخ او بکشد، آن کسی که نبرده است خیال کند که یک چیزی از دستش رفته است. این حرفها نیست در کار. چیزی نیست اصلش. اسلام است، اسلام در دست همه شما هست شما میخواستید آنجا خدمت بکنید نشد حالا در جای دیگر خدمت میکنید". (صحیفه امام، همان، ص: ۴۱۳)
"بدانید که انتخابات از اموری است که در سرنوشت شما و در سرنوشت ما نقش مهم دارد، و بالاترین نقش است و این انتخابات است که همه امور کشور را چه در داخل و چه در خارج باید بگذراند".(صحیفه امام، همان ص: ۴۰۳)
" شما باید کوشش کنید که این چیزی که الآن در ذهن مردم هست، که دولت را از خودشان میدانند و انتخابات را از خودشان میدانند، این از دل آنها بیرون نرود. یعنی، شما در طول خدمتی که انجام می دهید خدای تبارک و تعالی را در نظر داشته باشید. شما مسئول هستید پیش خدا. فردا از شما سؤال می شود".( صحیفه امام، همان، ص: ۳۷۹)
"امروز مردم اینطور نیست که دولت را از خودشان جدا بدانند یا انتخابات را انتخابات فرمایشی بدانند و از غیر بدانند. امروز مردم میدانند که دولت از خودشان است و انتخابات هم از خودشان است".(صحیفه امام، همان، ص: ۳۷۸)
"انتخابات سرنوشت حتی شمایی که در آنجا هستید را تعیین می کند. یک امری که سرنوشت آحاد ملت در دست اوست، وظیفه آحاد ملت است که در آن دخالت کند، مربوط به یک قشری، دون قشری نیست، همه باید در این دخالت بکنند". (صحیفه امام، همان، ص: ۳۶۸)
"انتخابات در انحصار هیچ کس نیست، نه در انحصار روحانیین است، نه در انحصار احزاب است، نه در انحصار گروههاست. انتخابات مال همه مردم است. مردم سرنوشت خودشان دست خودشان است و انتخابات برای تأثیر سرنوشت شما ملت است".(صحیفه امام، همان، ص: ۳۶۷)
"هیچ قدرتی الآن در ایران نمیتواند یک کاری را تحمیل کند به ما. امروز باید خود شما بنشینید کارتان را انجام بدهید. انتخابات مثل سابق نباشد که از مرکز دستور داده می شد که این باید وکیل بشود، دیگر کسی هم حقّ ندارد حرفی بزند. انتخابات دست مردم است، رئیس جمهور و نخست وزیر با آن رعیتی که در کشاورزی کار می کند و آن بازاری که در بازار کار می کند، راجع به انتخابات یک جور هستند، علی السواء هستند".(صحیفه امام، همان، ص: ۲۸۳
"در تشخیص خوب و بد، اتکال به قول غیر نکنید مگر اشخاصی باشند که مورد اعتماد خودتان باشد صد درصد. این را به مردم دارم میگویم و به شما آقایانی که در آتیه متصدی اجرای انتخابات هستید توجه می دهم که اگر یک انحرافی در یکی از شما پیدا بشود، و این بعد موجب این بشود که در این جمهوری یک لطمه ای وارد باشد به گردن شماست. به اسلام لطمه ای وارد بشود به گردن شماست. و اگر در اینجا هم کشف بشود معذور نیستید و مورد تعقیب وارد می شوید". (صحیفه امام، همان، ص: ۲۸۳)
"عرض کردم از رئیس جمهور و نخست وزیر و وزیر کشور و همه اینها گرفته تا آن کسی که در آخر این کشور مشغول کشاورزی است، فرقی ندارند در اینکه مکلف اند آدمی را که باید به درد مملکت بخورد انتخاب کنند و خودشان تشخیص بدهند".(صحیفه امام، همان، ص: ۲۸۵)
"قبلًا در مورد انتخابات گفتم که همه چیز ما باید روی موازین اسلامی باشد. افرادی که تعیین می شوند باید کسانی باشند که به درد اسلام و جمهوری اسلامی بخورند، و عقیده شان هم این باشد که اسلام خوب است. نه فقط اظهار کنند ولی عقیده نداشته باشند، کما اینکه در اول انقلاب خیلی ها اظهار اسلام می کردند".( صحیفه امام، همان، ص: ۲۴۳)
"مردم، افرادی را که تعیین می کنند باید سعی در شناسایی آنها نموده و قبل و بعد از انقلابشان را در نظر بگیرند و بعد رأی دهند. پس مسئله خوب بودن خود شخص است نه اینکه از یک دسته خاصی باشد، نه اینکه اهل علم باشد، حزبی باشد، بازاری باشد، اینها دیگر شرط نیست، عمده موازین است که قانون و اسلام تعیین کرده است". (صحیفه امام، همان، ص: ۲۴۳)
"مردم در صحنه حاضر باشند و تحت تأثیر کسی واقع نشوند. مردم با علما و اشخاص مورد اعتمادشان مشورت کنند، بعد به هرکس که خواستند رأی دهند. مردم نباید کنار بروند، اگرمردم کنار بروند همه شکست میخوریم".(صحیفه امام، همان، ص: ۲۴۳)
بی شک سخنان گوهر بار امام راحل همانند یک دانشگاه جامع است، سخنانی که حدود ۴۰ سال قبل ایراد شده انگار همین امروز برای شرایط کنونی جامعه پیش بینی شده است، بلند نظری و دور اندیشی امام راحل در انتخابات هم مثال زدنی است، آنچنان که گویی در شرایط و دوره های کنونی حیات داشته اند.
هرگونه پرسشی در خصوص ابعاد مختلف انتخابات را می توان از بیانات امام راحل پاسخ گرفت، از هدف انتخابات، چگونگی انتخاب اصلح، وظیفه دست اندرکاران و ضرورت شرکت در انتخابات گرفته تا چشم طمعی که دشمنان به کارزار انتخاباتی دوخته اند.