کیانوش حقنما روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیشترین آلودگی باغها در گلستان را مربوط به مناطق غربی از جمله بندرگز، کردکوی و گرگان دانست و اظهار کرد: سال گذشته ۲ دستگاه سمپاش برای این شهرستانها خریداری شد که برای انجام عملیات سمپاشی در اختیار باغداران قرار داده میشود.
وی افزود: امسال از طرف سازمان حفظ نباتات کشور اجرای طرح پایلوت الگویی مدیریت تلفیقی آفت مگس مدیترانهای بر اساس تجریبات سالهای گذشته در کردکوی، گرگان، آزادشهر و گنبدکاووس آغاز شد.
مدیر حفظ نباتات جهادکشاورزی گلستان با اشاره به گزارش نخستین شکار آفت مگس مدیترانهای در ۲۷ فروردین (۲ ماه زودتر از سال قبل) به دلیل نبود یخبندان و برف سنگین در فصل زمستان پارسال، گفت: با توجه به پیشبینی افزایش آلودگی این آفت با شرایط فعلی، تلاش داریم علاوه بر طرح پایلوت در حال اجرا از ۲۳ کارشناس گیاه پزشکی بخش خصوصی برای پایش باغهای مشکوک در استان استفاده کنیم.
حقنما بیان کرد: توزیع بستههای حمایتی رایگان شامل نهادهای شیمیایی و غیرشیمیایی میان باغداران از این هفته آغاز میشود که نمونه آن توزیع تله ردیاب آفت مگس مدیترانهای میان هزار و ۵۰۰ باغدار است.
وی از باغداران خواست در کنار جمعآوری میوههای پلاسیده بر روی درخت و زیر درختان به عنوان مامن آلودگی، عملیات سمپاشی را برای درختانی که محصولات آن برداشت شده آغاز کنند تا از گسترش آلودگی میان محصولات میان رس جلوگیری شود.
وی تاکید کرد: باغداران در صورت مشاهده بیشتر از ۲ عدد مگس در یک شبانه روز بر روی تلههای فرمونی چسبناک یا در تلههای سطلی نصب شده بر روی درختان، عملیات طعمهپاشی و در صورت شکار هفت عدد در یک شبانه روز عملیات سمپاشی را انجام دهند.
حق نما آلودگی باغهای گلستان با آفت مگس مدیترانهای را در سال گذشته ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار اعلام و پیشبینی کرد: در صورت رعایت نکردن اقدامات پیشگیرانه لازم و انجام ندادن سمپاشی به موقع امسال آلودگی بیشتر از سال قبل شود.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه حدود ۲۲ هزار هکتار باغ میوه مستعد آلودگی در استان وجود دارد، گفت: در صورت رعایت نشدن شرایط بهداشت باغی و سمپاشی به موقع احتمال آلودگی آنها به این آفت دور از انتظار نیست.
مگس مدیترانهای میوه یکی از خطرناکترین آفات باغی است و میتواند به بیش از ۳۵۰ گونه از گیاهان باغهای انجیر، هستهدار (هلو، شلیل)، گلابی، خرمالو، مرکبات و انار حمله کند و باعث لهیدگی، پوسیدگی و ریزش میوه میشود و همچنین میتواند تا ۹۰ درصد محصول را از بین ببرد و انتقال آن از طریق میوه و جابه جایی حشره امکانپذیر است.
مگس میوه مدیترانهای یکی از آفات مخرب دنیاست و به دلیل مقاومت بالایی که در مقابل شرایط آب و هوایی دارد در نقاط مختلف جهان گسترش پیدا کرد و نسبت به سایر مگسهای میوه بالاترین خسارت اقتصادی را به بخش کشاورزی و تولید میوه وارد میکند.
مبدا اصلی آفت مگس مدیترانهای کشورهای آفریقای شرقی است و از سال ۱۸۲۹ میلادی به تدریج در سایر کشورها شیوع یافت.