به گزارش خبرنگار علم و آموزش ایرنا، سجاد محمدعلینژاد امروز (سه شنبه) در نشست خبری به تشریح عملکرد معاونت متبوع خود در دولت سیزدهم پرداخت و گفت: یکی از اقدامات انجام شده در بخش دانش بنیان رونمایی از سامانه جریان اقتصادی نوین (جان) بود که راه اندازی سامانه نظام ایدهها و نیازها یا به اختصار نان وقفه بین دانشگاه و صنعت برطرف و در ادامه توجه سیاستگذار به مقوله بازار و خرید و فروش هم توجه شد.
وی ادامه داد: سامانه جان یکی از نظاممندترین و با کیفیتترین سامانههایی است که در اختیار شرکتهای فناوری قرار گرفت. در فرایند اولیه ۲ هزار و ۷۰۰ شرکت مستقر در پارک های علمی و فناوری در سامانه وارد شدند و امروز گردش اقتصادی این سامانه بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان (همت) است.
معاون و علوم توسعه کارگاه های ساخت سریع در پارک های علمی و فناوری را از دیگر اقدامات انجام شده در این حوزه برشمرد و گفت: هدف از راه اندازی آزمایشگاه های ساخت سریع ایجاد یک فرایند تسهیلگری برای ساخت سریع محصول و نهضت ساخت محصولات فناورانه بوده و ۶ فبلب یا آزمایشگاه ساخت سریع برای ساخت محصولات فناورانه در حال راه اندازی است.
محمدعلی نژاد توضیح داد که فبلبها شبکه ای از کارگاههای ساخت و تجهیزات مختلف در یک استان را به هم متصل میکند و این ارتباط و شبکه در اختیار فرد قرار ندارد. البته دغدغه اصلی ما برای راه اندازی فب لبها این بود که بتوانیم تعداد هستههای فناور و شرکتهای دانش بنیان را بیش از پیش توسعه بدهیم و یک جهشی را در توسعه این شرکتها و بویژه سرعت راه اندازی شرکتهای دانش بنیان نوپا رقم بزنیم.
معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم این را هم گفت که مراکز مشاوره و طراحی در ۶ فبلب آغاز به کار کردند که تا پایان شهریورماه کل ۶ مجموعه برای ارائه خدمات به تمام فناوران آماده خواهد شد. این فب لبها به صورت مشترک بین معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و معاونت فناوری وزارت علوم راه اندازی می شود. همچنین شرکت های جدید هدفمند در پارک های فناوری توسعه یافته و در شرکت های موجود ضریب نفوذ فناوری افزایش می یابد.
معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم گام بعدی را راه اندازی فب لبهای تخصصی در حوزههای صنایع الکترونیک، صنایع غذایی و دیگر موارد عنوان کرد و گفت: به طور مثال در پارک علم و فناوری استان قزوین فبلب تخصصی مواد شوینده راه اندازی شده و به مرور فب لبهای تخصصی در کشور توسعه خواهند یافت تا مشاورهها و تجهیزات تخصصی را در اختیار هستههای فناور و شرکتهای مستقر در پارک قرار دهند.
محمدعلی نژاد از رونمایی سامانه طرح رویش هسته های فناور در دهه اول تیرماه خبر داد و گفت که این فرصت فراهم شده تا از یکهزار طرحی که قابلیتها و ویژگیهای اولیه مورد نظر را دارد حمایت شود در واقع میخواهیم فرصتی فراهم کنیم که با این حمایت مالی راحت تر نسبت به تولید محصول خود اقدام کنند. همچنین پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس به عنوان دبیرخانه رویش هستههای فناوری مبتنی بر پایاننامهها و رسالههای دانشجویان معرفی شد.
رشد ۶۶ درصدی شرکتهای دانشبنیان در پارکهای علم و فناوری
پارکهای علم فناوری از ابتدای دولت سیزدهم از ۴۸ پارک علم و فناوری به ۵۶ پارک افزایش یافت. همچنین رشد ۶۶ درصدی شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک های علم و فناوری از دیگر دستاوردهای دولت سیزدهم است.
محمدعلی نژاد در بخش دیگری از این نشست به ارائه ۲ هزار ۷۰۰ محصول شرکت های مستقر در پارک های علم و فناوری در سامانه جان اشاره کرد و گفت: تا امروز ۷ هزار و ۵۰۰ محصول به صورت کلی از همه شرکتهای دانشبنیان در درون سامانه بارگذاری شده است.
معاون وزیر علوم از زیر پوشش قراردادن ۱۰ زنجیره ارزش راهبردی در پارک های علم وفناوری خبرداد و گفت: این اقدام برای هدفمند کار کردن و ماموریت محور کردن پارک های علم و فناوری است؛ به عنوان نمونه پارک های علم و فناوری سمنان در حوزه خودرویی، یزد در حوزه نساجی، قزوین در حوزه مواد شیمیایی با هدف توجه به صنعت شوینده کشور، آذربایجان شرقی در حوزه قطعات ماشین الات سنگین و کاشان در حوزه فرش فعال شدهاند.
