به گزارش روز یکشنبه ایرنا از خبرگزاری آسوشیتدپرس، سفر لی چیانگ به استرالیا بر روی جنبههای مثبت روابط دو جانبه از جمله پانداهای بزرگ امانی و تجارت متمرکز است. وی در جریان بازدید از محل نگهداری پانداهای چینی وعده یک جفت مولد جدید از خرسهای کمیاب را داد و درخواست کرد که دو کشور اختلافهای خود را کنار بگذارند.
قدرتمندترین شخصیت در چین پس از شی جینپینگ رئیس جمهور این کشور روز شنبه وارد آدلاید مرکز ایالت استرالیای جنوبی شد. لی از باغ وحش آدلاید بازدید کرد جاییکه از سال ۲۰۰۹ میزبان پانداهای متولد شده در چین است. قرض دادن پاندا تلاشی برای بهبود روابط چین با دیگر کشورها محسوب میشود.
لی چیانگ اعلام کرد که پس از بازگشت این پانداها با نامهای «وانگ وانگ» و «فو نی» در ماه نوامبر به چین، یک جفت دیگر از آنها به این باغ وحش قرض داده میشود. وانگ وانگ و فو نی تنها پانداها در نیمکره جنوبی هستند و نتوانستند فرزندانی در استرالیا به دنیا بیاورند.
پنی وونگ وزیر خارجه استرالیا با قدردانی از نخست وزیر چین بیان کرد که حضور پانداها برای اقتصاد، مشاغل ایالت استرالیای جنوبی و گردشگری خوب است و حسن نیت طرف مقابل را نشان میدهد.
سفر لی اولین سفر نخست وزیر چین به استرالیا در هفت سال گذشته است و از بهبود روابط از زمان روی کار آمدن حزب چپ میانه کارگر به رهبری آنتونی آلبانیز نخست وزیر استرالیا در سال ۲۰۲۲ حکایت دارد.
لی چیانگ خاطرنشان کرد که آلبانیز در ماه نوامبر اولین نخست وزیر استرالیا بود که از سال ۲۰۱۶ به چین سفر کرد.
بر اساس آنچه سفارت چین در استرالیا از صحبتهای لی منتشر کرده، وی اعتقاد دارد: روابط چین و استرالیا پس از یک دوره پیچ و خم به مسیر خود بازگشت و منافع ملموسی را برای مردم هر دو کشور به همراه داشت.
چین ابتکار بازتنظیم روابط با استرالیا را پس از پایان دوره ۹ ساله دولت محافظه کار در این کشور، به دست گرفته است.
بر اساس این گزارش، قانون دخالت خارجی در سیاستهای استرالیا، اخراج شرکت ارتباطاتی هواوی از استرالیا به علت نگرانیهای امنیتی و درخواست کانبرا برای تحقیقات مستقل درباره علل شیوع کووید-۱۹ روابط بین دو کشور را از هم پاشید.
پکن در سال ۲۰۲۰ محدودیتهای تجاری رسمی و غیر رسمی را بر روی صادرات استرالیا از جمله ذغال، دام، چوب و جو اعمال کرد که هزینه آن بیش از ۱۳ میلیارد دلار در سال بود. تمام ممنوعیتهای تجاری به غیر از صادرات خرچنگ زنده استرالیایی در حال حاضر رفع شده است.
نخست وزیر چین پس از آدلاید، روز دوشنبه به کانبرا پایتخت استرالیا سفر میکند و روز سهشنبه نیز از یک کارخانه فراوری لیتیوم تحت کنترل پکن در ایالت استرالیای غربی بازدید خواهد کرد.
آلبانیز گفته است که در جریان نشست سالانه سران، مساله درگیریهای اخیر بین ارتش دو کشور در دریای جنوبی چین و دریای زرد را با لی مطرح خواهد کرد؛ درگیری که به اعتقاد کانبرا پرسنل استرالیایی را به خطر انداخت.
بازدید لی از کارخانه فرآوری «تیانچی لیتیوم انرژی» (Tianqi Lithium Energy) در جنوب شهر پرت، پایتخت استرالیای غربی، علاقه چین به سرمایه گذاری در مواد معدنی حیاتی را نشان میدهد. این کارخانه هیدروکسید لیتیوم را برای خودروهای برقی تولید میکند.
استرالیا و ایالات متحده در مورد تسلط چین در زمینه مواد معدنی حیاتی، که اجزای اساسی در گذار جهان به منابع انرژی تجدیدپذیر به حساب میآیند، نگران هستند.