به گزارش گروه سیاست خارجی ایرنا، ناصر کنعانی در پیامی در حساب خود در فضای مجازی نوشت: انتخابات در ایران جلوهگاه مردمسالاری دینی است. حضور گسترده ایرانیان عزیز در انتخابات، علاوه بر نقش آفرینی مؤثر و تعیین کننده آنان در مدیریت کشور، قدرت ملی را برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی افزایش خواهد داد.
وی افزود: بسیاری خبرنگاران رسانههای مطرح و صاحبنام خارجی با درک اهمیت انتخابات ریاست جمهوری، به ایران آمدهاند تا نظارهگر و تصویرگر ابعاد این رخداد بسیار مهم سیاسی و نیز میزان مشارکت و نقشآفرینی ملت بزرگ، فهیم، بصیر و تاریخ ساز ایران در این انتخابات باشند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: سفر ۱۸۰ خبرنگار خارجی به ایران برای پوشش خبری و تصویری تحولات انتخابات و روند برگزاری آن، نشاندهنده اهمیت جایگاه و نقش ایران و تحولات آن در صحنه منطقهای و بینالمللی و تأثیرگذاری این انتخابات در سیاست داخلی و خارجی ایران است.
حضور گسترده مردم پای صندوقهای رأی، قدرت و اقتدار ملی کشورمان را در سطح منطقهای و بینالمللی ارتقاء میبخشد.
سخنگوی وزارت امورخارجه در پایان این پیام تصریح کرد: بیتردید سربلندی ایران عزیز، آرزوی مشترک همه ایرانیان است و ایرانیان مقیم خارج نیز، یکبار دیگر عشق سرشار خود به ایران عزیز را با مشارکت پرشور خود در این انتخابات، به نمایش خواهند گذاشت.
به گزارش ایرنا، آیت الله سید ابراهیم رئیسی هشتمین رئیس جمهوری اسلامی ایران عصر یکشنبه (۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳) در مسیر بازگشت از مراسم افتتاح سد «قیز قلعهسی» به سمت تبریز، در منطقه ورزقان استان آذربایجان شرقی دچار سانحه هوایی شد و به مقام رفیع شهادت نائل آمد. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی آل هاشم نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی و مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی همچنین خدمه این پرواز نیز در این حادثه شهید شدند.
اصل ۱۳۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از تشکیل شورایی برای اداره امور اجرایی کشور برای مدت ۵۰ روز و تدارک انتخابات ریاست جمهوری روایت دارد که جزئیات این اصل به این شرح است: «در صورت فوت، عزل، استعفاء، غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیسجمهور یا در موردی که مدت ریاست جمهوری پایان یافته و رئیسجمهور جدید بر اثر موانعی هنوز انتخاب نشده یا امور دیگری از این قبیل، معاون اول رئیسجمهور با موافقت رهبری اختیارات و مسئولیتهای وی را بر عهده میگیرد و شورایی متشکل از رئیس مجلس و رئیس قوه قضاییه و معاون اول رئیسجمهور موظف است ترتیبی دهد که حداکثر ظرف مدت ۵۰ روز رئیسجمهور جدید انتخاب شود، در صورت فوت معاون اول یا امور دیگری که مانع انجام وظایف وی گردد و نیز در صورتی که رئیسجمهور معاون اول نداشته باشد مقام رهبری فرد دیگری را به جای او منصوب میکند.»
رهبر معظم انقلاب در پی شهادت آیت الله رئیسی، پیام تسلیتی صادر کردند که در بخشی از این پیام آمده است: «جناب آقای مخبر طبق اصل ۱۳۱ قانون اساسی در مقام مدیریت قوهی مجریه قرار میگیرد و موظف است به همراهی رؤسای قوای مقنّنه و قضائیه ترتیبی دهند که ظرف حداکثر پنجاه روز رئیس جمهور جدید انتخاب شود.»
سران قوا در جلسهای روز ۳۱ اردیبهشت با بررسی زمانبندی فرایند انتخابات، هشتم تیر را زمان انتخابات برای تعیین رئیسجمهور جدید تعیین و اعلام کردند: ثبت نام نامزدها در روزهای دهم تا چهاردهم خرداد انجام میشود و زمان تبلیغات انتخاباتی هم از ۲۳ خرداد تا هفتم تیر خواهد بود. همچنین روز ۸ تیر روز رای گیری چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری تعیین شده است.
مسعودپزشکیان، حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضیزادههاشمی و محمدباقر قالیباف ۶ نامزد انتخابات ریاستجمهوری هستند.