تهران- ایرنا- یک شرکت دانش‌بنیان موفق به طراحی و بومی‌سازی دستگاه تصویربرداری از زیر سطح زمین شد؛ فناوری که می‌تواند نیاز سازمان‌هایی همچون آب و فاضلاب، مخابرات، شهرداری‌ها و میراث فرهنگی را در این زمینه رفع کند.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، یکی از نیازمندی های اساسی برخی سازمان ها همچون آب و فاضلاب، مخابرات، شهرداری ها و حتی سازمان میراث فرهنگی، برخورداری از فناوری شناسایی، تصویربرداری یا اسکن دقیق از زیرسطح زمین است. معضلی که حالا یک گروه مهندسی شرکت دانش بنیان با استفاده از مهندسی معکوس موفق به طراحی و بومی سازی یک فناوری برای رفع آن شده است.

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان مستقر در یکی از مراکز رشد دانشگاهی شهرستان کاشان با بیان اینکه این شرکت در مرکز رشد یکی از دانشگاه های شهر کاشان مشغول به فعالیت است افزود: شرکت فناور ما متشکل از دانش آموختگان دانشگاهی در رشته‌های مهندسی الکترونیک و مکانیک است.

محمدتقی اسفیدانی در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا اظهارکرد: این مجموعه دانش بنیان با توجه به علاقه به حوزه هایی همچون ژئوفیزیک اکتشافی و استفاده از آن در صنعت معدن یابی، آب و فاضلاب و باستان شناسی و سیستم های تصفیه و ضد عفونی آب فعالیت خود را از سال ۱۴۰۱ به صورت یک گروه دانش‌بنیان و تخصصی آغاز کرده است.

وی با بیان اینکه، حدود دو سال است که گواهی دانش بنیانی خود را از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان اخذ کرده ایم، از موفقیت این مجموعه فناور در بومی سازی محصول دانش بنیانی تحت عنوان گرادیومتر چند محوره مغناطیس سنج سطح خبر داد.

این فعال حوزه دانش بنیان با بیان اینکه، این فناوری به روش مهندسی معکوس بومی سازی شده، کاربرد اصلی این فناوری را برای تصویربرداری و اسکن دقیق اهداف زیر سطحی زمین عنوان کرد.

وی در توضیح بیشتری افزود: این دستگاه بومی سازی شده می تواند در شناسایی انشعابات غیرمجاز مربوط به حوزه آب و فاضلاب و گاز، تونل های زیرزمینی، قنوات قدیمی، منهول های تخریب شده غیرقابل شناسایی و همچنین شناسایی شهرهای مدفون در زیرزمین و اشیای قدیمی و باستانی مورد استفاده قرار گیرد.

به گفته این مهندس مکانیک، سازمان هایی همچون آب و فاضلاب، شرکت گاز، شهرداری ها و البته سازمان میراث فرهنگی می توانند بهره بردار اصلی این فناوری باشند چراکه این نوآوری می تواند یک نمای تصویری همچون دستگاه رادیوگرافی از زیر سطح به کاربر ارائه دهد.

تدابیر لازم برای جلوگیری از سوء استفاده از فناوری اسکن زیرسطحی

این فعال حوزه دانش بنیان همچنین در پاسخ به این سوال که چه تمهیداتی برای سوء استفاده از این دستگاه اندیشیده شده است گفت: البته به دلیل اینکه این دستگاه برای استفاده سازمان های دولتی و برای اهداف خاص طراحی شده نمی تواند مورد سوء استفاده کاربر قرار گیرد.

اسفیدانی در توضیح بیشتری افزود: مقاصد و اهداف سازمان های هدف برای استفاده از این دستگاه مشخص است و پیش از شروع کار یک قرارداد با سازمان هدف بسته می شود و دستگاه مطابق با استاندارد کار کالیبره و تنظیم می شود.

به عنوان مثال سازمان آب و فاضلاب اگر قصد شناسایی انشعبات غیرمجاز زیرزمینی را داشته باشد، ما عمق کار را روی این دستگاه حدود یک متر و دومتر تنظیم می کنیم. ضمن اینکه روی هدف کاری لوله تعریف و بر همین اساس نیز دستگاه کالیبره و تنظیم می شود.

برای ساخت انبوه این دستگاه نیازمند حمایت بیشتر هستیم

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان از ساخت پنج نمونه از این دستگاه با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری خبر داد و درخصوص قیمت آن نیز تصریح کرد: قیمت این دستگاه در حال حاضر ۴۵۰ میلیون تومان است و این قیمت به نسبت نمونه خارجی حدود ۵۰ درصد پائین تر است.

اسفیدانی در خصوص میزان استقبال سازمان های دولتی برای استفاده از این محصول فناورانه نیز گفت: چند نمونه سفارش موردی برای یافتن معادن و تونل های داخل معادن و شناسایی قنوات داشته ایم؛ اما برای افزایش بیشتر دقت دستگاه اهداف را کالیبره کردیم و پس از دریافت بازخوردها نسبت به اصلاح دقیق آن اقدام کردیم. اکنون دستگاه شکل کاملا صنعتی به خود گرفته است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا تاکنون صادرات داشته اید یا خیر نیز اظهارکرد: البته هنوز محصول به مرحله صادرات نرسیده اما برخی مشتریان برای خرید آن ثبت سفارش کرده اند و صحبت های اولیه انجام شده است. مجموعه ما هنوز از توان تولید انبوه و صادرات این دستگاه برخوردار نشده و نیازمند حمایت بیشتر دولت در این خصوص هستیم.