به گزارش ایرنا، شهرستان بویراحمد از مناطق سردسیری کهگیلویه وبویراحمد است که امسال به علت ۵۰ روز بارندگی بهاره شاهد بروز بیماری زنگ زرد در مزارع به ویژه در مزارع مناطقی مانند دهستان های دلی اولاد مومن و دشت روم بود و اکنون در مراحل پایانی دوران داشت تولید گندم قرار دارد.
آن طور که کارشناسان می گویند:بیم آن می رود آفت زنگ زرد همه زحمات کشاورزان بویراحمدی و سرمایه گذاری آنان برای خرید بذر،کود،سموم و هزینه های کارگر در مراحل کاشت و داشت را بر باد دهد.
مزارع گندم شهرستان بویراحمد کوچک است و بهره برداران اعتقاد دارند که سم پاشی گندمزارها برایشان به صرفه نیست و این امر کارشناسان را به از بین رفتن محصولات گندم این شهرستان که اکنون در مراحل آخر داشت است نگران کرده است.
شهرستان بویراحمد دارای مزارعی در گستره ۶ هزار هکتار با میزان قابل توجهی تولید است که در صورت انجام نشدن مبارزه به هنگام افزون بر خسارت به تولید ملی بهره برداران هم دچار خسارت می شوند و دسترنج ۶ ماهه آنان نابود می شود
زنگ زرد قارچی به نام puccinia striiformis است که یکی از مهمترین بیماریهای گندم در دنیا و ایران محسوب میشود،این آفت به صورت جوش یا تاولهایی به رنگ زرد مایل به نارنجی روی برگهای محصول ظاهر می شود و به سرعت این جوشها به هم پیوسته و نوارهایی در امتداد رگبرگها در هر دو سطح برگ نمایان می کنند که به دنبال آن کل محصول نابود می شود.
کوچک بودن مزارع کار دست بهره برداران بویراحمدی می دهد؟
مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت:آفت زنگ زرد در برخی مزارع گندم بویراحمد مشاهده شده اما با وجود صدور ۱۵ اطلاعیه و حتی ارسال پیامک با تلفن های همراه بهره برداران این شهرستان آن را جدی نگرفته اند و خطر نابودی در کمین تولیدات گندم آنان است .
حسین لایقی مطلق روز سه شنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در پاسخ به خبرنگار ایرنا درباره انجام مبارزه با بیماری زنگ زرد تاکید کرد: براساس قانون تامین سموم و انجام عملیات مبارزه برای بیماری زنگ زرد بر عهده کشاورزان است و مسوولان جهاد کشاورزی وظیفه بازدید،نظارت و آگاهی بخشی در صورت مشاهده نشانه بیماری را دارند.
وی بیان کرد: جهاد کشاورزی در مواردی مانند آفت ملخ که از مراتع به مزارع سرایت می کند وظیفه سم پاشی و مبارزه را به عهده دارد.
لایقی مطلق با اشاره به اینکه آفت زنگ زرد با عوامل طبیعی مانند باد و باران جابه جا می شود تاکید کرد: این آفت در کمین مزارع مناطق سردسیری استان مانند شهرستان های بویراحمد،دنا و مارگون است و سهل انگاری بهره برداران خسارت های گسترده ای را برای آنان به همراه خواهد آورد.
وی بیان کرد: کشاورزان مناطق گرمسیری کهگیلویه وبویراحمد با مشاهده نشانه های بیماری زنگ زرد نسبت به سم پاشی مزارع خود اقدام کرده اند و خسارتی در آن مناطق گزارش نشد اما تاکنون تنها ۷۰۰ هکتار از مزارع شهرستان بویراحمد مبارزه انجام گرفته درحالی که گستره درگیر بسیار بیشتر از این میزان است.
مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: آفت زنگ زرد از جمله بیماریهای محصول گندم است که در مواقعی که مزرعه دارای رطوبت بالا و دمای پایین باشد، شرایط برای شیوع آن مساعد میشود.
سالانه حدود یک میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد تولید میشود.
این استان ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که ۱۶۰ هزار هکتار آن زراعی است.
استان ۷۲۶ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران قرار دارد.