سمنان - ایرنا - شهید محمود کارخایی فرزند یدالله از شهدای دفاع مقدس شهرستان گرمسار دیار دارالمرحمه استان سمنان است که در خرمشهر بر اثر اصابت ترکش به سر به شهادت رسید و پیکر مطهر او در مزار شهدای گرمسار آرامیده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شهید محمود کارخایی پنجم اردیبهشت ۱۳۳۹، در روستای رستم آباد از توابع شهرستان گرمسار به دنیا آمد. پدرش یدالله، کارگر بود و مادرش خاوربانو نام داشت.

تا چهارم ابتدایی درس خواند و پس از آن مشغول به کشاورزی شد و سپس به عنوان سرباز ارتش در جبهه حضور یافت.

مادر شهید در باره فرزند خود اینگونه نقل می‌کند: «محمود در سن نوجوانی مظلوم و بی‌آزار بود، مهربانی از مهم ترین خصوصیت اخلاقی او بود و به مردم خوبی می کرد. در نوجوانی تصمیم گرفت که سرکار برود و برای خود حرفه ای یاد بگیرد. به تهران رفت و نزد یکی از آشنایان به کار نجاری مشغول شد. مدت چندسالی کار نجاری می کرد و این حرفه را به خوبی یاد گرفته بود.»

چند سالی گذشت که انقلاب اسلامی کم کم در حال پا گرفتن بود. مردم شهرها تظاهرات هایی علیه حکومت شاهنشاهی به راه انداختند و شهید محمود کارخایی در آن موقع تصمیم گرفت که به آبادی خودشان رستم آباد بازگردد.

وی کارکردن در روستا و کمک کردن در کار کشاورزی به پدرش را بیشتر ترجیح می داد، در همان سالهای اولیه که هنوز انقلاب پیروز نشده بود، محمود به روستای خود بازگشت وشروع به کار کشاورزی کرد. کم کم تظاهرات بیشتر می شد و در بیشتر تظاهرات شرکت می کرد.

شهید کارخایی به انقلاب خیلی علاقه داشت و امام خمینی(ره) را خیلی دوست داشت. مدتی نگذشت که انقلاب پیروز شد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، زمین‌های کشاورزی را بین کشاورزان تقسیم کردند. محمود با روحیه شروع به کار کرد. چند سالی کشاورزی کرد و در کار کشاورزی همیشه موفق بود و جزء بهترین کشاورزان جوان بود.

نزدیک ۲ سال از انقلاب گذشته بود تا این که جنگ تحمیلی عراق علیه ایران آغاز شد. مدتی از جنگ نگذشته بود که که محمود آماده برای خدمت سربازی خود شد.

بعد از چند ماه دوره آموزشی در پادگان ۲۱ حمزه در تهران، به جبهه های جنوب دزفول رفت. چند ماهی در آن جبهه ها علیه لشکر بعثی در جنگ بود و بعد از مدتی به منطقه کرخه اعزام شد.

شهید کارخایی در مدتی که در جبهه ها بود هر ماه به مرخصی می آمد و به پدر و مادرش سرمی زد و به آنها می گفت پیروزی با ماست. او می‌گفت عراقی ها خیلی ترسو هستند، اما لشکر ما اسلام را دارد، عراقی ها روحیه ندارند و ما پیروز می شویم.

شهادت آرزوی قلبی شهید کارخایی بود

وی مدت ۱۵ ماه خدمت در نظام جمهوری اسلامی را گذراند. در این مدت ۱۳ ماهش را در جبهه های نبرد حق علیه باطل در دزفول و کرخه مشغول جنگ با لشکر کفر بود.

سربازانی که جهت تسلیت بر مزار شهید کارخانی آمده بودند درباره او چنین می گفتند: محمود سربازی شایسته، جانباز، مظلوم و مهربان بود. آنها می گفتند که محمود بیشتر فکر می کرد و کمتر حرف می زد.

هر ماه که برای مرخصی به خانه می آمد اول صحبت از جبهه و جنگ می‌کرد و به مادرش می گفت: «تو نباید نگران من باشی، من سرباز هستم که در راه خدا و اسلام و رهبر عزیزم خدمت می‌کنم آرزوی من این است که بجنگم و شهید شوم.»

پدر شهید نقل کرده است: آخرین باری که شهید کارخایی به مرخصی آمد تقریبا در تاریخ ۲۷ فروردین بود. سال ۱۳۶۱ که به خانه تمام دوستان و آشنایان رفت و احوال پرسی کرد و هر کس از دوستان و آشنایان را می‌دید می‌خندید و می‌گفت «این بار حمله سختی در پیش داریم. حتما من شهید می شوم.» مدت یک هفته محمود مرخصی خود را در رستم آباد گذراند.

