بجنورد- ایرنا- کشاورزان خراسان شمالی سال‌های سال آرزوی سنددار شدن زمین‌های کشاورزی را داشتند که این نقیصه باعث اختلاف‌های زیادی در محاکم قضایی شده بود و این نوید در دولت سیزدهم به خود جامه عمل پوشانید.

به گزارش ایرنا، وجود نقل و انتقالات عادی و اسناد مشاعی مشکلات زیادی را سال های گذشته در خراسان شمالی ایجاد کرده بود و به اذعان مقامات قضایی، بیشترین تعداد پرونده‌های محاکم از کل ورودی پرونده‌های قضایی مربوط به اسناد عادی و اسناد رسمی است که به صورت عادی معامله می‌شود.

کلاهبرداری و عدم امکان شناسایی مالکین واقعی از مهم‌ترین دلایل افزایش پرونده‌های قضایی در محاکم بود، این در حالی است که به اذعان همین مسوولان با سنددار شدن زمین های کشاورزی و رفع تداخلات در دولت سیزدهم مشکلات این حوزه کمتر خواهد شد.

حدود ۴۴ درصد از جمعیت یک میلیون نفری خراسان‌شمالی در بخش کشاورزی فعالیت می‌کنند ولی این جمعیت همواره از تداخلات ناشی از سنددار نبودن اراضی رنج می‌بردند و مسوولان دولت سیزدهم در استان با آگاهی از این مشکل از همان ابتدا کمر همت بر رفع این مشکل بستند و سنددار کردن 70 درصد از زمین‌های کشاورزی استان را هدفگذاری کردند.

آن طور که کارشناسان می‌گویند سند دار کردن اراضی کشاورزی اقدامی فرا دستگاهی است و تمام دستگاه‌های مربوطه باید همزمان وارد میدان شوند تا بتوان در بازه چند ساله برای همه زمین های کشاورزی سند صادر کرد ولی این روند تا به نتیجه رسیدن 45 درصد از زمین های کشاورزی استان پیش رفته و امید می رود در آینده نزدیک به نتیجه مطلوب برسد.

چگونگی فرآیند سنددار شدن

ابتدا کشاورزان و مالکان اراضی کشاورزی باید به وبسایت sabtemelk.ir مراجعه و درخواست اولیه خود را ثبت کنند. پس از آن بایستی ثبت‌نام و بارگذاری مدارک و مستندات مالکیتی زمین صورت گیرد.

پرونده‌ای بعد از ثبت مدارک در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تشکیل می شود و سند مربوطه پس از استعلامات لازم توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و فرآیند اداری صادر می‌شود.

سامانه ثبت نام درخواست صدور سند مالکیت در راستای اجرای قانون تعیین تکلیف اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی ایجاد شده است که از این طریق مالکین این املاک می توانند درخواست های خود را مبنی بر دریافت سند رسمی برای ملک خود ثبت کنند و سپس دبیرخانه هیات نظارت بر این قانون در خصوص این درخواست اقدامات لازم را به عمل خواهد آورد.

پنج شرکت در استان برای سند دارکردن اراضی کشاورزی تشکیل شده است که کار نقشه برداری ها را از سطح اراضی کشاورزی بر عهده دارند و نقشه برداری از اراضی کشاورزی برای بهره برداران رایگان است و هزینه ای برای این موضوع از کشاورزان هزینه دریافت نخواهد شد.

سنددار شدن ۴۵ درصد زمین‌های کشاورزی

مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: ۱۷۷ هزار و ۲۴۱ هکتار از اراضی کشاورزی معادل ۴۵ درصد کل بخش کشاورزی استان سنددار شد.

حسن ایزانلو اظهار کرد: خراسان شمالی دارای ۳۹۳ هزار هکتار عرصه کشاورزی است که تاکنون برای ۱۷۷ هزار و ۲۴۱ هکتار سند صادر شده است.

وی افزود: تا قبل از ۱۴۰۰ تنها برای ۴۲ هزار و ۷۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی این استان سند صادر شده بود که در دولت سیزدهم سه برابر سال های گذشته برای بخش کشاورزی سند صادر شد.

مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: همچنین استان دارای یکهزار و ۳۶۸ پلاک رفع تداخلات شناسایی شده بود که ۳۶۵ پلاک از سال ۹۴ تا ۱۴۰۰ رفع تداخل شد.

رفع تداخل یکهزار و سه پلاک

وی افزود: اما در سه سال گذشته تاکنون یکهزار و سه پلاک رفع تداخل شده است که به نوعی بیشترین اقدامات در این خصوص در دولت سیزدهم انجام شده است.

ایزانلو با بیان اینکه ۱۰۰ درصد پلاک های شناسایی شده استان رفع تداخل شده اند گفت: خراسان شمالی در این خصوص بعد از استان سمنان رتبه دوم کشوری را به خود اختصاص داد.

وی خاطرنشان کرد: صدور سند کشاورزی از سال ۱۳۱۰ شروع شده بود اما به دلایل مشکلات مختلف از جمله نبود امکانات فنی و مشکلات محقق نشد و دولت سیزدهم برنامه ریزی کرده است که این مهم را ۱۰۰ درصد اجرایی کند.

مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: در اجرای طرح سند دار کردن اراضی کشاورزی بعضا با مشکلاتی از جمله اختلافات ملکی مردم با دولت مواجه بوده ایم که در این راستا در دولت سیزدهم اقدامات خوبی برای انجام شد.

ایزانلو تصریح کرد: بعد از اجرای طرح رفع تداخلات، گام بعدی اجرای طرح حدنگاری و صدور اسناد اراضی کشاورزی است که امیدواریم با تثبیت مالکیت دولت و مردم بر اراضی و کاهش اختلافات ملکی بر افزایش درصد صدور اسناد کشاورزی تاثیر مثبت گذاشته شود.

مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی کل مساحت استان را ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار عنوان کرد که مساحت پلاک های مشمول رفع تداخلات، ۲ میلیون و ۳۶۹ هزار هکتار است که به صورت کامل رفع تداخل شد.

ایزانلو بر افزایش تولید در بخش کشاورزی و تامین امنیت غذایی و خودکفایی در تولید محصولات استراژیک اشاره کرد و گفت: کشاورزان بعد از تثبیت مالکیت در راستای تولید در بخش های کشاورزی تلاش کنند.

سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار است، کل اراضی استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است که اکنون ۱۳ درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و ۸۷ درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.

سهم بخش کشاورزی استان ۱.۱ درصد از تولیدناخالص بخش کشاورزی کشور است که مهمترین بخش تولیدی استان بخش کشاورزی است.

۴۴ درصد جمعیت یک میلیون نفری این استان در نواحی روستایی سکونت دارند.