به گزارش خبرنگار ایرنا از مقر سازمان ملل در نیویورک ، «استفان دوجاریک» سخنگوی سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی به خبرنگاران گفت: اوایل امروز جمعه به وقت محلی(نیویورک)، «کورتنی راتری» مشاور آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل با «گیلعاد اردان» سفیر اسرائیل در سازمان ملل تماس گرفت تا به وی در خصوص قرار گرفتن اسرائیل در فهرست متخلفان حقوق کودکان در جنگ ها اطلاع دهد.
بر اساس اعلام دوجاریک، این گزارش قرار است در ۱۴ ژوئن با اعضای شورای امنیت سازمان ملل به اشتراک گذاشته شود، اما بر اساس روش مرسوم در سازمان ملل، مقامات این سازمان پیش از انتشار گزارش با کشورهایی که قرار است به این فهرست اضافه شوند، تماس می گیرند تا از افشاگری و درز اطلاعات جلوگیری شود.
اما سفیر اسرائیل آن تماس تلفنی را ضبط کرد و بخشی از آن را در حساب های خود در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشت که باعث انتقاد و تعجب سخنگوی سازمان ملل شد.
سخنگوی سازمان ملل گفت: «ضبط ویدئویی تماس تلفنی و انتشار بخشی از آن در توئیتر توسط سفیر اسرائیل تکان دهنده و غیرقابل قبول است و صادقانه بگویم اقدامی است که من در طول ۲۴ سال خدمتم به این سازمان هرگز ندیده ام.»
در پی این اقدام سفیر اسرائیل و واکنش سخنگوی سازمان ملل، خبرنگاری از دوجاریک پرسید: در مورد گزارش، شما گفتید که تکان دهنده و غیرقابل قبول است که نماینده دائم اسرائیل ویدئوی گفتگوی خود با رئیس دفتر دبیرکل را منتشر کرد. شما گفته اید که هرگز چنین چیزی را ندیده اید. و من فکر می کنم شما به دهه ها، سال های زیادی در سابقه کاری خود اشاره کردید. انتشار چنین مکالمه ای به این شکل چه پیامدهایی دارد؟
سخنگوی سازمان ملل پاسخ داد: پیامد این اقدام کار بیشتر برای شما است. این یک داستان بزرگتر است. من فکر نمیکنم که برای روند ما مفید باشد. کشورهای عضو کاری را که بخواهند انجام خواهند داد.
خبرنگار سوال کرد: منظورم این است که این یک راز نیست که اسرائیل یک رابطه بسیار بحثانگیز با سازمان ملل دارد. فکر میکنم شما از این عبارت و مفهوم استفاده کردهاید؟
سخنگوی سازمان ملل پاسخ داد: فکر کنم سفیر اسرائیل چنین رابطه ای دارد.
خبرنگار ادامه داد: بله سفیر منظورم است.آیا میدانستید که این مکالمه قرار است فاش شود یا نه؟ یا انتشار این مطالب بسیار زودتر از زمان مقرر آن فقط پروتکل معمولی است؟
سخنگوی سازمان ملل در پاسخ گفت: همانطور که گفتم، اطلاع رسانی پیش از انتشار گزارش، پروتکل عادی است. افشای مکالمات بین مقامات ارشد سازمان ملل و دیپلمات ها و دیگران اصلا امر جدیدی نیست. من در ۲۴ سال حضورم در سازمان ملل شاهد چنین اقداماتی بوده ام. اطلاع رسانی یک پروتکل است.
گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل در پی تماس تلفنی دفتر دبیرکل سازمان ملل با ضبط و انتشار بخشی از این گفتگوی تلفنی در حساب کاربری خود در شبکه ایکس (توئیتر سابق) گفت که از این تصمیم شرم آور کاملا شوکه و منزجر شده است. او ادعا کرد: ارتش اسرائیل «بااخلاقترین ارتش جهان» است!
نام اسرائیل در فهرست جهانی متخلفان حقوق کودکان، گزارشی در مورد کودکان و درگیری های مسلحانه که قرار است در ۱۴ ژوئن به شورای امنیت سازمان ملل ارائه شود، گنجانده شده است. این، گزارش سالانه ای است که توسط دبیرکل سازمان ملل ارائه می شود و به اعضا، کشورها و سازمان های مختلف و نحوه محافظت از کودکان در درگیری های مسلحانه نگاه می کند.
در واقع، این گزارش «کودکان در درگیریهای مسلحانه» نامیده میشود و این اولین باری است که نام اسرائیل در این گزارش قرار میگیرد. بر اساس آخرین آمارها ۱۴ هزار کودک فلسطینی در غزه کشته و ۱۲ هزار کودک دیگر زخمی شده اند.
در هفته جاری، خبرگزاری فلسطینی «سما» گزارش داد که مدرسه «السردی» که آوارگان را در اردوگاه ۲ در «النصیرات» در مرکز نوار غزه در خود جای داده بود، هدف حمله جنگندههای رژیم اسرائیل قرار گرفت.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل حمله به این مدرسه تحت اداره سازمان ملل متحد که دست کم ۴۰ کشته برجای گذاشت را محکوم کرد و گفت: «این فقط نمونه وحشتناک دیگری از بهایی است که غیرنظامیان در این جنگ می پردازند، که مردان، زنان و کودکان فلسطینی را که فقط در تلاش برای زنده ماندن هستند قربانی می کند. دبیرکل این حمله را محکوم می کند. باید در قبال هر آنچه در غزه رخ داده است، پاسخگوی باشد.»
آژانس آوارگان فلسطینی سازمان ملل (آنروا) پیش از این اعلام کرد: هنگام حمله اسرائیل به مدرسه ای در مرکز غزه، ۶ هزار نفر در این مدرسه پناه گرفته بودند. آژانس امداد و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی روز پنجشنبه به وقت محلی، پس از کشته شدن ده ها نفر در حمله هوایی اسرائیل به مدرسه ای در مرکز غزه، در توصیف این حمله اعلام کرد "یک روز وحشتناک دیگر" در غزه بود.
این مدرسه که در اردوگاه پناهندگان نصیرات قرار دارد، قبل از اینکه در آغاز جنگ بسته شود، توسط آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) اداره می شد. فیلیپ لازارینی، رئیس آنروا گفت که هنگام حمله هوایی اسرائیل که بدون هشدار قبلی انجام شد، این مدرسه به ۶ هزار آواره پناه داده بود.
بر اساس تازه ترین آمار وزارت بهداشت غزه، شمار شهدای جنگ اسرائیل در غزه از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر۱۴۰۲ ) به ۳۶ هزار و ۵۸۶ نفر و شمار زخمی ها به ۸۳ هزار و ۷۴ نفر رسیده است.