روز آخر با تمام بچه های ده و آشنایان خداحافظی کرد اما محمود غمگین بود و اشک می‌ریخت. به طرف مادرش آمد و مادرش را بوسید. مادرش به او گفت: «پسرم خودداری کن و مواظب خودت باش.» ولی محمود خندید و به مادرش گفت: «دوستم شهید شود، ولی من شهید نشوم!»

وداع آخر شهید کارخایی با خانواده و آشنایان

محمود ساک خود را برداشت و با همه خداحافظی کرد و به‌طرف تهران حرکت کرد. چند روزی در تهران بود و به خانه های فامیل و آشنایان می‌رفت.

گویا در این مدت مرخصی که داشت تمام فامیل‌ها و دوستان و آشنایان را از بزرگ تا کوچک دیده بود و با آنها برای آخرین بار دیدار کرده بود.

آخرین روز مرخصی شهید محمود بود که عصر همان روز می خواست به طرف جبهه حرکت کند درست یک روز مانده بود که عملیات آغاز شود و برای آزادساختن خرمشهر لشکر اسلام دست به عملیات بزند.

ساعت پنج بعد از ظهر بود. در خانه برادر بزرگترش در تهران بود و خود را آماده می کرد برای رفتن به جبهه. از خانه بیرون آمد و از زیر قرآن ردشد. پشت سر محمود ظرف آبی را که در دست داشتند ریختند و محمود برگشت با خنده گفت: «پشت سر من آب می ریزید. من همین فردا بر می گردم.»

این سرباز فداکار اسلام به جبهه رفت و ۲ روز بعد در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ در عملیات آزاد ساختن جاده اهواز - خرمشهر به درج رفیع شهادت نایل شد.

نقش رزمندگان استان سمنان در دوران دفاع مقدس

به گزارش خبرنگار ایرنا، دوران هشت ساله دفاع مقدس برگ افتخاری در دفتر غیرت و مردانگی ایرانیان رقم زد، مردم استان سمنان با اعزام تعداد قابل توجه رزمندگان به این نبرد، جزو سه استان برتر در تقدیم بیشترین تعداد شهید در کشور است؛ مدالی که از هر رنگی بالاتر و آرمانی جاودان را یادآور است.

رزمندگان سلحشور و دلیر ایران اسلامی طی هشت سال دفاع مقدس بیش از ۱۰۰ عملیات محدود نیمه‌گسترده و گسترده انجام دادند و با مدیریت تحسین‌برانگیز نظامی و پرورش قوای رزمی توانستند با قاطعیت از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران دفاع کنند.

نیروهای اعزامی از استان سمنان نیز در ۵۵ عملیات شامل ۲۴ عملیات توسط سپاه و بسیج، ۱۱۰ عملیات توسط لشکر ۵۸ تکاور ذوالفقار ارتش و ۲۰ عملیات توسط جهادسازندگی، شرکت و نقش فعال و اثرگذاری را ایفا کردند.

جمعیت استان سمنان در سال ۱۳۵۵ حدود ۲۸۹ هزار و ۴۶۰ نفر و کمتر از یک درصد از جمعیت کشور بود که با توجه به جمعیت آن زمان استان، تقدیم سه هزار شهید بیانگر این مدعاست که مردم این خطه تمام‌قد برای دفاع از انقلاب در صحنه حضور داشتند.

جنگ تحمیلی در دهه ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۰ اتفاق افتاد و اگر ملاک محاسبه جمعیت کل کشور و استان سمنان را در سال ۱۳۶۵ قرار دهیم، می‌توان گفت جمعیت کل کشور در سال ۶۵ حدود ۴۹ میلیون و ۴۴۵ هزار نفر و جمعیت استان سمنان نیز در آن سال ۴۱۷ هزار ۳۵ نفر بود.

مقایسه آماری فوق چنین نشان می دهد که در کل کشور بر اساس جمعیت سال مورد اشاره، معادل ۴۴ صدم درصد یعنی یک نفر در ۲۲۶ نفر به فیض شهادت نائل آمدند، این رقم در استان سمنان ۶۹ صدم درصد یعنی یک نفر در هر ۱۴۵ نفر جمعیت استان بود.

سمنان به تناسب جمعیت کشور و شهدا، یک و هفت دهم برابر میانگین کشوری شهید تقدیم میهن کرده است و بیش از ۹۷ درصد از شهدا مربوط به دفاع مقدس هستند و همه این سروقامتان و مدافعان وطن در خطوط مقدم و مناطق جنگی به شهادت رسیدند.