راهاندازی ۵۶ پارک فناوری در کشور
محمدعلی نژاد این را هم گفت که امسال برنامههایی را در حوزه توسعه و رشد اقتصاد دانشبنیان اتخاذ کردهایم که یکی از آنها انتخاب برخی پارکهای فناوری به عنوان متولی توسعه زنجیره ارزش تامین راهبردی در حوزه های مشخص براساس آمایش سرزمین است و با فعال شدن شرکت های دانش بنیان در زنجیره تامین محصولات و خدمات در استانها، جریان اقتصادی رونق خواهد گرفت و شرکت های جدیدی ایجاد خواهد شد.
وی تکمیل زنجیره ارزشهای راهبردی در استانها را یکی دیگر از برنامههای وزارت علوم برای تحقق شعار سال جاری نام برد و افزود: براساس این طرح که در راستای ماموریتمحور کردن پارکهای علم و فناوری اجرا میشود، مزیت یک استان هدف قرار میگیرد و در صنایع مدنظر استان رسوخ فناوری را خواهیم داشت. در نتیجه این صنایع ارزش افزوده بیشتر و افزایش تولید بیشتری خواهند داشت. مجموع این فرایندها توسط نخبگان و شرکتهای دانش بنیان و مجموعههای مردمی انجام میشود.
معاون وزیر علوم همچنین از فعالیت ۵۶ پارک های علم و فناوری در کشور خبر داد و گفت که در این پارکها تعداد ۲ هزار ۵۰۰ شرکت فناور مستقر هستند.
محمدعلی نژاد در حوزه اقتصاد دانش بنیان به موضوع مالکیت فکری اشاره کرد و افزود: هدفگذاری ما ۱۰ هزار نفر از واحدهای فناور شامل اعضای هیات علمی یا دانشجویان تحصیلات تکمیلی است که برای آنها در یکسال آینده دوره آموزشی برگزار کنیم تا با حقوق و ظرفیتهای خود در حوزه مالکیت فکری اشنا شوند.
وی یکی از چالش های موجود را ثبت نشدن اختراعات دانست و گفت: بخی از این اختراعات تجاری سازی نمی نمی شود چون جذابیت تجاری برای سرمایه گذار ندارد.
معاون وزیر علوم در بخش توسعه اقتصاد دانش بنیان یکی از دغدغه ها را در حوزه صادرات عنوان میکند و میگوید: برای اینکه شرکتها در حوزه بینالمللی ساماندهی شوند، پارک بینالمللی علم و فناوری را در سازمانهای پژوهش های علمی و صنعتی ایران راه اندازی کردیم و تا امروز ۳۵۰ شرکت در این پارک مستقر شده اند؛ به زودی ساختمان آن رونمایی می شود. این پارک با مجموعههای خارج از کشور مانند مجموعه هایی در روسیه تبادل شرکت دارد.
فروش ۲.۵ برابری محصولات فناورانه در دولت سیزدهم
محمدعلی نژاد افزایش فروش محصولات فناورانه نسبت به ابتدای دولت سیزدهم را ۲.۵ برابر عنوان کرد و گفت که از میزان فروش ۸۰ میلیون دلار به ۲۰۰ میلیون دلار در پایان سال ۱۴۰۲ رسیده است.
وی در مورد طرح ترویج فناوری در کشور نیز توضیح داد که تاکنون سه هزار ۸۸۸ نفر در این طرح شرکت کردند که در سال اول ۲۵ درصد و در سال دوم ۴۰ درصد افراد جذب شرکت های فناور مستقر در پارک ها شدند. همچنین در سال اول یکهزار ۷۱۷ شرکت و امسال ۲ هزار ۱۴۲ شرکت میزبان دانشجویان بود.
معاون وزیر علوم درباره تعداد مراکز نوآور گفت: تعداد مراکز نوآوری از ۶۰ مرکز به ۸۵ مرکز افزایش یافت و مراکز رشد هم از ۱۸۹ مرکز به ۲۹۱ مرکز ارتقا یافت. همچنین تعداد شرکت های مستقر در پارک های علم و فناوری از یک هزار و ۵۴۳ شرکت به ۲ هزار و ۵۵۰ شرکت افزایش یافت. تعدادواحدهای فناور مستقر در پارک های علم و فناوری هم تا امروز ۱۳ هزار ۳۰۶ شرکت ثبت شده است.
محمدعلی نژاد درباره تعداد کمبود شرکتهای پارک علم و فناوری در علوم انسانی گفت: حوزه علوم انسانی حوزه زیر بنایی است باید در محصولات ما ساری و جاری باشد. ما با ایجاد باور جدی در فارغ التحصیلان حوزه علوم انسانی تلاش می کنیم در شرکت های فناورانه حضور داشته باشند و این اقدام را آغاز کردیم.