تهران بزرگ - ایرنا - با وجود اقدامات دستگاه‌های اجرایی در خصوص جوانی جمعیت و فرزندآوری اما همچنان شعار «فرزند کمتر زندگی بهتر» گریبان‌گیر جامعه است و این مساله موجب شده اجرای قانون جوانی جمعیت با چالش‌هایی روبرو شود بطوریکه سال‌هاست دغدغه‌ مهم متولیان اجرایی شهرداری تهران بحث جوانی جمعیت در شهر است.

به گزارش ایرنا، جمعیت در ایران فراز و فرودهای بسیاری را شاهد بوده است، از جنگ‌های پی درپی حاکمان تا روی کار آمدن پهلوی‌ها در اوائل قرن ۱۳ و بعد وقوع جنگ تحمیلی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، همه و همه تأثیرات بسیار منفی در آمار جمعیتی ایران داشته است با این حال پس از قدرت گرفتن پهلوی‌ها سیاست کنترل جمعیت و کاهش فرزندآوری با برنامه ریزی اجرا شد و تا سال‌ها پس از ابلاغ آن، در مقام اجرا جای داشت اما با پیروزی انقلاب اسلامی این رویکرد تغییر پیدا کرد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی تمام سیاست‌های جمعیتی به حالت تعلیق در آمد، فضای روانی جامعه به گونه‌ای شکل گرفت که باعث شد فرزندآوری تبدیل به ارزش شود بطوریکه در دهه ۱۳۶۰ شاهد این بودیم که تولدها به اوج رسید و بیشترین تعداد زاد و ولد را در دهه ۶۰ شاهد بودیم.

اما سیاست کنترل جمعیت در ایران که با شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» تبلیغ می‌شد، پس از پایان جنگ هشت ساله ایران و عراق و همزمان با ریاست جمهوری دوره پنجم و ششم در سال ۱۳۶۸ دوباره از سرگرفته شد.

حالا چند سالی است که مساله سالمندی یکی از چالش‌های مهم امروز است بطوریکه جمعیت سالمند به سرعت در حال افزایش است و این یکی از بزرگترین دغدغه‌های مهم در کشور است.

در این خصوص مدیرکل اداره سلامت شهرداری تهران در مورد فعالیت در حوزه جوانی جمعیت شهرداری تهران به خبرنگار ایرنا گفت: در قانون جوانی جمعیت وظایفی برعهده شهرداری تهران گذاشته شده که بر مسایل فرهنگی، زیرساختی تاکید دارد و در تلاش هستیم که این موارد را کامل در سطح شهر اجرایی کنیم.

حمید صاحب با تاکید بر اینکه در حوزه آموزش و فرهنگ‌سازی نیز تکالیفی برای شهرداری تهران مشخص شده است، افزود: شاهد هستیم که نهادهای تربیتی و آموزشی ذیل موضوع جمعیت و فرزندآوری اقدامات مختلفی را انجام می‌دهند اما این اقدامات مستقل است و باید در راستای هم افزایی تحت یک قرارگاه این موضوعات پیگیری شود.

وی در ادامه با انتقاد به عملکرد آموزش و پرورش خواستار همکاری مضاعف این وزارتخانه در حوزه جوانی جمعیت در مدارس با شهرداری تهران شد.

مدیرکل سلامت تهران همچنین استفاده از ظرفیت‌های اطلاع‌رسانی و تبلیغی برای ترویج فرزندآوری و ایجاد حال خوب زندگی میان شهروندان تهرانی از موضوعاتی دانست که در برنامه‌ریزی‌های کلان مدیریت شهری در دستور کار قرار گرفته است.

صاحب ادامه داد: در تلاش هستیم با همکاری و استفاده از همه امکانات شهرداری خصوصا در حوزه حمل و نقل عمومی، بیشتر در خصوص فرزرندآوری فعالیت کنیم تا موضوع داشتن فرزند در جامعه به عنوان یک ارزش نهادینه شود.

حمید صاحب با بیان اینکه بررسی‌ها نشان داده که مساله اصلی در عدم فرزندآوری بیش از آنکه مربوط به مسایل اقتصادی باشد، معطوف به مسایل فرهنگی است، افزود: ارزش‌ها و انگاره‌های ذهنی متاثر از فرهنگ غربی در حوزه فرزندآوری باید در مسیر اصل ایرانی - اسلامی قرار گیرد.

در هر حال واقعیت این است که فرصت باقی‌مانده برای جوانی جمعیت ایران یک دوره کمتر از ده سال است و اگر متولیان فرهنگی کشور دست روی دست بگذارند، بحران سالمندی گریبان کشور را می‌گیرد، البته در این راستا دولت سیزدهم با ابلاغ قانون «حمایت از خانواده و جوانی جمعیت»، ماموریت‌های ویژه‌ای به دستگاه‌های مختلف سپرد و اقدمات مختلفی را در دستور کار قرار داد که از جمله این اقدامات می‌توان به اعطای وام فرزندآوری، تسهیلات مسکن، افزایش مرخصی زایمان، بیمه مادران و زنان روستایی و عشایر دارای سه فرزند و اهدای زمین و خودرو اشاره کرد.