به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، فاز نخست مجتمع پرتودهی محصولات کشاورزی شرق کشور صبح روز پنجشنبه در چارچوب طرح ماندگار «یادگار ابراهیم» با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، سرپرست ریاست جمهوری، اعضای هیات دولت، جمعی از مقامات کشوری و نیز خانواده شهید آیتالله رئیسی از طریق ویدئو کنفرانس به بهرهبرداری رسید.
مجتمع پرتودهی محصولات کشاورزی شرق کشور مجهز به دو سامانه خواهد بود که متشکل از سامانه مایکرویو صنعتی و استخری گاما است و توسط شرکت توسعه کاربرد پرتوهای سازمان انرژی اتمی ایران و سرمایهگذاری بخش خصوصی و با هدف خدماترسانی روزانه و معمول به حوزه کشاورزی و نیز پشتیبانی از فعالیتهای تحقیقاتی و فناورانه ساخته شده است.
ارتقای سلامت و امنیت غذایی در دستور کار سازمان انرژی اتمی
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در آیین بهرهبرداری از مجتمع پرتودهی محصولات کشاورزی شرق کشور که با حضور محمد مخبر سرپرست ریاست جمهوری از طریق ویدئو کنفرانس در مشهد برگزار شد، با گرامیداشت یاد و خاطره آیت الله سیدابراهیم رئیسی رئیسجمهور شهید و سایر شهدای خدمت اظهار کرد: با توجه به تاکیدات رئیس جمهور شهید مبنی بر بردن فناوری هستهای در زندگی مردم کشور به لطف الهی و پشتیبانیهایی که انجام شد؛ این مهم محقق شده است.
اسلامی عنوان کرد: با توجه به ریلگذاری انجام شده توانستیم این سازمان را از یک سازمان تحقیقاتی دارای تردیدهای فراوان در سر راه خود به سازمانی پرتحرک و مبتنی بر نگاه صنعتی و تجاریسازی تبدیل کنیم.
وی گفت: در دولت سیزدهم همه فعالیتهای این سازمان به عنوان دستاورد در تمام بخشها رشد چند صد درصدی را تجربه کرد.
وی توضیح داد: ارتقای سلامت و امنیت غذایی به عنوان یکی از بخشهای مهم کشور در دستور کار قرار سازمان انرژی اتمی ایران دارد که با استفاده از فناوری پرتودهی این موارد مهم را دنبال میکنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: بر اساس مطالعات کارشناسی شده، ۱۲ قطب تولید محصولات کشاورزی را در کشور برای توسعه سامانههای پرتودهی انتخاب کردیم که امروز شاهد بهرهبرداری از فاز نخست مجتمع پرتودهی محصولات کشاورزی در شرق کشور و در استان خراسان رضوی هستیم.
وی افزود: در اجرای این طرح با همکاری یک شبکه دانشبنیان همه سامانههای مولد پرتو مانند سامانههای مایکرویو، تابش گاما و شتابدهنده را تولید کردیم زیرا با توجه به تحریمها نمیتوان انتظار داشت که کسی این سامانهها را به ما بفروشد و حتی اگر این امکان وجود داشته باشد، قیمت هر یک از سامانهها بسیار گزاف خواهد بود.
وی ادامه داد: طراحی و ساخت این سامانهها بهصورت کاملا بومی در داخل کشور انجام شد.
هشت مرکز پرتودهی محصولات کشاورزی تا پایان شهریور افتتاح میشود
اسلامی افتتاح این مجتمع را در راستای تحقق شعار سال دانست و افزود: با همکاری بخش خصوصی امروز مجتمع پرتودهی محصولات کشاورزی با نصب سامانه پرتودهی با استفاده از فناوری مایکرویو افتتاح شد و آغاز به کار کرد. همچنین با دستور آقای مخبر، عملیات نصب سامانههای مبتنی بر روش پرتودهی تابش گاما در این مرکز آغاز میشود که این طرح حداکثر در ماه آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی افزود: این مساله مهم که در قالب سند جامع راهبردی صنعت هستهای که ۲۰ فروردین ۱۴۰۱ توسط شهید آیت الله رئیسی رونمایی شد؛ پیشبینی شده بود و موجبات ریلگذاری در سازمان انرژی اتمی ایران را فراهم کرد.
رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: تا پایان شهریور، ۸ مرکز پرتودهی محصولات کشاورزی را در سراسر کشور افتتاح خواهیم کرد که گام بزرگی در زمینه ارتقای سلامت و امنیت غذایی و نیز بهرهوری در این حوزه محسوب میشود و موجبات ظرفیتسازی برای حضور بخش خصوصی در عرصه ممانعت از ضایعات محصولات کشاورزی و پیشگیری از افزایش آفات را فراهم میسازد. این روند در نهایت میتواند سبب برطرف ساختن موانع صادرات محصولات کشاورزی شود.
گامهای اساسی دولت سیزدهم در تولید تجهیزات پرتودهی محصولات کشاورزی
در همین زمینه معاون سازمان انرژی اتمی ایران در آیین بهره برداری از اولین مجتمع پرتودهی محصولات کشاورزی شرق کشور گفت: در ابتدای دولت سیزدهم رویکرد ما این بود که با تکیه بر دانش بومی و استفاده از ظرفیتهای داخلی بتوانیم کشور را از نظر تولید تجهیزات پرتودهی محصولات کشاورزی، بینیاز سازیم.
سیدپژمان شیرمردی اظهار کرد: از ابتدای دولت سیزدهم و بر اساس سند جامع راهبردی صنعت هستهای در افق ۲۰ ساله، مقرر شد تا تعداد سامانههای پرتودهی کشور را از ۴ مورد به ۱۲ مورد افزایش دهیم.
شیرمردی تصریح کرد: برای تحقق این هدف، نقاط مهم راهبردی و دارای پتانسیل بالای تولید محصولات کشاورزی، شناسایی شد که با احصا آمارهای مورد نیاز، فرایند ساخت سامانههای پرتودهی را آغاز کردیم.
مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها عنوان کرد: در ابتدای دولت سیزدهم رویکرد ما این بود که با تکیه بر دانش بومی و استفاده از ظرفیتهای داخلی بتوانیم کشور را از نظر تولید تجهیزات پرتودهی محصولات کشاورزی، بینیاز سازیم. با توکل بر خداوند متعال همه مجموعه تلاشهای صورت گرفته منجر شد تا پایان دولت فعلی بتوانیم ۱۲ سامانه پرتودهی در کشور را مورد بهرهبرداری قرار دهیم.
شیرمردی درباره سامانه پرتودهی شرق کشور توضیح داد: این سامانه دارای ظرفیت پرتودهی ۶۰۰ کیلوگرم تا یک تن محصولات کشاورزی و مواد غذایی در ساعت است.
معاون سازمان انرژی اتمی گفت: سامانههای پرتودهی قادرند چند نقش مهم در صنعت کشاورزی ایفا کنند زیرا با پرتودهی محصولات کشاورزی و مواد غذایی میتوانیم با حذف آفات میزان ماندگاری محصولات را افزایش دهیم. امروز در دنیا برای حذف آفات روشهای شیمیایی و حرارتدهی مرسوم هستند اما یکی از بهترین روشها برای حصول نتیجه در این زمینه، پرتودهی محصولات کشاورزی است که نسبت به سایر روشها دارای برتری است.
شیرمردی اظهار کرد: باید سهم خود را در نگهداشت مواد غذایی با استفاده از روش پرتودهی محصولات کشاورزی و فناوری هستهای افزایش دهیم. این کار در دولت سیزدهم آغاز شد و در حال افزایش چندبرابری ظرفیت پرتودهی محصولات کشاورزی هستیم و به حتم در آینده میتواند به حوزه امنیت غذایی کشور کمک کند.
وی در پایان عنوان کرد: یکی از ظرفیتهای مهم پرتودهی، استریل کالاهای پزشکی است که در دنیا به روشهای گوناگون در حال انجام است؛ نگاه ما این است که با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی از پرتودهی به عنوان یک روش تمیز و بسیار پرفایده در این عرصه استفاده کنیم.