به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از خبرگزاری کازینفورم، علی اکبر جوکار سفیر جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان در خصوص روابط تهران- آستانه، اظهار داشت: روابط سیاسی بین دو کشور در موقعیت خوبی قرار دارد و تلاش میکنیم روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه را به دلیل اهمیت بالای آن، گسترش دهیم.
وی افزود: در بخش لجستیک نیز در حال انجام مذاکراتی هستیم تا قزاقستان را از مسیر ایران و خلیج فارس و اقیانوس هند به سایر کشورها متصل کنیم.
سوبرامانیام جایشنکار وزیر امور خارجه هند روز گذشته (چهارشنبه) با مورات نورتلئو همتای قزاقستانی خود دیدار و بر تعامل فزاینده دهلی نو با کشورهای آسیای مرکزی تاکید کرد.
این اظهارات زمانی بیان شد که هند تصمیم دارد از بندر چابهار به کشورهای آسیای مرکزی که به آبهای آزاد متصل نیستند، ارتباط برقرار کنند.
به گزارش ایرنا، بندر چابهار همچنین به عنوان دروازه ای برای هند برای دسترسی به بازارهای آسیای مرکزی در نظر گرفته میشود و شامل دو بندر «شهید بهشتی» و «شهید کلانتری» است که بنا بر گزارشها، سرمایهگذاری دهلینو به بندر شهید بهشتی محدود میشود.
موقعیت راهبردی چابهار، واقع در غرب مرز ایران با پاکستان و نزدیک به بندر رقیب گوادر، آن را برای هند جذاب کرده است. زمانی که چین توسعه بندر گوادر در پاکستان را به عنوان بخشی از طرح «کمربند و جاده» خود آغاز کرد، بندر چابهار اهمیت بیشتری یافت، اسلامآباد و پکن در سال ۲۰۰۲ قراردادی را برای ساخت بندر با عمق زیاد در گوادر امضا کردند.
بندر چابهار نقش مهمی در ارتباط هند با ایران و افغانستان دارد و به طور بالقوه می تواند به ایران در مقابله با اثر تحریم های غرب و کمک به افغانستان محصور در خشکی در کاهش وابستگی خود به پاکستان برای دسترسی به اقیانوس هند کمک کند.
بندر چابهار، به هند یک مسیر جایگزین برای تجارت با افغانستان و آسیای میانه ارائه میکند، در حالی که پاکستان به دلیل مرز مشترک با افغانستان از این دسترسی محروم است.