مقایسه آماری شهیدان بسیجی استان سمنان با کشور نشان می‌دهد که از مجموع یک میلیون و ۹۳۰ هزار بسیجی رزمنده در کشور، ۹۵۰ هزار نفر به شهادت رسیدند و معادل چهار و ۹ دهم درصد کل رزمندگان و سهم استان سمنان از شهدای بسیجی یکهزار و ۵۷۴ نفر است که معادل پنج و چهار دهم درصد رزمندگان استان محسوب می‌شود.

هم‌گام با بسیجیان، حضور پاسداران به عنوان فرماندهان و همرزمان آنان در جبهه‌های جنگ بسیار چشمگیر بود. به طوری که طبق آمارهای موجود تعداد ۳۱۶ نفر از پاسداران استان سمنان یعنی به ازای هر پنج نفر یک نفر به درجه رفیع شهادت نائل آمدند و طبق آمار رسمی اعلام شده، تعداد سه هزار و ۱۰۰ نفر از اعضای داوطلب تحت امر جهاد در طول دفاع مقدس به شهادت رسیدند که با توجه به تناسب آمار کشور، معادل یک و نیم درصد آمار کل شهدای کشور می‌شود.

نگاهی به آمار رزمندگان و شهدای استان سمنان

شمار شهدای جهاد در استان سمنان به حدود ۱۱۳ نفر می‌رسد که معادل چهار درصد از آمار کل شهدای استان را تشکیل می‌دهد و بر پایه گزارش‌ها، آمار شهدای جهاد استان با ۱۱۳ نفر معادل سه و ۶ دهم درصد از کل شهدای جهاد کشور را شامل می‌شود که بیش از سه برابر میانگین کشوری را به خود اختصاص داده است.

از سه هزار شهید استان سمنان، ۲۲۰ نفر ورزشکار و ۹۶ شهید در عرصه بهداشت و درمان به فیض شهادت رسیدند و ۷۰۰ نفر از رزمندگان جبهه‌های جنگ حق علیه باطل که از این حوزه عازم نبرد شده بودند نیز به جایگاه والای جانبازی نائل آمدند.

از مجموع ۹۶ شهید بهداشت و درمان دفاع مقدس استان سمنان، یک شهید پزشک بود، ۶ شهید نیز بهداشت و پزشکیار، ۵۶ شهید امدادگر، ۹ شهید حامل مجروحان، ۹ شهید راننده آمبولانس و ۱۸ شهید نیز بهداشتیار و عضو کادر بهداشت و درمان رزمندگان دفاع مقدس بودند که به شهادت رسیدند.

شمار کل جانبازان استان سمنان هفت هزار و ۲۰۰ نفر است که از این تعداد یکهزار و ۸۰۷ نفر از جانبازان استان را جانبازان شیمیایی تشکیل می‌دهند. ۲۰۷ نفر دارای بیش از ۲۵ درصد جانبازی هستند.

طبق گزارش‌ها، در کشور به ازای هر ۱۲۴ نفر یک نفر جانباز و در استان سمنان به ازای هر ۵۸ نفر یک نفر در دوران دفاع مقدس جانباز شدند و استان سمنان بیش از ۲ و یک دهم برابر میانگین کشوری جانباز دارد و همچنین یکهزار و ۷۴۷ نفر از این جانبازان بیش از ۲۵ درصد جانبازی دارند.

برنامه‌ریزی برای دومین کنگره شهدای استان سمنان در بهار ۱۴۰۴

سمنان به عنوان یکی از استان‌های سرآمد دوران دفاع مقدس و جزو سه استان دارای بیشترین تعداد شهدا به نسبت جمعیت برای پاسداری از کیان نظام جمهوری اسلامی، به منظور تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در زمینه جهاد تبیین و مقابله با جنگ ترکیبی و تهاجم فرهنگی دشمنان وارد میدان شده است و برگزاری هشت اجلاسیه در هشت شهرستان استان سمنان برنامه‌ریزی شد تا در نهایت هشت اجلاسیه به دومین کنگره سه هزار شهید در بهار سال ۱۴۰۴ مزین شود.

برگزاری اجلاسیه شهدا در هر شهرستان استان سمنان در واقع اقدامی برای معرفی شهدای هر شهرستان به نسل امروز آن شهرستان است که در نهایت تمامی مردم استان سمنان و دیگر استان‌ها در نقاط مختلف کشور در «کنگره سه‌هزار شهید استان سمنان» با تمامی شهدا و خط مشی و سیره این بزرگواران همیشه‌جاودان بیش از پیش آشنا شوند تا راه بر توطئه دشمنان سد شود.